Plynový kotol pre rodinný dom 135m2

Dobrý deň, chcel by som zistiť nejaký odborný alebo subjektívny názor na plynový kotol pre rodinný dom (bungalov) o rozlohe 135m3 pre podlahové kúrenie. Zatiaľ mame vybratý kotol Protherm Panther 25 keďže s kotlom mám osobne skúsenosti v bývalom byte a za 5 rokov nemal ani jednu poruchu. V dome bude rekuperacia a bude Spĺňať energetickú triedu A0. Ide hlavne o to či je potrebné mat dva okruhy alebo stačí iba jeden? Samozrejme chceme aj zásobník na teplu vodu pre 2-4 osoby(deti zatiaľ nemáme) ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@spikerhc vari by ste mali začať od projektu, tam je kotol určený, nemusí byť ten z projektu, ale mal by mať podobné parametre. Aké okruhy myslíte? Bežne kotly majú vývody na ohrev vody a kúrenie, ale kúrenár zapojí aj iný kotol. U Vás je rozhodujúci dolný výkon, čím je nižší, tým menej bude cyklovať
Odpovedať
@jan45 v projekte je Geminox ZEM 2-17C +OKC 125 NTR/HV
Odpovedať
@jan45 a okruhy myslím že jeden okruh ide napríklad do podlahy kde ide voda na 30 stupňov povedzme a druhý do radiátoru v kúpeľni kde ide 50. Neviem či to tak je preto sa pýtam.
Odpovedať
@spikerhc preco radiatory? urob vsade iba podlahovku. da sa to, kurenar ti to urobi ale zbytocne ti to predrazi a nevidim v tom zmysel. inak casto pocuvam nazory, ze s plynom sa neda A0. pride mi to ako blbost. co sa po 2021 nebudu robit v novostavbach plynove kotly?
Odpovedať
Profilova fotka
@spikerhc také kotly sa asi nerobia, výstup je len jeden, potom sa musí voda miešať na potrebnú teplotu. A ak ni esú radiatory dimenzované na nižšiu teplotu ako 60°C, bude aj využitie kondenzu len čiastočné.
Odpovedať
@jan45 okej ďakujem. Ja len preto že jediný radiátor čo je naprojektovaný je rebríkoch v kúpeľni. Samozrejme že aj tam počítam s podlahovou. @igor256 a plynový kotol na A0 sa dá ale musí byt už rekuperacia s čim Som počítal už predtým že to chcem. Čiže vedel by mi niekto povedať xi ten Protherm Panther je v poriadku?
Odpovedať
@spikerhc ja by som bud dal rebrik elektricky alebo donho pustil vodu tu istu ako do podlahovky. lebo riesit dake zmiesavace, kurit na vyssiu teplotu kvoli jednemu rebriku mi pride ako blbost.
Odpovedať
Profilova fotka
@spikerhc - projekt TZB zacina tep.stratou budovy, podla toho sa dalej navrhne vykon kotla (min/max), spad, pocet okruhov atd. rozne su tiez poziadavky na riadenie (niekto chce zony, niekto chce ovladat na dialku), poziadavky na pripravu TUV, dimenzovanie, hydraulika, moznosti pripojenia na dalsie zdroje (solar, ext. ohrev) atd. Vyber znacky kotla je az uplne posledna vec a vyberat kotol podla toho, aky mam v byte je asi ako kupit zene Tatru 815 na dochadzanie do prace len preto, ze ju mam tiez v praci.
Odpovedať
@mgx ja niesom Plynar a preto sa pýtam tu. Nato je tento portál či? A nepovedal som že to musí byt ten kotol len že bol spoľahlivý a výkonom je podobný alebo silnejší dokonca ako ten čo som mal v byte. Nemôžme všetci všetko vedieť.
Odpovedať
@mgx robíš tu z domu atómovú elektráreň.Ja som fakt zvedavý kto takto postupuje..príde kurenar pozrie, urobí...A kotol je srdce domu. A ak mám auto ktoré mi slúži 10 rokov bez problémov ,nevidím kupovať inú znacku.....
Odpovedať
Profilova fotka
@spikerhc - je fajn ze sa pytas, ale neuvadzas ziadne poriadne informacie. Podlahova plocha domu je irelevantna, lebo tep. strata domu pri A0 je ina v komarne a ina na Strbskom plese/Oravskej lesnej. K vyberu kotla a navrhu kurenia - suhlasim s @daralbajda, nie je to atomova elektraren, ale nechat to na kurenara - to akoby si nechal vyber auta na predajcu auta. Preda ti to, co on sam chce, nie to co je pre teba vhodne. Treba obetovat 200e na poriadny TZB projekt a usetris tych 200e na veciach, ktore ti tam "kurenar" pre istotu vrazi, aj ked ti su nanic. Opacny extrem je, ze projektant navrhne veci, ktore su totalne mimo. Vychadzam z navrhu kotla, ktory ma minimalny vykon 2.7kwh, ekvitermicke riadenie Opentherm. Kombinacia s nepriamoohrevnym zasobnikom sa mi zda idealna, lebo max.vykon tohto kotla pre ohrev vody v minizasobniku je maly. Na druhej strane, dat kotol Protherm s min.vykonom 6kWh do budovy A0= budes v kuse riesit cyklovanie kotla. Netvrdim ze znacka Protherm je zla, ale vyber Protherm Panter KKO 25 pre A0 nemusi byt to prave orechove.
