Ahojte
Chcel by som vas poprosit a vase nazory, kolko moze vyjst podla vas standard (jednotlive casti). Viem, ze to zavisi od vela veci, ze si to mozem zistit sam, ale momentalne na to moc nemam casu. A kazdy vam dnes povie nieco ine, preto ma to zaujima vseobecne (priemerne).
Dom v stadiu holodomu, sadrove omietky, okna, strecha, rozvody, zateplenie, podlahove kurenie, fasada,
vsetko je, co budeme riesit su tieto polozky:
(skuste ku kazdej napisat nejaky interval od-do, ja napisem nejaky moj odhad)
- podlahy (dlazba), cca 3x10m2 - material: 1500, praca: 500
- podlahy (plav. podlaha), cca 100m2 - material: 1000, praca: 500
- kupelna 9m2 (sprch kut, vana, dvojumyvadlo, wc): - material: 2500, praca 500
- kuchyna drevo (cca 9m, do pismena C) - material: 4000, praca: 500
- kuchyna spotrebice (umyvacka, pracka, dres+bat, chladnicka s mraz., rura, indukcne varenie) - material: 2500, praca: 100
- interierove dvere (9ks) - material: 1800, praca: 200
- plyn kotol (kurenie + ohrev vhody) - material: 1000, praca: 300 (zahrnuta cena rozvodnej skrine)
(kurenie mame moznost este zmenit za elektricke s ovladanim v kazdej izbe, cean holodomu pre nas
sa tym nemeni, ale o tom pisem inde :) )
- vnutorne malovanie - material: 500, praca: 200 (pripadne svojpomocne)
- samostatne WC - material: 300, praca: 100
- vnutorne zaluzie - material: 400, praca: 100
- sietky na hmyz - material: 200, praca: 100
- interierove osvetlenie - material: 500, praca: 100
- zamkova dlazba von (cca 60m2) - material 400, praca: 200
- pletivovy plot s tienenim (asi 90m) - material 1500, praca 500
Urcite som sa s vela vecami netrafil, ale naozaj to nemam vsetko pozistovane a je to nejaky moj odhad.
Ak to zratam spolu, tak mne to vychadza asi 19400 Eur, tak som zvedavy, kolko to nakoniec bude
a kde sa mylim najviac.
Dakujem vsetkym, ktori to docitali az sem :)
@majkoj Hmmm, tak potom naozaj neviem, ako kolauduje holodomy... Inak poznam pripad, kde uz byvaju nejaky ten mesiac, kotol im dosiel len niekedy teraz...
@basobaso kolaudaciou sa preveruje ci jdom odpoveda projektu a ci je sposobily na obyvanie. Dom bez kurenia a kupelky neodpoveda ani projektu ani nie je sposobily na obyvanie :). Mne bolo vytknute aj to, ze mam dokoncene len jedno WC a v projekte boli 2 :). To co pises samozrejme na SK funguje bezne. Ale je to podvod.
@basobaso aby som to upresnil
§ 81b
Kolaudačné rozhodnutie sa nevydá, ak nie je zaistená bezpečnosť a ochrana zdravia ľudí a životného prostredia, ako aj riadne užívanie stavby na určený účel, najmä ak
a) nie je podľa dokumentácie overenej stavebným úradom v stavebnom konaní zabezpečené vykurovanie stavby a pripojenie na rozvod vody, elektriny a na kanalizačnú sieť,
b) nie je zaistená bezpečná a plynulá prevádzka výťahov podľa overenej dokumentácie,
c) nie je zaistený bezpečný prístup a príchod k stavbám,
d) nie sú splnené podmienky stavebného povolenia na nevyhnutnú komplexnosť výstavby a na vylúčenie negatívnych účinkov stavby na okolité životné prostredie, prípadne ich obmedzenie na prípustnú mieru,
e) nie sú predložené doklady o vyhovujúcich výsledkoch predpísaných skúšok a vyhlásenia výrobcu o zhode stavebných výrobkov (§ 43f).
f) nie je predložený energetický certifikát a ide o bytovú budovu podliehajúcu povinnej energetickej certifikácii.
@basobaso No ak to tam pozna a vie ako na nich ;-) vie skolaudovat aj s par chybkami. Asi pred mesiacom kolaudovala znama a malato plne polovicatosti a vsetko len na oko stara vyhodena linka bez schodov a dost podobnych veci. No presla nakoniec. Inak dava si odklad viac x skus to aj ty. Neviem ako to presne funguje ale pre istotu sa spytaj. Jako takto sprintovat asi nema moc zmysel. Lensa vytvaara zbytocny priestor pre chyby a budes sa na ne pozerat dost rokov.
Nevsimol som si ci ti to niekto uz spomenul ale skus kupit ason nejake teplovzdusne delo. Idealne to nieje , no ponahlas.
@basobaso tak a zrataj si naklady na odvlhcovac /300/, teplovzdusne delo a elektrinu, ak nebude v zime plynove kurenie, plus najomne v byte za kazdy neskorsi mesiac nasahovania, lebo bude stavba vlhka.
