Odpoveď na príspevok od terry25:
Keďže chodím veľa po stavbách, vidím reálne aké p… Ahojte v dnesnej dome stavat svojpomoc ? ... si delate kozy ? Ano, i ja som stale s tymto nazorom stotozneny ... bohuzial musim povedat ... ale ak chcete mat bezproblemovy dom podla svojich prestav tak ina cesta nevedie...myslim za rozumne peniaze. Nechcem tu pisat romany co vsetko som staval svojpomocne, ale samotny murovany dom sme dali rekordne do 2rokov o 2-3ludoch. Treba si uvedomit ze stavat svojpomocne zahrna naucit sa precizne planovat (z hladiska nakupu materialu a realizacnych prac). Preto nakup material pre cely dom som riesil iba ja aj ked bola zavolana firma (t.j. treba rozumiet vsetkemu co ide do domu). Uz len samotny vyber/dovoz materialu Vam usetri nemale peniaze a to nebudem hovorit o praci. Ci treba mat kondicku na stavbu, prikladnam sa k nazoru ze ano. Ludia sa podstatne neskor unavia a efektivita/bezpecnost unavenych ludi rapidne klesa + regeneracia je tiez rychlejsia ... ved nestavate par mesiacov. Ale to vsetko ma za nasledok ze naskoci dalsi rok stavby domu,...nic strasne. Aktualne som dokoncil garaz (kde firmu som volal iba na jednu jedinu robotu ... montaz garazovej brany za 250,-e) a s radostou mozem zopakovat a potvrdit ze, svojpomocne sa viete dostat na 45-50% ceny finalneho domu. Ci to stoji za usporu neviem, kazdy mame ine moznosti financovania, ale pri dome kde su cisto materialove naklady kolo 150k sa bavime o finalnej hodnote domu 300-350k. Asi tak v skratke.Odpoveď na príspevok od brenimus:
ak svojpomocne, tak by som do toho zahrnul aj nak… @brenimus Ano, i byvanie v dome neni zadarmo :) Odhadujem ze byvanie v cinziaku je vzdy drahsie ako dome. Ale nie je to polozka ktora by Vas mala nejako jedovat ak predlzite stavbu o rok. Jedna sa zvycajne o polozku 50-150,-e/mesiac Viem ze murovanu stavbu domu je idealne dokoncit do 2rokov, nechel by som od firmy aby to mala zmaknute za rok, vzhladom na technologicke prestavky (vysusenie "mokreho" krovu a az nasledna izolacia, zrenie betony (ZD, poter, strop), omietky...atd )