Mame rozpocet 150 tisic, ktory by som nechcela prekrocit. Momentalne mame moznost kupit pozemok v Trencine za 43 000. Na pozemku vsak nie su IS, su v tesnej blizkosti. Mam taku naivnu otazku: ostalo by nam 107 tisic. Je mozne za toto dat si postavit na kluc murovany poschodovy dom (cca 110m2) so vsetkym vsudy? Myslim tym natiahnutie IS, vybavovanie na uradoch, sanita, podlahy, proste vsetko. Predpokladam skor, ze nie. Ak nie, tak sa na to na par rokov vykaslem a zmierim sa s byvanim v byte, financne stresy mi za byvanie v dome nestoja :)
Ahoj, kolega kupoval pozemok v Rosine 470m2 po 72e za meter, co je sialena cena. Ma poschodovy dom 9x10m, ktory mu stavala firma na kluc a komplet ho to vyslo 192000
600 eur/m2 vystavby domu na kluc v stadiu holodom je uplne realny aj bez Vasho pricinenia/neratam upratanie bordelu po stavbaroch a nejake dokoncovacie detaily :-D
Bohuzial nie vzdy je vystavba robena vo vlastnej rezii lacnejsia,ja by som povedal,ze v dnesnej dobe uz vobec.
Mat Vas rozpocet a pozemok za uvedene peniaze,postavim kludne bez mojho pricinenia dalsi dom ;-)
@knihomolka2
@knihomolka2 ak je pozemok pripojitelny na IS a vyhovujuci po kazdej stranke, smelo do toho. Niektore veci mozu zostat nedokoncene, ale do obyvatelneho stavu by sa dalo zmestit. Ziadna drevostavba.
@knihomolka2 skúsim trochu inak.
Mať 150.000 vlastných dukátov, tak si kúpim pozemok tam, kde by som chcel žiť o 20 rokov, keď pôjdem do dôchodku, čiže nejaký lacný. A ostatné peniaze by som investoval.
Ak by tých 150.000 bubákov malo byť požičaných, čiže hypotéka, tak to ostaň radšej v byte. A to čo by boli splátky hypotéky, tak si môžeš začať teraz odkladať a budovať finančnú rezervu.
Hypotéka by bola koľko 400 mesačne? Tak 2 roky odkladám a za 2 roky mám 10.000 EUR čo je solídna rezerva, a keby si prišla o prácu, tak si bez stresu, lebo dokážeš žiť z rezervy pokiaľ si nenajdeš prácu / príjem. Potom dalšie 3 roky šetrím, to máš dalších 15.000 EUR, ktoré investujem. A po 5 rokoch šetrenia, buď pokračujem v šetrení, alebo celú časť už venujem iba na žitie. Čiže výlety, dovolenky, lyžovačky, koncerty, divadlá, kiná, reštaurácie, masáže, sauny, relax, koníčky, atď. A som vysmiaty ako štolverka. :-D
S mojou mamou, tetou, starými rodičmi za komančov mám pochodené skoro celé Československo, či už to boli rekreácie ROH v zime aj v lete, pionierske tábory, individuálne výlety, plavba loďou do Rakúska, do Budapešti, dovolenky v NDR, v Bulharsku.
A to isté robím ja teraz s mojou rodinou, a beriem ich tam kde ja už som bol a oni neboli. Je sobota ráno, je pekne, na Karlštejne ešte neboli tak šup ho tam, po obhliadke zástavka v Prahe a obhliadka, najedenie sa, kúpa lístka na metro, nech sa rodinka povozí, keďže v metro nemajú iba zaprdené krajiny ako Albánsko a Slovensko, a večer sme boli naspäť. Inokedy to bolo návšteva Spišského hradu, kuknúť žraloky v Tropikariu v Budapešti, vidieť na živo ako loví gepard vo Valticiach, atď.
Presne tak, vykašli sa na to a užívaj si život, máš ho iba jeden.
@knihomolka2 ahoj, ten pozemok je v ktorej lokalite, ak to nie je tajne? pretoze IS ta mozu stat cca 3tisic navyse, ale aj 7 atd. (vlastna skusenost). Cena okolo 100 000 firmou je dost hranicna, z vlastnej skusenosti viem, ze v nasom okoli sa do tejto sumy nedostal nikto, asi len ja, ale to som si vsetko robil sam:-)) a ked zapocitam ploty, upravu zahrady, pristresok, atd tak aj svojpomocne budem niekde okolo tejto sumy. Ale rozumny projekt a spravna firma dokaze usetrit vela penazi...smelo do toho:-)
@knihomolka2 zial nespravne polozena otazka
1. rozptyl v cene za vsetky siete moze byt velmi velky a teda odhadovat co sa da za zvysok je narocne
2. neuviedla si aku minimalnu kvalitu pouzitych materialov pozadujes, sanitu/dlazby/kuchynu mozes mat za 10k aj 30k, spotrebice za 3k aj 15k, atd..
