Dotácia 8000€ od štátu na dom A0 - podrobnosti

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, natrafil som na informáciu, že by sa mala dať získať dotácia na A0 v hodnote 8000€. Ale nemôže byť už čerpaná dotácia na rozvoj bývania..., neviem či sa na to vzťahuje dotácia na TČ alebo fotovoltaiku. https://inardex.sk/dotacia-na-rodinny... Staviame jednopodlažný dom v tvare L. Energetická trieda podľa projektu je A1 35kW/m2. Momentálne ideme robiť strechu. Zateplenie podľa projektu: 40cm vaty na žb. strope. 15cm EPS podlaha (budeme dávať 20cm) 20cm eps fasáda 20cm xps základy (dali sme 15cm, dá sa ešte na to dolepiť druh vrstva, ale pochybujem o účinku :-D ) Kúrenie v projekte TČ vzduch-voda, uvažujeme nad voda-voda, ale to s tým nemá asi nič spoločné. V projekte sa počíta s rekuperáciou a aj ju budeme mať. Ako sa dá dostať na A0, teda pod 20kW/m2? :-D
Odpovedať
vsetko zle, zakladna podmienka pre dotaciu je vstupit do tej spravnej zumpy Zder - socialna demencia a az potom sa ti zacnu otvarat nepredstavitelne obzory :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jakub88 tiez cakame...
Odpovedať
@kasmo ja mam A1, ako si dosiahol A0? Rekuperacia? Tiez ju nemam v projekte zaratanu.. Aj hrubka zateplenia sa zmenila? Vdaka
Odpovedať
@hroma ano aj hrubky, projektant ratal s 10cm daval som 20cm, aj do stropu slo viac.
Odpovedať
@kasmo tiez tak chcen..
Odpovedať
Známemu, ktorý kolaudoval minulý rok sa jeho sused, ktorý kolaudoval tento rok doslova vysmial ako on dostal 8000 eur dotáciu zadarmo. Vraj mu na to stačil energetický certifikát urobený cez telefón s vymyslenými hodnotami. Nemám to síce overené ale v tejto banánovej republike by som sa nečudoval keby to bola pravda.
Odpovedať
@ragnar neexistuje Až keď uzavrú termín na podanie 500 žiadostí až potom to začnú hodnotiť. Ešte nikto nedostal dotáciu, tie reálne začnú rozdávať začiatkom roka (na posúdenie žiadosti majú 3 mesiace) A ešte jedna vec, osobne som podával žiadosť a viem že som musel uviesť číslo energetického certifikátu, kde si cez komoru overia či je to podvrh alebo to naozaj vypracoval znalec z tohto odboru
Odpovedať
@peter977 Neviem ako to je, viem len že ten známy z toho bol dosť rozhodený. Možno ten sused ešte nič nedostal ale už má žiadosť medzi tými 500. Rád by som vedel ako si ten znalec overí koľko a akej je v skutočnosti izolácie v konštrukciách.
Odpovedať
@ragnar však súčasťou žiadosti je originál alebo znalecky overená projektová dokumentácia domu kde sú popísané všetky izolácie. A tá musí byť opečiatkovaná stavebným úradom, keďže stavba je už skolaudovaná... Toto neobídeš tak ľahko. Už som stretol pár ľudí čo tvrdilo že dostali dotáciu a keď sme prišli k detailom tak sa ukázalo že kecali. Dnes sa ľudia snažia chváliť za každú cenu - je to na smiech
Odpovedať
Už je podaných vyše 400 žiadostí. Veľmi pochybujem, že si to žiadatelia dobre prečítali, aké parametre musia splniť. Primárna energia má byť v triede A0.
Odpovedať
No.. Čítanie zákonov s pochopením mi celkom ide a trošku poznám túto problematiku.. Takže - Príspevok sa poskytuje vo výške 8000€, bez dokladovania faktúr, žiadnych 40% z oprávnených výdavkov (tam sa jedná o inú dotáciu) žiadateľovi, ktorý spĺňa podmienky dané zákonom. Nie je naň právny nárok - ak aj splníte podmienky, tak ho môžte ale nemusíte dostať. Ak máte v žiadosti chyby alebo niečo chýba, ministerstvo vás do 20 dní od doručenia žiadosti vyzve na doplnenie alebo odstránenie nedostatkov. V prípade, že je žiadosť kompletná, má ministerstvo 90 dní od doručenia žiadosti na jej schválenie alebo neschválenie. O tom vás bude informovať písomne. Ak vám to prejde, do 30 dní od schválenia máte love na účte a otvárate šampus... Tie klasické podmienky by mali byť všetkým jasné, doplním niečo ku špecifickým pre tento príspevok: # Primárna energia - to je tá jedna hodnota okolo ktorej sa točí celý EC, musí byť A0. To nie je až taký problém. Ja som to dosiahol z priemerným 15cm zateplením, 55cm vatou v strope,.. Čo je ale pri primárnej energii dôležité - energeticky nenáročným vykurovaním a prípravou TÚV. Mám tepelné čerpadlo a teplovodné solárne kolektory. Práve preto mám úplne v súlade s normou energetickú triedu A0. Easy peasy... Rekuperáciu nemám, lebo je to predražená kokoehm... # Obalové konštrukcie musia spĺňať normu, ktorá bude platná od roku 2021 - toto sa týka hodnôt prechodu tepla jednotlivými časťami domu. Na zatepluj.sk je tabuľka. Tieto hodnoty sú uvedené aj v správe ku energetickému hodnoteniu a ministerstvo ich čerpá z centrálneho registru EC. Toto bude asi najčastejší problém, keďže A0 v EC automaticky neznamená splnenie tejto podmienky. Musíte mať okná a dvere s W/(m2.K) menej ako 0,85. Steny pod 0,22 a podobne (viď. tabuľka)... # Tieto údaje kontrolujú úradníci ministerstva z EC. Projektová dokumentácia slúži len na overenie, či EC nie je totálny bullsh.. od nejakého iného domu, či hodnoty v ňom môžu odpovedať skutočnosti a podobne. Overia si tam aj plochu domu,.. Niekoho by mohlo napadnúť nechať si "nakresliť" EC tak, aby spĺňal podmienky pre tento príspevok. Napríklad z menšou plochou, 100cm zateplením, vykurovaním jadrovým reaktorom a celou strechou zo solárnych panelov... len aby sa stou svojou chajdou "bez zateplenia, lebo potom dom nedýcha" dostal do A0. Preto sa prikladá aj dokumentácia z rezmi a pohľadmi na stavbu a fotky...
