Možno niekto riešil niečo podobne. Zamýšľame sa v rodine :) sestra ma rodinu s dvomi deťmi byva v nájme a idú stavať dom a chcú ušetriť peniaze z najmu, 380€ nie je malo. Nemôžu počas stavby byvať u rodičov, sú vdialený 150 km. Existuje nejaka možnosť riešenia. Jedine čo mne napadlo, mobilny dom na pozemku počas stavby :-D
@nufanek Čo myslíš pod pojmom "mobilný dom"? Nejaký dom na kolesách? Také som u nás na SLovensku moc nevidel. Nemyslím, že by to niekto prenajímal na niekoľko mesiacov, či pár rokov. A ak aj, tak to ich vyjde viac, ako nájomný byt.
Ešte tak kúpiť si obytný karavan a ten postaviť na záhrade... Ale ak majú 2 deti, tak to je týranie rodiny.
@nufanek Moznost to je. Ale mobilhouse stoji + - 5-8 000 € Samozrejme sa da potom predat ale zase nieco budu stat pripojky k nemu. Takze ak postavia dom za 2 roky cena bude asi rovnaka ako podnajom.
Ja by som zostal v podnajme. Je to bez starosti , pohodlnejsie a komfortnejsie.
@chrobak7 je to nieco podobne ako kravan, vid googel, da sa v tom byvat celorocne, pouzity nie je tak financne narocny, pokial by sa v nom byvalo v letnych mesiavoch, mozno by to bolo omnoho mensie tyranie rodiny, ked mozu vyjst von ako zavreti v bytovke,
to bolo len zamyslenie, tazko povedat, ci existuje nejake riesenie :)
@nufanek Poznám viacero ľudí, čo napr. predali byt, lebo potrebovali prachy na dokončenie novostavby, a išli do podnájmu. Vraj na max. 1/2 roka. A boli z toho aj 2 roky. A niekedy ešte viac. 8-(
@fredor Ono je to aj z dôvodu, že hmota (stavba) rýchlo narastie.
Niekedy aj za 2 týždne.
Ale dokončovacie práce s kilometrami škár, spojov a nekonečným brúsením... zvyknú nepripraveného poriadne zaskočiť. 8-(
@leonardom Ani nie, že neprirpaveného ako "šetriaceho" :)
Keď sú peniaze, všetko sa dá aj postaviť klasický murovaný dom "extrémne" rýchlo :)
V každom prípade k zakladateľovi = nechápem, čo myslíte, že sa v tejto téme dozviete :) Ak by ste nemali deti, tak dvaja dospeli znesú hocičo, ale s detmi by som na iným, ako nájom ani nerozmýšlal ...
@nufanek my sme (pre)byvali 3 mesiace v stane na zahrade..nastastie bolo leto a dcera bola dost u babiek na prázdninách a sklad veci/sprchu/pracku sme mali na opacnom konci mesta u mojej babicky, ..bolo to o hubu, co ti poviem
Tiez sa predal byt a podnájom bol dohodnuty na par mesiacov..lenze klasika prace sa natahovali a v case ked sme mali uz byvat nam akurát montovali okna. davat 380 e na najom a popri tom este zivit stavbu sa proste nedalo
Nebolo to zle, zohnali sme taky velky stary komunisticky stan kde bola predsien, spalna s madracom. Zahradnu sprchu sme mali na dvore, v tych horkach mi ani nevadilo sa sprchovat v ladovej vode...varilo sa na ohni, mali sme aj plynovy varic, zachod latrina alebo les za domom...Cez vikendy pohoda ale cez tyzden z toho stanu ist do kanclu do prace, poobede naspat a makat na stavbe a vecer ladova sprcha :-S :-S ..hroza....
Ale mala (6 rocna) sa bavila, jej taketo byvanie nevadilo
V dome sme primarne dokoncili vodu, zachod (nasa kupelna sa pouzivala este ani vykachlickovana nebola), doomietali a spravili podlahu v jednej miestnosti a tam sme byvali.
Ked to zhrniem .. v podstate sa to da takto riesit..clovek si musi zvyknut na bordel, malo miesta, robosov, bez kuchyne a ladnicky minie majland na jedlo...zalezi na nich
Dokopy sme takto fungovali 5 mesiacov..kym nebol komplet dorobeny dom - vratane funkcnej kuchyne a dveri
@lubk0 situacie su rozne, v istom momente je to mozno v pohode, ale dlhodobo tahat hypoteku a popritom platit 380 eur sa im zda privela a aj z môjho pohladu je to zbytocne minanie penazi
@teta_z_lesa tak to bolo dobrodruzstvo :D
@nufanek ale v ich situacii by som mozno ten mobilny dom/maringotku riesila. Po dostavani by to este predali a peniaze by sa im vratili..narozdiel od najmu. Pripadne postavila uz na pozemku nieco ako letnu kuchynu/sklad..proste jednu obyvatelnu izbu s mini linkou, pieckou kde by byvali a potom mali z toho letnu kuchynu alebo nieco take...
Ako je to o hubu ale nie nemozne. Trochu sa uskromnia a po case si clovek zvykne aj na maly priestor. Navyse budu tam mat zahradu, mozu deckam spravit preliezky, trochu to skulturnit
Dom tiez mozu primarne robit kupelnu + kuchyno obyvacku a izby nechat na neskor (kopa ludi to tiez takto riesilo)
@teta_z_lesa doba je tazka ]-( pokial sa clovek ma na koho obratit (rodicia), alebo vlastny byt, tak to este ide, ale ked sa musi spoliehat sam na seba...
unimobunka....
obytný kontajner...
kolotočári majú maringotku
príves/karavan...
...ale je to blbost...!
vyrieši to ubytovna s dlhodobým prenájmom... lacnejsie ako byt...