Odpoveď na príspevok od chcemstavat123:
Ahojte. Áno, diskusií na túto tému som pozeral m… @chcemstavat123 Či bungalov alebo poschodový je hlavne na tebe. Záleží aj na veľkosti pozemku, %-ách zastavanosti, financiách, celkovo aj na tvojich preferenciách. Ja osobne by som do poschodového nikdy nešiel. Mne sa páčia nízke domy, dizajnovo čo najjednoduchšie, s veľkým pozemkom. A čo sa materiálu týka, veľmi ma láka betónový monolit. Ako obvodové múry, tak aj strop a k tomu rovná strecha. Na stavbu asi treba voliť firmu nie len podľa financií, ale najmä podľa kvality práce, resp. recenzií. A samozrejme poriadny stavebný dozor. Ak v okolí jedni tvrdia svojpomocne, iní cez firmu na kľúč, je to len na tebe pre čo sa rozhodneš. Záleží to na tom, čo je pre teba časovo, finančne a celkovo, výhodnejšie. Čo sa týka drevodomu, samozrejme, môže to byť výbroná voľba, ale treba poriadnu firmu, ktorá to neodflákne. Neviem, či ja osobne by som šiel do toho spôsobom, že na každú profesiu, lepšie povedané, na každú etapu stavby si zháňať firmu. Asi by som to riešil komplet cez stavebnú firmu. Ťažko povedať.Odpoveď na príspevok od chcemstavat123:
Ahojte. Áno, diskusií na túto tému som pozeral m… @chcemstavat123 tu cenu máš reálne nacenenu od nejakej firmy, či len orientačne? Myslím že za dom na kľúč je taká cena fajn. Nás asi toľko vyšiel dom svojpomocne... Ak si dobre pamätám, keď sme to dávali nacenit firme, vyšlo by to možno aj 200tis. Ušetril.by si, ak by si to ozaj robil ty sám, pretože cena práce je dnes veľmi vysoká....čiže neušetriš veľa, ak vôbec, ak dáš každú časť stavby niekomu robiť, lebo zaplatíš za tú prácu rovnako a asi ešte viac. My máme ale poschodový drevodom a tiež nám platnu robila jedna partia, kúrenie ďalší majster a strechu ďalšia partia. Ale všetko ostatné sme si robili ozaj sami. Manžel so švagrom, s bratom, ocom a kamaráti občas mohli prísť k väčším.veciam. Značne sa tak predĺžila dĺžka času stavby, čo sme mysleli že bude za rok, trvalo dva roky a ešte stále dokoncievame 😁 Keď nám ale dačo robili nejakí majstri, aj tak tam manžel väčšinou stále bol na stavbe, aby dohliadol na všetko. Ak to dáš celé jednej firme, vyber si spoľahlivú overenú firmu, to je základ.Odpoveď na príspevok od chcemstavat123:
Ahojte. Áno, diskusií na túto tému som pozeral m… @chcemstavat123 Ak to chceš riešiť "na drobno", subdodávkami, tak osobne si myslím, že to nebude o nič lacnejšie, než si to dať postaviť "na kľúč". Akurát budeš musieť vynaložiť značné úsilie na zháňanie partií, koordinovať časový harmonogram, postup prác a taktiež formu prevedenia. Časovo to taktiež nemusi byť rýchle... Nejaké reklamácie, opravy budú ťažko vymožiteľné... Ak sa nestrániš drevostavby, tak sú overené firmy, kde po odovzdaní základovej platne môžeš o 3 mesiace bývať. Majú aj svoje projekty, ktoré sa dajú v rámci možností personalizovať a cenovo zodpovedajú tvojim požiadavkám. Ale základ je pozemok s prístupom k verejnej komunikácii, k elektrine a vode, ideál aj kanalizácia. Na základe pozemku vyberať, hľadať projekt domu. Ak máš (ideálny) pozemok a rozhodneš sa pre individuálny projekt, tak to máš cca 3-4 mesiace iba projektovania. Následne riešiť potrebné povolenia, kladné stanoviská, papiere k stavebnému povoleniu, čo môže trvať cca ďalší mesiac. Vydanie SP, ak všetko pôjde hladko ďalší mesiac. Takže to, že by si začal už tento rok so stavbou nevidím až tak ružovo ak by si sa rozhodol pre individuálny projekt a "svojpomoc".Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@chcemstavat123 Ak to chceš riešiť "na drobno", … @frantisekca No, ja si myslím opak o cenách na kľúč vs. subdodávky. Stavby na kľúč sú podstatne drahšie.Odpoveď na príspevok od chcemstavat123:
