Ahojte, natrafil som na informáciu, že by sa mala dať získať dotácia na A0 v hodnote 8000€.
Ale nemôže byť už čerpaná dotácia na rozvoj bývania..., neviem či sa na to vzťahuje dotácia na TČ alebo fotovoltaiku.
https://inardex.sk/dotacia-na-rodinny...
Staviame jednopodlažný dom v tvare L. Energetická trieda podľa projektu je A1 35kW/m2. Momentálne ideme robiť strechu.
Zateplenie podľa projektu:
40cm vaty na žb. strope.
15cm EPS podlaha (budeme dávať 20cm)
20cm eps fasáda
20cm xps základy (dali sme 15cm, dá sa ešte na to dolepiť druh vrstva, ale pochybujem o účinku :-D )
Kúrenie v projekte TČ vzduch-voda, uvažujeme nad voda-voda, ale to s tým nemá asi nič spoločné.
V projekte sa počíta s rekuperáciou a aj ju budeme mať.
Ako sa dá dostať na A0, teda pod 20kW/m2? :-D
vsetko zle, zakladna podmienka pre dotaciu je vstupit do tej spravnej zumpy Zder - socialna demencia a az potom sa ti zacnu otvarat nepredstavitelne obzory :-D
Známemu, ktorý kolaudoval minulý rok sa jeho sused, ktorý kolaudoval tento rok doslova vysmial ako on dostal 8000 eur dotáciu zadarmo.
Vraj mu na to stačil energetický certifikát urobený cez telefón s vymyslenými hodnotami.
Nemám to síce overené ale v tejto banánovej republike by som sa nečudoval keby to bola pravda.
@ragnar neexistuje
Až keď uzavrú termín na podanie 500 žiadostí až potom to začnú hodnotiť. Ešte nikto nedostal dotáciu, tie reálne začnú rozdávať začiatkom roka (na posúdenie žiadosti majú 3 mesiace)
A ešte jedna vec, osobne som podával žiadosť a viem že som musel uviesť číslo energetického certifikátu, kde si cez komoru overia či je to podvrh alebo to naozaj vypracoval znalec z tohto odboru
@peter977 Neviem ako to je, viem len že ten známy z toho bol dosť rozhodený. Možno ten sused ešte nič nedostal ale už má žiadosť medzi tými 500.
Rád by som vedel ako si ten znalec overí koľko a akej je v skutočnosti izolácie v konštrukciách.
@ragnar však súčasťou žiadosti je originál alebo znalecky overená projektová dokumentácia domu kde sú popísané všetky izolácie.
A tá musí byť opečiatkovaná stavebným úradom, keďže stavba je už skolaudovaná... Toto neobídeš tak ľahko.
Už som stretol pár ľudí čo tvrdilo že dostali dotáciu a keď sme prišli k detailom tak sa ukázalo že kecali. Dnes sa ľudia snažia chváliť za každú cenu - je to na smiech
Už je podaných vyše 400 žiadostí. Veľmi pochybujem, že si to žiadatelia dobre prečítali, aké parametre musia splniť. Primárna energia má byť v triede A0.
No.. Čítanie zákonov s pochopením mi celkom ide a trošku poznám túto problematiku.. Takže -
Príspevok sa poskytuje vo výške 8000€, bez dokladovania faktúr, žiadnych 40% z oprávnených výdavkov (tam sa jedná o inú dotáciu) žiadateľovi, ktorý spĺňa podmienky dané zákonom. Nie je naň právny nárok - ak aj splníte podmienky, tak ho môžte ale nemusíte dostať. Ak máte v žiadosti chyby alebo niečo chýba, ministerstvo vás do 20 dní od doručenia žiadosti vyzve na doplnenie alebo odstránenie nedostatkov. V prípade, že je žiadosť kompletná, má ministerstvo 90 dní od doručenia žiadosti na jej schválenie alebo neschválenie. O tom vás bude informovať písomne. Ak vám to prejde, do 30 dní od schválenia máte love na účte a otvárate šampus...
Tie klasické podmienky by mali byť všetkým jasné, doplním niečo ku špecifickým pre tento príspevok:
# Primárna energia - to je tá jedna hodnota okolo ktorej sa točí celý EC, musí byť A0. To nie je až taký problém. Ja som to dosiahol z priemerným 15cm zateplením, 55cm vatou v strope,.. Čo je ale pri primárnej energii dôležité - energeticky nenáročným vykurovaním a prípravou TÚV. Mám tepelné čerpadlo a teplovodné solárne kolektory. Práve preto mám úplne v súlade s normou energetickú triedu A0. Easy peasy... Rekuperáciu nemám, lebo je to predražená kokoehm...
