Maslo v akcii na prilákanie ľudí do obchodu jar nerobí. Všimni si jogurty, mlieka, kyslé mlieka tam je kontinuálny cenový nárast, nezlacnili ani o cent. Napríklad emisné povolenky prekonali maximum, aj preto je cement za 5 eur.
Elektrika zlacnela, ropa zlacnela tak ako pred vojnou tak kde maju tie naklady 🙂
V Cechach zacal pre tieto dovody ceny presetrovat protimonopolny urad 🙂
@pitt2701 napríklad stavebné materiály ako tehla alebo Ytong sú stále o moooc drahšie ako boli pred týmto všetkým 🙂 tehla ktorá stála pred tým 1€/ks stojí teraz 2,5€/ks Ytong predtým 4€ teraz 6€, EPS poklesol, drevo tiež o niečo, betón zdražel, práca ide hore tak isto ako idú aj hore platy kvôli inflácii vo fabrikách/firmách...netreba čakať že ceny budú tam kde predtým, to ani omylom
@pitt2701 asi nevieš aké ceny boli pred týmto všetkým keď vravíš že to išlo dole 🙂 treba trocha doštudovať čo a o koľko išlo konkrétne hore...už len pohonné hmoty išli o cca 30-40% hore ( bolo to aj viac %) a aj v tých časoch sa vyrábalo, prevážalo a pod. Tak isto ako s elektrinou, vôbec nie je tam kde bola bývala tak na 40€ za mwh a teraz je na 150€ mwh... takže tu je to zlacnenie 😉
Ale ved vo vsetkych mediach sa biju do prs, ze nehnutelnosti musia ist dole …to mi nejak nevychadza ked stavebny material a pracovna sila je drahsia .. 😂😂
Nato je jednoducha odpoved. Cena elektriny pre vacsie firmy je ca 0,6 euro za kwh. Domacnostiam nedvihli, vsetko preniesli na podnikatelov. Potom sa cudujete kolko co stoji. Cele zle.
@peter977 no ja ti rozumiem co chces povedat. Avsak nemyslim si, ze ak je cena v mojom meste za 3izb novostavba 180k holobyt, ze niekto preda 40r byt v revitalizovanom panelaku za 80k…sucasna situacia nahrava prave tym starsim bytom, lebo zase nie kazdy ma na novostavbu pri dnesnych urokoch
@uhlikova_stopa ceny sa vrátia na úroveň z predinflačného obdobia (2019-2020) pomaly. Aj keď sa to nezdá ale 4% úroky a ostatné obmedzenia spojené s hypotékami dosť spomalia predaj. Nehovoriac o tom, že byty, ktoré sú kupované čisto zo špekulatívnych dôvodov sú pri 4% hypotékach stratové, pokiaľ sa nebavíme o centre mesta..
@pitt2701 ja veľmi pochybujem že sa to vráti tam kde to bolo, všade vo firmách/fabrikách zvyšujú platy ( aspoň čo ja poznám ľudí ) o 10-20% a tie platy dole už nepôjdu, čiže pracovná sila bude drahšia tak či tak, energie sú vyššie, jedine že by tí podnikatelia prerábali 🤔
@pitt2701 pozeráš nejaký fakt zlý graf 😉 skús pozrieť históriu elektriny od roku 2020 neviem kde si toto nabral
ešte raz...už len to že firmy stoja teraz zamestnanci tak cca 20% viac ako pred tým nebudú tie ceny tam kde boli už nikdy
@pitt2701 vies vobec co stoji ee pre neregulovaneho zakaznika? Konecna cena je cez 500 euro za MWh. Z toho si odvijaj cenu a nie co stoji momentalne na trhu.
@peter977 u nás betón + 20% oproti minulému roku, vraj zdraželi o 20% štrky aj cement o 20% tak tiež museli zdražiť.
Prečo šli hore štrky tak to už neviem, ale bez betónu to u mňa nepôjde. Ešteže som nečakal minulý rok na zázrak.
cena dopravy domiešavače zostala rovnaká, ale o 5% zdvihli cenu pumpovania.