Ahojte. Áno, diskusií na túto tému som pozeral m… @chcemstavat123 ako bolo spomenuté vyššie, o 3-6 mesiacov asi stavať nezačneš, papierovačky si mal vybavovať už minulý rok... len niektoré vyjadrenia im trvajú vydať 3 mesiace napríklad. Neviem odkiaľ máš takú informáciu, že poschodový je lacnejší, ja si to nemyslím už len strop, schody atď je riadna pálka... a ceny na klúč su minimálne dva krát vyššie ako svojpomoc (lenže aj tú svojpomoc každý berie inak) my sme veľa vecí robili sami- lenže doma máme báger, veľká miešačka, ohýbačka, zváračky, píla na drevo, lešenia... kopec techniky čo bežní ľudia nemajú a platia napríklad za požičanie takže oproti nacenenému domu na klúč sme zaplatili len za materiál a dvoch murárov- vyšlo to polovicu. Subdodávky ok ale to tiež zaberie nejaký čas nájsť tých pravých... ja som dala naceniť strechu 4 firmám- robila nám ju najdrahšia- prečo?! Referencie, kvalita práce, ktorú sme mohli vidieť na iných stavbách a keď ti niekto dá fakt nízku cenu treba sa zamyslieť prečo asi. Na tvojom mieste začnem vyberom projektu následne stavebným povolením lebo kým začneš riešiť cenové ponuky tak ceny môžu byť iné ako rok dozadu... na materiále sa dá tiež ušetriť nemalé peniaze...Odpoveď na príspevok od petersd:
@frantisekca No, ja si myslím opak o cenách na kľ… @petersd V tomto s tebou súhlasiť nebudem. Pozri si napríklad tie drevostavby. Majú jasne dané ceny, ktoré aj dodržiavajú (o tom je tu popísané dosť, že to tak je, zrovna tak termíny). Subdodávky aj osobná skúsenosť, že tam býva obrovský cenový rozptyl. Brat najlacnejšie ponuky? Najdrahšie? Stred? Nikto negarantuje prevedenú prácu na 1tku. Hľadať podľa nejakých recenzií? A zároveň to zladiť s postupom prác, harmonogramom vs jejich možný termín? A takto viesť celú stavbu? A čo v prípade nejakého problému? Každý sa bude vyhovárať, že bola zlá príprava, že to není jeho problém, že to sa ho netýka. Má laik vôbec predstavu, čo a kedy treba urobiť? Lebo niekto príde a povie, aha, ale vy by ste toto mali mať urobené, lebo potom sa to už nedá, alebo to bude komplikované atď... Nuž, tak ďalšie hľadanie partie na niečo, zas cena, termín.... No, ale potom to zas časovo nepasuje ďalším, takže čakať (týždeň, mesiac?). Zas sa všetko posunie, zas telefonáty, dohody nových termínov, nervy v ...... . Práve tá nadväznosť prác, koordinácia, zvyklosti a znalosti postupov umožňujú napr. tu drevostavbu za 3 mesiace finalizovat a zároveň mať veľmi zaujímavé ceny. A to si naozaj trúfam napísať, že "svojpomocne", subdodávkami na ne zďaleka nedosiahne nik. Cca 1000€/m² na kľúč, úžitkovej plochy. Píšem zámerne o drevostavbe, lebo s murovaným domom je to komplikovanejšie, cenníky v podstate žiadne, a recenzií ešte menej. Kdežto s firmami na drevostavby je to presný opak a aj tu na MS sa nájde hodne o nich, obzvlášť o tých najväčších (z Oravy?). Preto ak chce na kľúč, nebráni sa drevostavby, chce to rýchlo (a dobre), tak by mal vycestovať na Oravu. Lebo tam kúpi projekt, ktorý mu rýchlo upravia podľa jeho ľúbosti a za 6 mesiacov môže skladať nábytok. A to v rozpočte, o ktorom sa zmienoval nebude žiaden problém. Tak by mohol stihnúť sťahovanie ešte tento rok. Bez stresu, bez potreby koordinovania, bez starostí, za pevnú cenu, rýchlo, s garanciou, zárukou a podľa mňa aj lacno.Odpoveď na príspevok od chcemstavat123:
