https://www.djsarchitecture.sk/projek... ahojte, myslite si, že je reálne postaviť tento dom za 80000 v stave holodom? (pozemok mame kúpený, je rovný a dali by sme to robiť partiám živnostníkov), lebo som dostala ponuku od stavebnej firmy za 120 000 a keď som im ukázala stránku djs kde je suma na kľúč 98 000, takko tvrdil, že to niesu aktuálne sumy a ze to nieje reálne postaviť za tu sumu
@andreaa1404 no ak nebudeme rátať pozemok tak ano dá sa a možno ak by ste zohnali pozemok za lepšiu cenu tak sa to dá :) ale rátajte aj to, že budete musieť zaplatiť aj tých živnostníkov :(
120m2 zastavana plocha, 103m2 podlahova plocha, sedlova strecha, 2 rady DT, okna, elektrika, zdravotechnika, omietky, podlahove kurenie, poter /bez zateplenia a SDK/ cca. 50 000€. okna bluevolution, strecha tondach, porfix, kurenie herz. v tej cene su uz aj vsetky poplatky pre SP, geodet hypo, ......... vystavba svojpomocne, reps. dodavatelsky, menezovanim profesii a nieco male co viem, sam... takze, 80 s prehladom, nenechajte sa obalamutit...
@dobryden1985 presne toto som potrebovala počuť 🙂 ďakujem a dúfam, že to zvládneme... Som si aj myslela, že nás chce len odhovoriť, aby mal kšeft pre seba
@andreaa1404 Tak ako ste si to dali naceniť firme si to dajte naceniť aj živnostníkom a budete vidieť, nevidím dôvod prečo by mali byť výrazne lacnejší ako firma. Tie ceny v katalógu sú na nalákanie ľudí tiež by som ich nebral moc vážne, radšej si to dobre premyslieť ako skončiť s nedorobenov stavbou.
@andreaa1404 Ja by som taký optimista nebol. Tí živnostníci ti tiež nebudú robiť za "modré oči". Keď si to napočítaš, tak možno v konečnom dôsledku skončíš tiež niekde medzi 90- 120 tisíc, záleží od použitého štandardu a stavu dokončenia. Tých 80 tisíc by som videl len pri silnej svojpomoci a poriadnej dávke skromnosti (vynechanie nadštandardných prvkov, ako žalúzie, rekuperácia, krb a pod.).
Lebo keď začneš stavať, tak tam tisíce lietajú ani nevieš kde. Len ten tehlový obklad v exteriéri ti zhltne 2-3 tisícky.
Takže skôr by som sa zameral na celkový rozpočet, koľko ťa to bude celé stáť, nie to, či to dáš do nejakej sumy v štádiu holodom. Lebo do 80 tisíc môžeš dať nejaký skromný holodom. Ale čo potom? Kuch. linka, zariadenie, podlahy, obklady, dvere, osvetľovacie telesá, spevnené plochy, terasa, prípadný plot... to máš ďalších 20 - 30 tisíc. Na tvojom mieste by som si radšej zabezpečil zdroje vo výške aj tých 120 tisíc.
Pana, to su ceny. Ja mam linku jak svet a stala ma u poliakov dvetisic necelych. Aj to som hejtoval, že kto to kedy videl take prachy platiť za par skriniek glupych.
Ako určite si zistim ceny u nejakých partii živnostníkov za hrubú stavbu a následne elektrikár, atď... Ale čo sa týka štandardu to si myslím, že by sme sa okolo tých 20 000 zmestili
@andreaa1404 20.000 za čo? Za dokončenie z holodomu do hotového domu v nejakom štandarde? :-| 8-(
Je to zbytočné vabiť sa o sume, keď nevieme koľko vecí potrebuješ na dokončenie domu. Dopredu to nikto nevie povedať, ani naplánovať. Ale všeobecne je to vždy viac, než sa spočiatku predpokladalo. Vždy ti niečo navýši náklady.
@andreaa1404 holodom 100 tisíc s partiou živnostníkov ak nebudete mať vysoké nároky. Do 80 tisíc sa zmestíte jedine svojpomocne. Dajte si urobiť rozpočet a uvidíte koľko vás bude stáť materiál
@andreaa1404 radšej si dajte spraviť rozpočet (výkaz výmer) projektantovi a všetky položky si s tými živnostníkmi naceňte, lebo je bežnou praxou, že ti živnostník príde robiť za tri tisícky a zo stavby odchádza so štyrmi. Radšej venujte viac času na finančné plánovanie. Za druhé si uvedom, že všetci čo tu radia, stavali pred dvomi, tromi a viacerými rokmi, ceny teraz sú vyššie a ľudí je málo. Za tretie, to čo niekto dokáže postaviť na Kysuciach za 80 teba bude stáť možno 120. Nedaj sa obalamutiť ani firmou ale ani tým, že ti tu niekto poradí a zažil niečo úplne iné ako čaká teba, lebo za 80 to možno postavíš ale možno nie, je to také na hrane a my všetci tu strieľame, ale ty to zacvakáš.
@arcticcode vieš, to je ako porovnávať mercedes a daciu, ja som si robil kalkuláciu a len kovania ma vyšli vyše polovice ceny tvojej linky, ale mohol som použiť aj tie za 5€ a kde sú ešte spotrebiče (tie sa rátajú v cene linky)
@slavoslav No ano, ja som šetril kde sa dá. Ale nevidím nejaký extra zmysel kupovať superdrahé a superkvalitné veci, bo načo? Moja linka za 2000€ z noweho targu poslúži tak isto ako tvoja linka v cene dacie zo sika :D
@andreaa1404 v nadpise "postavim" je velmi skreslene.
Ak si ho postavis, tak za 80000 si do neho kupis i nabytok.
Ak si ho nechas postavit tak ti 100 000 nemusi stacit podla zvoleneho standardu a stastia na robosov.
Katalogova cena tu uz bola vysvetlena, ale na druhej strane ja som dostal rozpis od projektanta a tu cenu beriem ako maximalnu co si firma moze vypytat, lebo bola veeelmi premrstena a pocitala i s takymi priplatkami ako lepivost zeminy pri bagrovani :-D
@andreaa1404 myslim si, ze holodom by ste za tu cenu mali uplne v pohode postavit. Najvacsie naklady bude asi strecha, kedze valbova je jedna z najdrahsich.
@andreaa1404 ja si myslim, ze v pohode by to slo, ale bude to dlhsie trvat svojpomocne, ale ak sa nemate kam ponahlat tak chodte do toho a potom budete riesit za pochodu :)
Podla mna aj viac ako len holodom, teda pokial nebude mat nejake ultra extremne naroky. Je to suma fakt postacujucuja skoro na cely dom plus aj zariadenie