V týchto dńoch sa chystáme kúpiť starší asi 40ročný dom. Dom je v dobrom fyzickom stave, je suchý, obývaný, vykurovaný plynom a radiátormi. Bez prasklín či iných poškodení. Chystáme sa vymeniť strešnú krytinu, pretože je tam sivý škaredý plech. Krov je zdravý. Nové kúrenie/radiátory/, fasádu, okná, novú elektriku, podlahy, prerobiť dolnú kúpeľňu a vybudovať na poschodí ďalšiu. Hore sú dve izby a dole tri. Dispozične nám vyhovuje, vybúrame iba jeden otvor a prepojíme obývačku s kuchyňou. Nové stierky, znížiť stropy. Nové dvere a podlahy, kuchyňa so spotrebičmi,zrušiť povalu a obložiť to.
Dom stojí 80000Eur s pozemkou 1000m2 v lokalite,kde sú pozemky dosť drahé.Dom má obytnú plochu cca 200m2.
Obávame sa či nám bude dosť tých 50000 Eur na rekonštrukciu domu. Ešte máme rezervu cca 10000 Eur na okolie.
Pretože stále máme možnosť dať tieto peniaze dokopy a dať si postaviť bungalov.
Čo myslíte, bude to možné "so stiahnutými ušami" len tak tak, či absolútne nie? Kto nám odpovie na túto otázku, kt. nás trápi už dosť dlho? Strach z toho, že nám to nevyjde nás brzdí sa konečne rozhodnúť a pustiť sa s radosťou do toho:)
Ak by som mala 80K+50K+10K (to je 140.000 eur, ak by ste nevedeli :-) ), v zivote by som neuvazovala nad starym domom. Leda by to bola nejaka srdcovka starozitna, ale tam idu sumy niekam uplne inam. Radim postavit novy dom, nizkoenergeticky az pasivny a podla vasich predstav. Ak to bude montovany drevodom, bude stat rychlejsie, nez zrekonstruujete.
Inak si myslim, ze vam to na rekonstrukciu nebude stacit, ale neviem povedat preco, na to vsetko, co ste vymenovali sa mi to zda malo. Treba si spravit rozpocet, dat vypracovat ponuky, vynasobit konstantou 1.2 a dostanete vysledok.
Vela zdaru.
@tobitedy Tak ale porovnavajme porovnatelne. Ak si postavite novy dom, nech aj rovnakej dispozicie ako tento, tak za 90.000 mate na kluc (bez nabytku) poschodovy dom. Jedine, co musite postavit, su zaklady, nech stoja cca 7000 (strielam zbrucha, netusim, kde, v akom podlozi a ake zaklady). Neviem, v akej lokalite hladate pozemky, ale teda 40.000 za pozemok mi pride dost.
Ako mne je jedno, co postavite, len varujem, ze vam to pravdepodobne nevyjde a navyse budete mat vysokoenergetickeho zruta. Akurat to vahanie nad novym bungalovom alebo starym poschodovym mi trochu naznacuje, ze este presne neviete, co chcete. Skuste si dat pauzu, okukavat domy, studovat diskusie a stavebne fora a potom sa rozhodnut.
Za 50 000 € sa dom da zrekonstruovat (aj na streche su referencie kde sa hybali naklady na rekonstrukciu a dostali sa nizsie ako Vasich 50 tisic), tu ide iba o to ake cenove urovne su pre Vas normalne pri podlahach, svetlach, dvere, ako narocni budete na elektroinstalaciu atd. Ak chytite dobru partiu sikovnych nie drahych zivnostnikov (napr. z Oravy) tak nie je o com. A na webe su aj starsie domy ktore dostali do pasivneho standardu za normalnu cenu (dom z murovanych plnych tehal). Tu je skor otaznik co ten dom moze skryvat a ake dodatocne naklady moze vyvolat. Ja sa pasuje ci nie je zbytocne stavat poschodovy dom s uz. plochou 120-130 m2, ale 200 m2 je uz podla mna viacgeneracny barak.
@tobitedy Dobrý den je to určite vaša vec či stavať alebo kupiť starší len vám poviem tolko zo starého nikdi nový nebude :-)
To čo opisujete na rekonštrukciu sa do sumy 50 tis zmestí (otázne)?Len neviem aka je tam strecha napísali ste plech jedná sa o rovnú strechu ?taktiž je potrebné si zmerať nejaké m2 kolko vlastne má dom .Taktiež rozvody elektriky+vody .Osobne som kúpil dom v največšom bume starý 50 rokov a už som dal donho 60 tis eur a kričia dalšie investície . Dom bol suchy všetko ok a ked sa začalo niečo prerábať tak viskočili také veci o ktorých sme nevedeli lebo neni to novostavba kde idete rad radom a áte všetko ok ale v starých domoch to tak neni stavalo sa ako boli peniaze hlavne sa šetrilo na meterily lebo ani toho nebolo .
@remarek Strecha je valbová, krytina je plechová. Krovy sú zdravé.
