Dobry den, viem, ze je to tema, mozno nie moc vhodna, ale ak by sa dalo a komu to nevadi, napisete mi kolko ste brali uver na byvanie? Chceme stavat dom, zatial mame uver 60 000 nieco nasporene. Nam sa uz teraz zda 60 000 uver vela, a obavame sa, ze este nejakych 30 000 budeme potrebovat. Ako je to u vas?
@bigjamajko my sme isli do rizikovej vacsej hypo aj kvoli tomu, aby sme nemuseli predat byt. Nahrubo mi to dnes vychadza, ze ak by sme sa dnes rozhodli predat dom, splatit hypo a vratit sa do bytu (tak ako sme boli v roku 2019) tak cisto hypoteticky zisk z tohto rizika, ze stratim zamestnanie, alebo ochoriem by bol teraz 120 tis. EUR. Oplatilo sa. Za 3 roky by som asi nedal dokopy dalsich 120 tis. EUR. A k tomu neporovnatelne vacsia kvalita zivota v dome je ako bonus.
*
Samozrejme tak ako hovoris, ak mas iba jednu nehnutelnost, v ktorej zijes a tu predas draho, tak draho musis kupit aj dalsiu nehnutelnost na byvanie.
*
Niekedy sa v zivote oplati riskovat, myslim tym, ze vziat si vacsiu hypo za vacsi diskomfort. Najhorsie bohuzial v dnesnej dobe dopadli ti, ktori si na dom iba setria a nechcu ziadny uver. Tymto ludom dnes ceny strasne uleteli a inflacia im ubera dalsie percenta z usetrenej sumy. Nemat hypoteku za 1-5%, ked je oficialna inflacia 8% a ceny nehnutelnosti rastu rocne o 10-20% je okradanie vlastnej rodiny.
minimalne so 100 tis by som ratala. vela veci slo neuveritelne hore a ceny stale stupaju a radsej ratat s viac, ako potom niekde peniaze nahanat a predlzovat si tym dokoncenie
Tak ono tych 100 tisic je v dnesnej dobe si myslim take normalne, vela ludi si berie taku sumu, lebo peniaze pri stavbe domu sa minaju tak rychlo, ze clovek si to ani neuvedomi. Aspon u nas to bolo tak. Lebo tisicka sem a tam a ani sme nevedeli a minuli sme, co sme mali aj nasporene.
Mne sa paci ako sa mnohi tesia, ze rastie hodnota ich domu/bytu, avsak to predsa neznamena ze na dochodok to predam a mam statisice, byvat niekde musis takze to je take pasivum. Horsie je ze nasemu potomstvu uz nepomozeme, setrit sa neda (inflacia), a byvanie bude nedostupne.
@chrobak7 vnukom skor, ale deti asi ostanu byvat s nami, s rodicmi, nebudu sa vediet osamostatnit, model Svajciarsko, 70% ludi v podnajmoch a nehnutelnosti brutalne drahe
Zase na druhej strane, ak zdedis teraz byt po babke, ktory nadobudla davno, tak si prachac. Ale bez dedenia sa dnes nedopracujes k nicomu, resp dost tazko
@vidano setrit ma nikdy nenapadlo ako sposob nejakeho dlhodobeho riesenia….
Pre deti aj pre nas do buducna investujem, to zmysel ma 🙂
Btw. Robi sa to tak bezne aj v cudzine ze na stare kolena predavaju ludia svoje nehnutelnosti a riesia bud mensie domceky alebo dokonca byty kedze tam je podstatne jednoduchsie sa o to starat 🙂
A peniaze co im ostanu po predaji domu a kupe bytu bud odlozia detom/ vnucatam alebo si z nich znacne prilepsia dozivanie 😉
no budes potrebovat dost, aj vzhladom na to v akej cene sa hybe stavebny material plus pocuval som odbornika na hypoteky a podobne veci taketo, a ze sa neboji odhadnut ze vsetkych uroky a ceny pojdu len hore, takze netreba cakat na nic teraz.
@vidano to je absurdné a scestné uvažovanie a nezodpovedajúce realite (no dobre možno v osadách neprispôsobivých), jedine ak budú nemehlá alebo bezdetné a bez partnera. Niekto má 2-3 deti, ak každý bude mať partnera a deti už vidím to šťastné spolunažívanie v 4-5i dome, ktorých je drvivá väčšina. 🙂 🙂 🙂
@jergusvav presne náš prípad, kúpili sme lacno byt oproti dnešným cenám, založíme, postavíme hrubú stavbu, založíme aj tú a postavíme zvyšok a byt pôjde do prenájmu, s tým, že exteriér, fasáda, oplotenie budú musieť pár rokov počkať.. tiež nás všetci odhovárajú, že je najhoršia doba na stavanie domu, ale kedy nebola 🙂 to čo bude teraz hypotéka 30% z výplaty bude za 5 rokov už len 25% z výplaty ako ide inflácia. Tiež to beriem ako dobrú investíciu, určite lepšiu ako roky šetriť na účte