Odpovedať
Da sa dotacia vybaviť aj ked RD nebude mat Tepelne cerpadlo a kolektory ? všetko ostatné na A0 ... dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dôležitá je hodnota A0 v EC ale aj mať nižšie hodnoty prechodu tepla ako sú tie v tabulke... Nejde tam o tepelné čerpadlo. Lenže pri výpočte primárnej energie je dôležitý spôsob vykurovania ako aj tepelné straty domu. Ak kúriš elektrikou, tak si to vieš vykompenzovať lepším zateplením, rekupehovadinou...
Odpovedať
@jakub888 ano kurit sa planuje iba elektrickym kotlom napojený na /vodu - podlahovka_/ plus vikendove kurenie v obyvacke a pre istotu som dal uz aj komin do kotolne keby nahodou niekto v buducnosti planoval iným systemom zdrojom tepla vykurovať
Odpovedať
@tslivovic elektrika má najhorší koeficient CO2, takže s čistou elektrikou nemáš šancu na A0
Odpovedať
@peter977 jemine ,koeficient CO2 je čo ? dakuujem
Odpovedať
@tslivovic Toto je printscreen z jedného článku na stránke inardex.sk Každý druh vykurovania má iný koeficient emisií CO2. Tým že sa u nás elektrická energia primárne vyrába z uhlia tak 1kWh elektrickej energie má vyššiu CO2 stopu ako napríklad 1kWh tepla z biomasy...
Odpovedať
jasne chapem ... čiže ak čaputová presadi čo chce, že na SR zmeníme výrobu ele. energie tak mozno budem mať hodnoty lepsie ako iné zdroje .. :D fooor ... dakujem chpaem
Odpovedať
@peto125 v A1 mas 35kW/m2? =-) podarilo sa ti nieco znizit...
Odpovedať
@hroma sa ti to zdá málo či vela? :-D
Odpovedať
@peto125 praveze malo... Teraz neviem, ci som nechapava, alebo som cisty debil :-D.. Kde vidis tie hodnoty v projekte? Lebo mne ukazuje, ze aby dom spadal pod A0 musi mat menej ako 54kWh/m2... Ty akoby to mas v A0, pricom pises ze ti vypocitali A1 :-N.. Ja som vcera prebehla narychlo moj projekt, mam klasicky maly obdlznik, vyratanych A1.. Zda sa mi ze som videla 104kWh/m2 🤭🤭🙈🙈🙈.. Teraz neviem, ci zle pozeram... Tie cisla, prisamvacku to su take motaky.. Potom mi ukazuje 3399w, cize realne mam 34kW? Ci ako... No, budem sa pytat projektanta 😁
Odpovedať
@hroma opýtaj sa projektanta. My to máme v projekte takto :-D neviem prečo
Odpovedať
@hroma v energetickom hodnotení máš napísanú hodnutu v kWh/m2 na kúrenie, ohrev TÚV, chladenie stavby samostatne. A potom to máš všetko spolu v energetickom štítku budovy. Tak podľa toho čo pozeráš. Na normu A1 má byť primárna energia (všetko spolu) od 55 do 108kWh/m2. peto125 zrejme len myslel náklady na kúrenie...
Odpovedať
Profilova fotka
Uz len par volnych miest na ziadost.
Odpovedať
@viperko som prekvapený že je tak málo A0 stavieb na SR. Čakal som že bude 500 žiadostí behom pár dní...
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 ja ani nie som. Som sa napocuval pri stavbe ze naco 25 cm na steny a naco rekuperacia atd... Nakoniec ak som spravne cital, musia aj obvodove konstrukcie a okna splnat normu.. podla mna, z tych 500 to prejde tak polovici.
Odpovedať
no bodaj by boli i dalsie kola v buducnosti, lebo uz nestiham skolaudovat :-) Rata sa tam zastavana plocha, alebo uzitkova?
Odpovedať
@viperko kamoš sa tiež vytesoval ako zhrabne 8 litrov, pričom do A0 sa dostal vďaka kúrení drevom a pochybnému certifikátu. Okná dvojskla, múry nezateplene, v streche 20cm vaty... Nuž, ako sa u nás hovorí... utrel pysky.
Odpovedať
Profilova fotka
@topfield aspon uvidime, co za expertov maju na ministerstve a co poprechadza.. 8-) ja by som bol rad, ak by cinkla sms s 8k na ucte.
Odpovedať
@viperko mne ostáva len dúfať, že bude ďalšie kolo... Toto už nestíham
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?