3. neuviedla si ake technologie na kurenie/chladenie, vymenu vzduchu planujes vzhladom na moznosti, tam mozu byt rozdiely v desiatkach tisic eur
suma sumarum, neexistuje relevantna odpoved na takto polozenu otazku, sorry
@topvideo Poschodový asi nie ? A to už prečo ? :) Milionkrát omielaná téma kde sa vo všeobecnosti viac prikláňa k tomu, že výstavba poschodového domu je ešte o nejaké mizivé percento lacnejšia :)
@knihomolka2 Čo sa týka rozpočtu, úplne s kľudom, podľa môjho :) Najdôležitejšie je oklepnúť si samotný pozemok, aké sú rozmery, kde sú tie siete keď sú neni na pozemku a rovno sa ísť popýtať na SU čo Vám tam dovolia stavať, koľko metrov musí byť od uličnej čiari, koľko od susedov a podobne ...
Ak to bude všetko OK a prípojky budú naozaj na dosah niekde pred pozemkom, tak by som ešte obehol energetiku nech to máte všetko overené a šup do toho.
107 tis. Eur na 110 m2 dom je úplne postačujúce. Ak to nedáte stavať prvej firme, ktorú stretnete, tak by ste sa mali dostať pod túto sumu bez najmenších problémov...
Treba však potom rátať s tým okolo ... Pozemok treba oplotiť, ak budete chcieť plný plot, už je to pár tisíc. Nejaký plotík od ulice, nejaká bránka, nejaký vjazd pre auto, nejaké terénne úpravy, nejaký ten chodník zo zámkovej dlažby, nejaká tá terasa s nábytkom, nejaký zavlažovací systém - trávnik a možno nejaký ten záhradný domček ... To vie spraviť ešte slušnú sumu no sú to veci, bez ktorých sa bývať samozrejme dá ...
dom stoji cca 1000/m2. Ak chyba 10000, nieco sa usetri svojpomocou, a da sa na zaciatku uskromnit, napriklad nechat horne poschodie bez podlah a dveri, bez druhej kupelne. Fasadna farba, dokonca aj zateplenie, pocka nejaky cas. Kupit pouzity nabytok. linku z IKEY.
Na zaciatku elektrokotol s bojlerom, TC neskor.
@peto99 tvoje uskromnenie vlastne znamena hruba stavba zatvorena bez toho vsetkeho je to skoro neobyvatelne pre rodinu , bez podlah bez kupelne bez dveri aj ked len na hornom poschodi. Vacsinov v poschodovych domoch su dole kuchyna jedalen kupelna technicka miestnost a izby su hore .. , A kuchynska linka z Ikei je zadarmo ... no osobne by som nebyval v polodome kde aspon vnutro nieje dokoncene ,
@filipe1 bez dvier a podlah hore sa da nejaky cas byvat, to je uspora 2000, kupelna hore byt hotova nemusi, dalsich 2000. Linka z ikey bez dvierok stoji tretinu.
@peto99 Tepelné čerpadlo? A linku bez dvierok :-o ? Ja by som si v TN dala porobiť všetko poliakom a bola by som vysmiata. Poliaci prídu dodávkou , všetko si privezú a makajú. Cena na parádu.
Rozhodujúce je či je tých 150 000,-€ z vlastných prostriedkov alebo z hypotéky, prípadne aký poddiel hypo. Ak sú to všetko vlastné prostriedky a vyjadrenie SU, ZSE, vodárov, príp. SPP by boli k pripojeniu kladné a nie príliš nákladné, tak by som do toho išla. My sme mali na začiatku stavby 180m2 ušetrených 50 000,-€, všetko čo bolo možné sme si robili sami, zaplatili sme len partii za vytiahnutie múrov, relizáciu strechy, elektroinštalácie, kúrenie a vodu. Všetko bolo robené ale so známymi, nie prostredníctvom firiem. Všetko záleži od toho, či ste ochotní sa na stavbe aj namakať alebo prísť do hotového. Veľmi dôležité je aj aký štandard domu chcete stavať. Ak nebudete mať veľké oči a niečo si dokážete urobiť sami, tak v tom nevidím problém (samozrejme ak sú to vlastné prostriedky). Ak by vám na posledné dorábky chýbali peniaze, odporúčam zobrať pár € zo ŠFRB, my sme to tak urobili tiež a dneska mám ozaj smiešnu splátku, ktorá mi neporastie po celú dobu splácania. Do hypo od komerčnej banky by som ja osobne nikdy neišla. Počas stavby budete mať tiež nejaký príjem...
