Stavba RD v r.2022

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte. Na jar v r.2022 chcem začať stavať rodinný dom 🏠. Prudké zvýšenie cien materiálov a avizovaný rast cien energií mi robia starosti. Tí, ktorí ste stavali v tomto roku, prípadne ešte staviate o koľko sa zvýšil rozpočet vašej stavby? Prípadne na čo sa pripraviť v týchto ťažkých časoch pred začiatkom stavby? Alebo čo by ste robili inak? Ďakujem pekne za každú radu.
Odpovedať
@lrdk mozem poprosit firmu?
Odpovedať
Napíšem svoj pohľad či svojpomocne alebo firmou. Žiadna firma nemá vlastných zamestnancov ktorý by pokryli všetky profesie celej stavby. Preto si ich tak ako pri svojpomocnej výstavbe prenajíma rozdiel je v tom že dobrá firma ich má overených a často zmluvne zaviazaných čiže sa eliminuje možnosť sfušovania práce. Tá horšia firma zasa berie čo je v danom období voľné a zvykne to byť tak že ak je remeselník voľný tak jeho práca nie je OK. Stavba ako taká nie je žiadna jadrová fyzika a aj trocha zručný amatér si po naštudovaní postupov dokáže urobiť veľa vecí sám otázna je produktivita. Začal som stavať v 2019 búraním starého domu a nasťahovaný sme boli 10/2020 hotové bolo všetko okrem záhonov a trávnika. Po konzultácií z niekoľkými firmami som zvolil postup svojpomoci ale s najímaním si živnostníkov. Najímal som si ich po overení referencií spôsobom toto potrebujem urobiť povedz mi postup ako to budeš robiť a kedy to budeš mať hotové. Ak bol nejaký rozpor v postupe tak som mu to vysvetlil ako to chcem ja a buď sme sa dohodli alebo som zháňal iných. Materiál som zabezpečoval všetok sám a žiadnu zálohu za prácu som počas celej stavby nedal. Dozoroval so si to sám čo znamená byť denne na stavbe aj počas pracovných dní som z roboty šiel na stavbu a domov až večer. Boli stavy kedy som stavbu neznášal a musel si dať na pár dni pauzu vtedy sa nerobilo, keď som šiel na služobnú cestu nerobilo sa ... skrátka robilo sa iba keď som mohol byť na stavbe alebo prísť po robote skontrolovať postup a kvalitu prác. Aj robotníci ak vidia investora z vodováhou, uholníkom, metrom .. kontrolovať vedia že im neprejde žiadny fail a oprava ich zdrží viac ako keď to urobia tak ako sa má. Čiže moja rada ak si ochotný toto podstúpiť a ušetriť cca 15% z celkovej ceny stavy tak do toho ak nie tak firmu ale z tvojím vlastným dozorom ale naozajstným nie takým na papieri.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?