Ahojte. Áno, diskusií na túto tému som pozeral m… @chcemstavat123 podľa toho čo píšeš, si to daj spraviť na kľúč. Zháňaním a kontrolovaním partii prevozíš a minieš viac, ako si za to zapýta firma + si zaplať riadny stavebný dozor, ktorý tam bude každý týždeň... Svojpomocne ušetríš dosť ale na to nemáš čas - ako píšeš... Držím palceOdpoveď na príspevok od chcemstavat123:
Ďakujem všetkým za odpovede. Ja som si chcel hlav… @chcemstavat123 nás presviedčali na stavbu firmou tí, ktorí stavali svojpomocne/ subdodávkami. Lebo si to zažili, že to bol masaker a nemali na to dobre spomienky. Tak sme si nechali poradiť a dobre poradili 😉Odpoveď na príspevok od chcemstavat123:
Ďakujem všetkým za odpovede. Ja som si chcel hlav… @chcemstavat123 Stavba na kľúč 120m2 za 130k€? snívajte s nami :) AK vám to tak aj nacenia, tak určite budú mať milión doložiek prečo to je v konečnom dôsledku viac.Odpoveď na príspevok od chcemstavat123:
Ďakujem všetkým za odpovede. Ja som si chcel hlav… @chcemstavat123 nám svojpomocná výstavba ušetrila oproti stavbe cez firmu najmenej 30-tisic eurale zas namiesto 1 roka bude stavba trvať 3 rokyOdpoveď na príspevok od chcemstavat123:
Ďakujem všetkým za odpovede. Ja som si chcel hlav… @chcemstavat123 reálne sme na svojpomocnej stavbe ušetrili cca 40% odhadu ceny stavby podľa položkového rozpočtu od projektanta. Ale ozaj to bolo za cenu toho, že muž každú voľnú chvíľu tam buď pracoval, alebo hľadal na internete vhodné stavebné postupy. Určitě svojpomocne ušetríte, ale bude to niečo stáť (čas, energia a pod). Pokiaľ trváte na garáži ako súčasť domu, šla by som radšej do poschodovej drevostavby.Odpoveď na príspevok od chcemstavat123:
Ďakujem všetkým za odpovede. Ja som si chcel hlav… @chcemstavat123 my sme stavali paralelne s dvoma kamaratmi a kolegami... ja s firmou a kamarati svojpomocne... rozdiel bol ten, že oni majú za rovnaku cenu asi o 30-40m2 väčší dom... , ďalší rozdiel je že ja som býval za 6 mesiacov od výkopu a kamoši po 3 rokoch ... takže áno ušetríš peniaze, čas nie... ono dnes zas každý má svoj život, rodinu záľuby a nebude ti muklovať zadarmo na stavbe ani najlepší kamarát... niekedy to na dedinách tak fungovalo, že nabehli partie a za pár víkendov postavili dom... dnes to už tak nefunguje.Odpoveď na príspevok od chcemstavat123:
Ďakujem ešte raz všetkým za odpovede. Definitívne… @chcemstavat123 Stačí len hľadať. https://www.modrastrecha.sk/forum/mon... https://www.modrastrecha.sk/forum/mon... A ďalšie firmy tiež nájdeš. Aj treemont vyzerá nádejne, napriek tomu, že už má vyššie ceny, než pred 1-2 rokmi (voči ostatku mal asi "uvádzacie ceny").Odpoveď na príspevok od heluska008:
My sme stavali s firmou. Bolo to drahé ako čert, … @heluska008 Cez akú firmu ste stavali, pozerám nejaké v okolí TN. vďakaOdpoveď na príspevok od lill7:
@heluska008 Cez akú firmu ste stavali, pozerám ne… @lill7 my StaconOdpoveď na príspevok od terry25:
