Stavebné otvory bez prekladov

Dobrý deň, rekonštrujeme starší RD a zistili sme že všetky stavebné otvory (okná a dvere) sú bez prekladov. Netušíme či je to v poriadku, či máme vložiť preklady alebo najskôr zavolať statika. Tu na stránke sme čítali v diskusii že nad okno do 100 cm preklad netreba. Platí to aj pre dvere? Tiež sa v diskusii písalo že ak je preklad urobený z tehál na stojato s vyklinovaním tak že je to v poriadku. Niekde nad oknami sú tehly na stojato avšak netuším čo je to vyklinovanie. Viete nám prosím s týmto niekto poradiť? Prikladám aj pár fotografií. Ďakujem veľmi pekne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ainikki:

Dobrý deň, rekonštrujeme starší RD a zistili sme …
@ainikki a isto pod tehlami nie je nejaka pasovina? Zvycajne tak sa to vtedy robilo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@ainikki a isto pod tehlami nie je nejaka pasovin…
@sousedekovci89 Toto vôbec netušíme. Jedine keď vyberieme okno tak vtedy sa možno niečo ukáže. Len radi by sme to vedeli skôr či treba niečo robiť a nie až pri výmene okna.
Odpovedať
Profilova fotka
Kufrove okna sa zamurovavali kedysi bez prekladu a tak isto aj zarubne. Urobula sa stavebna zarubna z fosni zamurovala a nasledne osadila okrasna zvacsa kazetova zarubna. Ta stavebna bola akoze preklad no tym ze sa maltovala aj hrana tehal co sa dnes nerobi to drzi samozapretim voci gravitacii. Istotne to nepadne ale pokial chces ist do poschodia treba to riesit.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

Kufrove okna sa zamurovavali kedysi bez prekladu …
@wolodymyr tie fotky sú z 1. poschodia, nad ním je ešte 2. poschodie a ešte podkrovie. Podľa pôvodných majiteľov tam ževraj sú betónové preklady. Nikde ich nevidieť, ale je pravda že na hornom rade tehál sú frkance od betónu.
Odpovedať
Riešili sme dodatočne vložením L profilu do lepidla s podobretím spodnej hrany tehiel. Rovnako použili CDM tehly. Čudovali sme sa, prečo sú všetky zárubne nakrivo. Ušetrili si prácu(betón a roxor v 60tych rokoch na preklady by stáli bagateľ) Pre pokoj by som to podoprel Lkom zasekaným do steny, je tam špára medzi tehlami.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?