Pomohlo by, keby sa kúpna zmluva za RD znížila napr. o 10-15tis.Eur a tým by to celé vychádzalo lepšie...
@bosoriak Nevieme čo chceme,keby som vedeli tak to tu neriešim:)
Proste môžeme kúpiť starší poschodový RD dom alebo stavať drevodom-bungalov.
Máme dve možnosti.
Výhoda RD je že má vačší pozemok, vačšie súkromie, kopec priestoru na uschovanie všetkého okolo domu, garáž...
Kdežto postaviť katalógový bungalov, kde mi už všetky pripadajú na jedno kopyto, kocky aby stáli čo najmenej, pomaly 1-krídlové okná aby sa ušetrilo, na pozemkoch napáskovaných vedľa seba...
Každý sme iný a hľadáme a vieme sa predstaviť niekde inde...
Poznám kopec ľudí, kt. by v živote nechcelo nejaký nový bungalov, a poznám kopec, kt. by nikdy neprerábali starý dom...
prečo chcete rušiť plechovú strechu, vďaka ktorej je krov aj po rokoch zdravý? Ak by tam bol eternit alebo škridla už by ste to museli zhodiť, plech stačí natrieť, aj zo špičkovou dvojzložkovou farbou to vyjde do 2000,00 €, inak ostáva len hrubá stavba, ktorá sa nikdy nedostane do pasívneho štandardu, lebo sa už nedá zospodu tepelne zaizolovať, ale dobrý ND by mohol byť.
@tobitedy ako uvádzaš je veľmi individuálne rozhodnutie medzi rekonštrukciou a novostavbou. Rozhodujte sa rozvážne, možno je to rozhodnutie na celý život. Tu na fóre sa nedá ani relevantne zhodnotiť či ti tie peniaze budú stačiť alebo nie, stačí pár nemilých zistení pri rekonštrukcii, dve - tri nesprávne rozhodnutia a peniaze pôjdu rýchlym tempom tu tam. To ale platí aj opačne, že ešte aj ušetríš. Osobne pri takomto budgete by som si dokázal postaviť na novom pozemku moderný poschodový pasívny (alebo aspoň temer pasívny - v závislosti ako by som sa odviazal :-) ) dom, ktorý mi nezožerie celý dôchodok ak sa ho dožijem :-) a ak by som ho chcel v budúcnosti predať, bude mať úplne inú hodnotu ako rekonštruovaný D až F -kový dom. Veľa závisí aj od polohy domu prípadne referenčného pozemku, cez ktorý by ste si porovnávali čo sa Vám vyplatí.
@tobitedy Pozri, ked chcete kupit stary dom, pokojne, je to vase rozhodnutie, vase peniaze. Ja som len napisala svoj nazor, ze by som stary neprerabala. A ze vam pravdepodobne tie peniaze nevyjdu. To je cele.
200 M2 dom + 1000m2 pozemok za 140.000e - to nezvladnete.
Ak je dom suchy a na dobrom mieste,kde niesu volne pozemky, ja by som do toho sla, pre mna by to bola vyzva.
Bude to tazsie ako stavat novy dom, ale pre mna je velkou devizou miesto kde byvam.
Nieje tam moznost cast pozemku predat?
@tobitedy Ja si myslim ze to vystaci. Pri rozumnom investovani a za predpokladu, ze 50 litrov pojde len na tu rekonstrukciu by to malo byt dost, plus mate este rezervu 10 litrov. Ratam prevazne so svojpomocou.
Moja skúsenosť - my sme prerábali 50 ročný dom - tiež suchý, časť sme zbúrali, postavili nanovo, niečo pristavili. Rekonštrukcia bola totálna - okrem obvodových a nosných múrov sa urobilo komplet všetko. Dokonca sme vyhodili aj palach, ktorý sme pôvodne chceli nechať. Doteraz nás to stálo (chýba dlažba na terasu a fasáda - zateplený už je) cca 80 tis. - z toho takmer 1/3 cena za prácu (sami sme si nerobili vôbec nič; robili to 3-4 živnostníci a trvalo im to 6 mesiacov). Keďže Tvoja rekonštrukcia by mala byť v menšom rozsahu a možno si niektoré veci budeš môcť urobiť sám alebo s pomocou známych, myslím, že s tým, čo máš si vystačíš. Aj keď som povedala, že nikdy viac - tak toto už neplatí - išla by som do toho opäť. Podľa mňa platí iba pri ženách - zo starej mladú neurobíš :-) . Veľa šťastia!
ak si najdete neakych serioznych zivnostnikov, tak sa urcite zmestite... ale skuste si napisat, co vsetko by ste rekonstruovali
kolko by to malo m2, aky standardn atd. a neaky sikovny clovek vam to urcite virata....