@matorado Nerozumiem perco by sinesiel do takeho pomeru, pozemok je pre stavbu to najdvolezitejsie, co ma kupit dakde na konci sveta? Si zrataj kolko stoji napr. len doprava ak ste povedze styria. Kolko casu zabijes cestovanim a pod.
@stastnyjim detto, precolacny ked tam cches byvat dlho,prave pretoasilespie nie?
Ohladom ceny je vsetko o sietach, stavba na kluc maleho domu za 100k sa da, pokial clovek neni fajnovy.
@matorado ahoj, napisal si: "Len na margo ceny pozemku - ten pomer 43:107 by som osobne nikdy neakceptoval, mat vas rozpocet."
ako si to myslel? co je zle na tom pomere? ved cena 43 000 nie je vobec vysoka na pozemok niekde pri krajskom meste. Tu Pri KE stoja este vic pozemky.
@sysell@nesske Myslel som to presne tak, ako som to napisal. Dat 1/3 takto okliesteneho rozpoctu na pozemok je podla mna prilis. Keby som mal 150.000 rozpocet, hladam pozemok do 20 aby mi co najviac ostalo na dom a nemusel stresovat, ci to dostanem do obyvatelneho stavu..
Namatkovo pozrem inzeraty, hned treti Trenc. Tepla, 6 arov, 14.000€, 12 km od mesta. Priklad...
Nepoznam realie v okoli TN, ale viem, co stoja satelity okolo Nitry. Su to nezmyselne peniaze vzhladom na to, ze ked nieco potrebujem, aj tak musim sadnut do auta. A ked v nom uz sedim (aj s celou familiou), je mi jedno ci idem 2km alebo 10..
@matorado no neviem, 2km versus 10km je sakra rozdiel ... 2km mas mestsku dopravu, deti Ti pridu domou same ... proste to sa neda porovnavat s 10km a viac ... dostupnost ... 2km ... to je okraj, to napeso zajdes do tesca, ci ineho obchodu ... prechadzka ... 10km, to uz len to auto, ano
@nesske Pozor, zamerne pisem satelit. To su tie novotvary, na periferii mesta, sice na mape blizko, ale bez veskerej obc. vybavenosti, ludoprazdne ulice, panelaky poleziacky. Sice 2000m do Tesca, ale ziadny chodnik, som si isty, ze vies, o com hovorim.. Kde chodi mestska, to je uz mesto..
Ovsem mozeme polemizovat kolko chceme, zadavatelka sa zabudla vratit do diskusie :-)
@knihomolka2 Tych 110m2 je zastavana ci obytna plocha?
Pred par dnami som tu davala temu, ci sa zmestim do 90 000 tis pri murovanej stavbe na kluc v prevedeni NED bungalov so zastvanou plochou 133 m2 a 20m2 terasy (obytna plocha tiez vychadza cca 110m2) A vsetci mi napisali ze neni problem, o tri dni na to rozpocet 107 000 a je problem sa do toho zmestit? Nieco mi uniklo?
@matorado Tie paneláky po ležiačky to si trafil akurát že aj pri tých súdruhovia rozmýšľali aby pri nich bolo všetko čo bolo treba parky, športoviská, obchody, služby ale dnes sa kúpi lúka za mestom hodí sa na ňu mriežka bez akéhokoľvek urbanistického cítenia s pár nutnými cestami a predáva sa to ako super predmestská lokalita a peniaze developerom sa už len sypú.
Byvam 10 km od PN, v dedine vzdialenej 5 km od PN je cena za m2 5-nasobna, v PN by som pozemok zaplatit nechcela. Tiez by som volila lacnejší pozemok ak nestaviam dom na kšeft, kde by bola lokalita doležitá.
Za cca. 110k eur sme postavili 130m2 bungalov, zastavana plocha 154m2 komplet aj so zariadenim (foto v blogu) tak, ze sme si prestahovali len veci (foto v blogu). Hrubu stavbu stavala jedna firma na kluc a potom jednotlivi zivnostnici. Potom este musis ratat chodniky a plot, co nas zatial stalo cca. 10k eur. Ale bez toho sa nejaky cas byvat da.