Dobrý deň, plánujeme stavať bungalov o rozmerov 20x14. Uvažujeme o čiastočnom podpivničení 6x10 (prípadne 6x20). Máte niekto skúsenosti s približným rozpočtom na pivnicu? Je lepšie zároveň stavať aj základy domu?
Dakujem veľmi pekne.
@mirri33 niekde som cital ze podlazie v zemi stoji cca 2x viac ako podlazie nad zemou... teda hruba stavba samozrejme... urcite aj zaklady spolu s pivnocou..aj ked nebude cele podpivnicenie...inak to v podstate ani nejde...
@richard71 tiez som to tak pocul, ale ked som to preratal, tak mi to vyslo 1:1 (ak nie su problemy s vodou, tie vedia riadne zamiesat kartami..).
Na pivnici sa nerobia pod zemou predsa omietky a izolacia xps/perimetrom sa nemusi robit v hrubke izolacie stien. Hydroizolaciu pod poterom robis aj bez pivnice, ziadna pivnica nema tolko okien, ako obytne podlazie. Vybagrovanie jamy stoji niekolko sto eur.
@mirri33 Pôvodne som aj ja plánoval pivnicu, no nemohol som to realizovať kvôli vysokej spodnej vode. Tlaková izolácia by bola nehorázne drahá.
Ale plánoval som pivnicu cca 7x10 metrov a stavebná firma mi odhadom povedala, že by to bolo o cca 20 tisíc EUR viac.
@stowasser jasne. je to podla konkretneho pripadu... ja som to len cital .odobne pivnicu nemame (vysoka spodna voda). Ale pisal som o hrubej stavbe . do nej neratam okna a ani omietky..