Odpovedať
@mgx po @spikerhc tak tomuto hovorím vzacnost v dnešnej dobe....mladi chlapci (dúfam že fotky neklamú)vstávajú zavčasu...tak úspešný deň prajem..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@daralbajda ja uz som mlady len duchom :) zial, musim stavat o 5.30, aby som postihal denne ulohy. Aj tebe pekny den :)
Odpovedať
@daralbajda ja som mal nočnú takze som bol hore 😄 @mgx a preto to sem píšem neviem kto aké informácie potrebuje. Som v zahraničí a jedine čo mám teraz dostupné je len kotol a rozpis materiálu nemám tepelne straty. Chcel som proste poradiť nejaký ekvivalent ku kotlu ktorý tam dal projektant alebo aby mi niekto povedal áno Geminox je super značka nemáš sa čoho báť kúp tam ten. Preto to sem píšem.
Odpovedať
@spikerhc z tak Vám radím, nedávaj zahraničnú kurvu, ostaň pri Protherme
Odpovedať
@daralbajda ďakujem 🙂
Odpovedať
@spikerhc cauko my mame komplet poschodie 125 m2 podlahovka kotol immergas vitrix superior 26 s 57 litrovým zásobníkom. Plus regulaciu v kazdej izbe kúpelňi. Výkon od 4.6 po 32 kw sa mi zda. Spokojný som veľmi
Odpovedať
Profilova fotka
@spikerhc - rovnaky kotol som montoval mame v roku 2012. doteraz fakci. Uz vtedy mal nerezovy vymenik (domaca znacka sa k nemu dopracovala o 5 rokov neskor), riadenie Opentherm a nie predpotopny BUS protokol. Je to ako porovnavat daciu a mercedes. Obe ta odvezu, obe maju svojich fanusikov, ale nie je to rovnaka liga. S zahranicnymi znackami problem nemam, ak su dielce skladom, nie je problem.
Odpovedať
@martinak15 imergasy teraz už vyrábajú v Poprade...
Odpovedať
@spikerhc ja by som ale dal 12kw kotol +120l zásobník vody.... Určite by to bolo dobré..
Odpovedať
@daralbajda v tych 12 kw verziach vidim nevyhodu v rychlosti ohrevu 120l zasobnika. Neverim ze ak napustam vanu to stiha ohrievat nepriamo teplu vodu.
Odpovedať
@gkrivanek niektoré na ohrev TUV idú vyšším výkonom. Ja mám 20 KW a pri ohreve TUV ide tuším na 24 KW. To istá robia aj slabšie verzie. Inak 120l ohreje na 55 st asi za 10 min. Ľutujem že som dal 20 KW, nejaká 15ka by úplne stačila a to mám 2 poschodia spolu 160 m2 + pivnica . Celú zimu som kúril na 19 st a ak šiel tak len na min . výkon . Ale nebývam tam ešte.
Odpovedať
@gkrivanek 2vane je 120l vody. Mne sa táto verzia osvedčila ako najekonomickejsia a najkonfortnejsia..nikto sa nesťažoval a to už sú roky..
Odpovedať
@tino2 je rozdiel kurit v zime na 19 a potom keed tam budes byvat na príjemných 22-23 stupňov. Nebolo lepsie dat kotol s väčším rozsahom vykonu? Ja mam 125m2 iba podlahovka a mam od 4.6kw do 36 kw 57 litrovy zásobník a uplne dostacuje pre rodinku
Odpovedať
@spikerhc @jan45 Existujú aj dvojokruhové (Geminox ich má) , ale tie sa nevyužívajú iba pri jednom radiátore. Pri danej rozlohe by som dal všetko do podlahovky a pridal elektrický rebrík do kúpeľne. Inak bacha na spodný výkon, aby kotol necykloval, ak nemáte stavbu na Lomničáku. @martinak15 To nemáte zateplenú strechu? Váš kotol je vhodný tak pre menšiu halu nie nový dom s nízkymi stratami.
Odpovedať
@draik az take nizke straty tu niesu je to prerabka .... vsak spodny vykon je dostatocny
Odpovedať
@martinak15 neviem zdá sa ni to dosť veľa na tvoje štvoráky ak je no riadne zateplené. ALe ak si spokojný ... Mne vyrátali v projekte 14 KW kotol. A stačil by. Dal som sa nahovoriť na silnejší
Odpovedať
@tino2 radsej trosku silnejší a nech ide na minimálnom výkone ako slabsi a ide stale naplno nie?
Odpovedať
@martinak15 nie!
Odpovedať
@daralbajda Dovod
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?