Keďže chodím veľa po stavbách, vidím reálne aké p… @terry25 Staviam svojpomocne prakticky celý barák, okrem strechy okien, stropov a tých technologických vecí, ktoré aj tak musí zapojovať niekto fundovaný. Vo väčine vecí súhlasím, ale nemôžem súhlasiť s tým, že musí mať človek kondičku jak Arnold a roky skúseností. Ja sám mám sedavé zamestnanie, nie som príliš športový typ, hrával som akurát rekreačne volejbal. A skúsenosti zo stavby? Absolútne žiadne. Moje prvé vrece malty, čo som kedy rozrábal bolo na zakladací šár môjho domu a to som to robil úplne sám. A tak to bolo na stavbe postupne so všetkým. Dobré je ale používať čo najviac strojov a nástrojov. To dosť uľahčí a urýchli prácu, ja som si ich požičiaval v stavebninách. A čo sa týka kondičky, tú človek postupne získa, netreba akurát prepáliť štart. Aj tak sa dnes stavia hlavne z ytongu, ktorý je celkom ľahučký (staval som z VPC). Moje rady: Dajte si pozor na to, koho si pozvete na pomoc. Veľakrát sa mi stalo, že by som to sám spravil rýchlejšie ako s niekým, u koho musím furt stáť a nakoniec si to aj tak musím prerobiť. Hodí sa človek na nosenie vecí, ale aby furt do toho vkladal vlastnú iniciatívu a dával nevyžiadané rady, to nie. Najlepšie zdroje informácií o tom, ako správne postupovať: - kvalitne spracovaný projekt - projektant, stavebný dozor - technické listy a postupy výrobcov materiálov - technická podpora (email/telefón) výrobcov materiálov - odborné fóra (recenzované články) - poradenstvo v stavebninách Horšie zdroje informácií: - videá na youtube (dajú a nájsť aj kvalitné) - neodborné fóra, napr. toto Najhoršie zdroj informácií: - murár s 35 ročnou praxou, čo to celý život robí furt rovnako. - svokor, čo staval dom pred 30 rokmi - krčmové radyOdpoveď na príspevok od roman_:
@terry25 Staviam svojpomocne prakticky celý barák… @roman_ až tak som to nemyslel, že super kondícia, no veľakrát tu ľudia argumentujú, že má problém s platničkou, kolenom, chrbticou.....a preto nemôže robiť sám. Skôr som mal napísať dobrý zdravotný stav. Ja som robil cez lockdowny, každý deň 12 hodín, som športovec a veru.... častokrát som večer padol jak hnoj do postele 🤭🤭 Tiež som staval z Ytongu, no od 4 radu hore dali zabrať 💪Odpoveď na príspevok od roman_:
@terry25 Staviam svojpomocne prakticky celý barák… @roman_ a s tým pomocníkom.....pravda. Aj to tam niekde píšem, že veľa remeselníkov odmieta akúkoľvek pomoc, lebo sami si to robia lepšie, precíznejšie.....aj u nás práve jeden taký stavia. Ale je to fakt šikovný chalan.....pýtam sa, či nechce pomôcť na pár hodín, aspoň povykladat tvárnice na lešenie, nech nemusí behať hore-dole .... že nie,že sám 🤷♀️Odpoveď na príspevok od heluska008:
My sme stavali s firmou. Bolo to drahé ako čert, … @heluska008 mozem sa opytat aka firma Vam stavala ?Odpoveď na príspevok od dexter89:
@chcemstavat123 my sme stavali paralelne s dvoma… @dexter89 dobry den , mozem sa opytat aka firma Vam stavala a ako ste boli spokojny? planujeme stavbu murovaneho domu a hladame vhodnu a spolahlivu firmu... dakujemOdpoveď na príspevok od hajny21:
@dexter89 dobry den , mozem sa opytat aka firma V… @hajny21 my sme stavali s firmou Hausmont od Prešova , neviem ako su na tom dnes, r. 2018 mali rozne partie živnostnikov, a bolo vidieť že sa vyznaju... aj cenovo to bolo okOdpoveď na príspevok od hajny21:
@heluska008 mozem sa opytat aka firma Vam stavala… @hajny21 Firma Stacon