Kolaudacia je starost developera, ale on na seba holodom skolauduje
@17juraj17 vraj postavil v tej dedine 112 domov, takze asi to uz ma zmaknute. Ja osobne pre seba kolaudaciu nepotrebujem, len som pocul, ze to buduci rok bude (z dovodu legislativy) tazsie. Zial, nemam sancu to teraz studovat, mam 100 dalsich veci ako priorita cislo 1, lebo ak ja neurcim, kde budem mat v kuchyne spotrebice, kde v kupelni sanitu, tak to spravia nejako oni a to je vacsi pruser. To iste elektrika (vypinace, zastrcky a pod.). To teplovzdusne delo, skusim... (najradsej asi pozicat).
@peto99 no keby to bolo len o peniazoch za ten najom... je to o dost zlozitejsie, ale to sem uz naozaj nepatri. Stale ide o to, ze sa snazim to 'rozumne' (nie uplne za kazdu cenu) urychlit, ked sa bude dat. Plynove kurenie je podla mna realne, aby som v decembri pustal. Neviem vsak, ako rychlo to plynary zapoja, kolko dlho sa caka na kotol a zapojenie a pod. ak vies, napis pls
@basobaso s plynarmi kurenarmi aj s SPP mam zle skusenosti, pred Vianocami zhanaj radsej po rodine. Developer ma kontakty na SPP, zapojenie sa da rychlo vybavit. Ale som skepticky k tomu terminu do decembra, robota sa vzdy natahuje.
Nezabudni na vnutorne okenne pasky.
@peto99 okna sa montuju tento tyzden, takze omietky uz budu robit, ked budu okna tam. Tu pasku neviem, ja nevyberam technologie, ako sa co robi (v podstate kupujem hotovy holodom, kedze sa stavia, niektore veci mozem koordinovat a dat si podla vlastnych predstav - co nie je v cene, priplacam)
k tomu plynu asi takto:
1. kolko bezne trva, kym dodaju a zapoja kotol (od objednania) ?
2. kedy mozem osadzat kotol ? (zavreta stavba ? tzn s oknami, vonk. dverami, + SDK ? )
3. kolko bezne trva, kym zapojim plyn z plynarni ?
4. ked mi plynari zapoja plyn, budem mat komplet nainstalovany kotol, asi potrebujem este certifikat, ale potom mozem hned zacat kurit (nabehovy cyklus, kazdy den +5stupnov, potom X dni zapnute, potom zase po 5st. dole a pod...)
typ pasky som napisal, treba to povedat oknarom. Treba ju urcite, lebo plesniveju rohy okien.
Kotol treba osadit, ked tam bude ALARM, lebo ho mozu ukradnut. Na alarm poznam dobru firmu, potrebujes vsak elektricku predpripravu - datove kable, ak nechces menit baterky v senzoroch.
Zapojenie SPP vybavi developer rychlo, pozna tam ludi.
Ked bude zapojeny plyn od SPP, mozes hned zacat pomaly kurit /poter musi byt hotovy aspon 3 tyzdne/.
S kurenarmi mam velmi zle skusenosti, hlavne v jeseni. Poznam nejakych, takze ked bude dom hotovy, sa ozvi.
@peto99 je sanca na ikea kuchynu, ked nam ostava od steny po stenu 9cm navyse? kuchyna bude do U, je mozne to rieist tak, ze so skruinkou zacnem od steny o 9cm neskor a prekryjem pracovnou doskou?
@katka8855 9 cm netreba ani riesit, k stene sa da zaslepka. Horsie je, ked je rozmer mensi :-) Stolar by urobil skrinku max o 5 cm sirsiu, takze skoro ziadna strata priestoru nebude. Okrem toho, rohova skrinka na druhej strane nemoze ist k stene nadoraz, takze tych 9 cm sa vyuzije ako rezerva.
@peto99 ale co si, vykradaju a aj napojene na straznu sluzbu.
Co ti alarm pomoze,ked si v robote ci na dovolenke? zahulaka si, ak nepostriekaju sirenu pur penou a basta. U as a uz nad hukotom siren nik ani nepozastavuje.
Alarm je len vytahodenie penazi za nieco, co si podmienuju blbe poistovne ]-(
@matorado sfetovana socka ano, ale profici co vyrezavaju okna a kradnu kotle? Dobre rozoznaju atrapu a vedia ako vykradnut dom aj s alarmom.
Uplne sofistikvani su zlodeji spojeni s robosmi, co si nechaju urobit origos kluce.
@atlaska Aha, tak ty uz pomenuvas nieco, co sa da nazvat organizovanym zlocinom... Pred takym ti ziadny alarm nepomoze. Ak si zaujimava pre takuto mafiu, ani by som na MS nechodil..
Nemam ziadne prieskumy, len info od miestnej policie. Funguje to takto - z casu na cas sa objavi "nejaka firma", proste sa vykradne par domov v okoli, potom ho lapnu a putuje naspat do lochu. Su to furt ti isti sockari. Take vystavne tupela, ze si este aj otvoria chladnicku a odpiju z otvorenej flase vina.. :-)