# Obalové konštrukcie musia spĺňať normu, ktorá bude platná od roku 2021 - toto sa týka hodnôt prechodu tepla jednotlivými časťami domu. Na zatepluj.sk je tabuľka. Tieto hodnoty sú uvedené aj v správe ku energetickému hodnoteniu a ministerstvo ich čerpá z centrálneho registru EC. Toto bude asi najčastejší problém, keďže A0 v EC automaticky neznamená splnenie tejto podmienky. Musíte mať okná a dvere s W/(m2.K) menej ako 0,85. Steny pod 0,22 a podobne (viď. tabuľka)...
# Tieto údaje kontrolujú úradníci ministerstva z EC. Projektová dokumentácia slúži len na overenie, či EC nie je totálny bullsh.. od nejakého iného domu, či hodnoty v ňom môžu odpovedať skutočnosti a podobne. Overia si tam aj plochu domu,..
Niekoho by mohlo napadnúť nechať si "nakresliť" EC tak, aby spĺňal podmienky pre tento príspevok. Napríklad z menšou plochou, 100cm zateplením, vykurovaním jadrovým reaktorom a celou strechou zo solárnych panelov... len aby sa stou svojou chajdou "bez zateplenia, lebo potom dom nedýcha" dostal do A0. Preto sa prikladá aj dokumentácia z rezmi a pohľadmi na stavbu a fotky...
Dôležitá je hodnota A0 v EC ale aj mať nižšie hodnoty prechodu tepla ako sú tie v tabulke...
Nejde tam o tepelné čerpadlo. Lenže pri výpočte primárnej energie je dôležitý spôsob vykurovania ako aj tepelné straty domu. Ak kúriš elektrikou, tak si to vieš vykompenzovať lepším zateplením, rekupehovadinou...
@jakub888 ano kurit sa planuje iba elektrickym kotlom napojený na /vodu - podlahovka_/ plus vikendove kurenie v obyvacke a pre istotu som dal uz aj komin do kotolne keby nahodou niekto v buducnosti planoval iným systemom zdrojom tepla vykurovať
@tslivovic Toto je printscreen z jedného článku na stránke inardex.sk
Každý druh vykurovania má iný koeficient emisií CO2. Tým že sa u nás elektrická energia primárne vyrába z uhlia tak 1kWh elektrickej energie má vyššiu CO2 stopu ako napríklad 1kWh tepla z biomasy...
jasne chapem ... čiže ak čaputová presadi čo chce, že na SR zmeníme výrobu ele. energie tak mozno budem mať hodnoty lepsie ako iné zdroje .. :D fooor ... dakujem chpaem
@peto125 praveze malo... Teraz neviem, ci som nechapava, alebo som cisty debil :-D.. Kde vidis tie hodnoty v projekte? Lebo mne ukazuje, ze aby dom spadal pod A0 musi mat menej ako 54kWh/m2... Ty akoby to mas v A0, pricom pises ze ti vypocitali A1 :-N.. Ja som vcera prebehla narychlo moj projekt, mam klasicky maly obdlznik, vyratanych A1.. Zda sa mi ze som videla 104kWh/m2 🤭🤭🙈🙈🙈.. Teraz neviem, ci zle pozeram... Tie cisla, prisamvacku to su take motaky.. Potom mi ukazuje 3399w, cize realne mam 34kW? Ci ako... No, budem sa pytat projektanta 😁
@hroma v energetickom hodnotení máš napísanú hodnutu v kWh/m2 na kúrenie, ohrev TÚV, chladenie stavby samostatne. A potom to máš všetko spolu v energetickom štítku budovy. Tak podľa toho čo pozeráš.
Na normu A1 má byť primárna energia (všetko spolu) od 55 do 108kWh/m2.
peto125 zrejme len myslel náklady na kúrenie...
@peter977 ja ani nie som. Som sa napocuval pri stavbe ze naco 25 cm na steny a naco rekuperacia atd... Nakoniec ak som spravne cital, musia aj obvodove konstrukcie a okna splnat normu.. podla mna, z tych 500 to prejde tak polovici.
@viperko kamoš sa tiež vytesoval ako zhrabne 8 litrov, pričom do A0 sa dostal vďaka kúrení drevom a pochybnému certifikátu. Okná dvojskla, múry nezateplene, v streche 20cm vaty... Nuž, ako sa u nás hovorí... utrel pysky.