Ahoj, my máme opačnú skúsenosť. Momentálne bývame v starom rodičovskom dome rok cca1946. Investovali sme už doňho toľko peňazí, že to radšej ani nekomentujem. Nové okná, dvere, rozvody, kúpelňa, zavedenie plynu, oprava komplet jednej časti strechy nad kuchyňou, žumpa, odkopanie základov a izolácia a stále je to otras. Starý dom je starý dom. Pri odkopávaní základov na izoláciu, nám normálne odpadávali základy, kusiská kameňov. Steny sú priamo postavené na základoch, žiadna lepenka, tak sa to robilo všade a stavím sa, že ani ten váš ju nemá, takže múry komplet ťahajú všetku vlhkosť zo zeme. Neviem či si vieš predstaviť čo to je rekonštrukcia, ja som to zažila na vlastnej koži a poviem ti nikdy viac.Dom môže zvonka vyzerať super, ale nevieš čo sa skrýva v jeho vnútri, aby ste tam nemali nejaké skryté prekvapenia. My sme to sekli a staviame nový, našťastie. A to ti poviem, že rekonštrukciu sme si robili skoro všetko sami, samozrejme okrem odborných vecí ako prípojka a tak, ale ešte aj káble na novú elektrinu sme si ťahali sami a ja som sa naučila dávať stierky :-) . Stavanie nového je samozrejme tiež drina ale aspoň si to všetko robíš sama, a nový dom je nový dom. Tvoj rozpočet sa mi zdá až príliš super nato aby ste to vrazili do stariny. My máme nový dom poschodový 10,5 x 8,5 metra, práve včera nám dokončili hladké stierky a doteraz nás stál cca 45 tisíc, nerátam pozemok lebo ten sme už mali, ale aj keď prirátam cca 35 tisíc s riadnou nadsázkou tak ste hlboko pod tvoj rozpočet. Podľa mňa neváhajte, radšej popozerajte pozemok a postavte nový, bude to určite stáť zato.
@tobitedy urcite sa to da, myslim si ze mate dostatocny rozpocet, hovorim z vlastnej skusenosti, pracujem na velmi podobnom projekte. Drzim Vam palce aby ste boli spokojni.
@tobitedy aj ja si myslím, že tvoj rozpočet je až príliš dobrý na kúpu starého domu. Pozemky sú všade drahé a samozrejme bývať na 500m2 nikto nechce a hlavne nie v okukanom bungalove. Ale vždy sa dá troška poľaviť z kritérií na pozemok, ak hľadáš v meste ( možno je riešenie dedina v blízkom okolí ) - je to cenovo výhodnejšie -to je len môj pohľad na to trošku ušetriť na pozemku, ale zas nie za cenu, že budeš bývať niekde v Hornej Dolnej :) ale jednoznačne " nový dom je nový " aj keď ti ho bude stavať firma za tú cenu, ktorú máš si dom postavíš ..a hlavne nový dom si bude držať svoju cenu ešte veľmi dlho ale tie staré už budú na cene stále len padať. A predať starý dom je drina - o tom by ti veľa povedali realitní makléri. ;-) a nič proti drevostavbám ale môžeš stavať aj dom z tehál alebo ytongu.... Je to tiež rýchla výstavba ak máš dobrú firmu a môže to byť aj bez starostí ak si v stavebnom sektore nájdeš partnera, ktorému budeš dôverovať ;-) A stavba domu nieje vždy o rýchlosti ale o dôslednosti, ak chceš murovaný dom tak si ho postav aj keď ti budú všetci ponúkať drevostavu.
Dobrý deň,ľudkovia!Mňa trápi,že syn sníva o dome,nakoniec chce starý,len preto,že je je v ,,Hornej,Dolnej".Lebo tu bývame od jeho 4 rokov.Vyplašená som z toho ako päťkoruna.Viem,že to nie je sranda,starý dom prerábať.Vlastne,robí ako ,,koník" v zahraničí,ale nemá k dispozícii toľko peňazí,aby si mohol postaviť nový!Nechce si brať hypotéku,lebo je to veľké riziko.Čo ak už nebude mať takú prácu ako teraz...A tak chce dom prerábať postupne.Dom má vlastne 3 byty.Jeden je hneď obývateľný kompletne.Jeden v dezolátnom stave.Strechu bude treba v prvom rade vymeniť.A dať do poriadku terasu.Jej plocha tvorí strop chodby.Hoci ani jedna dlaždica na terase nie je rozbitá,celý strop chodby je zatečený,omietka opadaná.Mám strach!Darmo vravím,že inde sú ,aj keď z druhej ruky ,domy,lacnejšie a po čiastočnej rekonštrukcii.Inam nechce ísť.Nemá ešte rodinu.A tu vlastne nie je ani škola,dokopy jeden obchod,MŠ a obecný úrad.Príroda nádherná,ale za prácou sa vždy bude musieť len a len dochádzať.Čo myslíte,vyplatí sa kúpiť dom za 49000eur,aj keď,perspektívne s troma bytmi,v malej,aj keď,nádhernej dedinke ,,Pánu Bohu za chrbtom?"
@frk A načo sú mu 3 byty?treba kúriť,údržba niečo stojí,energie,vodné stočné,poistka,smeti,daň za nehnuteľnosť, ked bude preč ako bude vetrať a zase kúriť za mňa veľké nie!