Dobrý deň,
kúpili sme 2-podlažný dom (klasickú kocku celopodpivničenú). V dome je sústava 12 liatinových radiátorov (1'' a 3/4'' ventily, 12-25 rebier) vykurovaná plynovým kotlom Modratherm Vulkan 25 umiestneným v pivnici. V najvyššom bode domu je otvorená expanzná nádoba. Prvú zimu sme si pri vykurovaní všimli, že z niektorých ventilov sem-tam kvapne voda. Radi by sme všetky radiátory odmontovali, vyčistili, namaľovali a nasadili nazad za použitia nových ventilov. Chcel by som poprosiť o radu, ako najrozumnejšie postupovať v nasledujúcich otázkach:
1. ako vypustiť vodu zo systému a koľko vody je asi v systéme ?
2. ako postupovať ak pri zamaľovaných zhrdzavených maticiach, ktoré držia radiátor a nepôjdu odkrútiť (masívne použitie WD alebo aj iné rady?)
3. ako napustiť do systému novú vodu (čítal som na fóre, že nová voda je vysoko okysličená, čo môže spôsobovať koróziu, pravda?)
Prídávam zopár fotiek horných ventilov a spodných prípojok pre lepšiu predstavu.
Ďakujem za akúkoľvek pomocnú informáciu !
@miro33333 nedávno Čierny Barony čeký starší film , ktorý pozerám len preto že som tam bol neskôr na vojne čo sa stane so samopalom ked sa namočí vodou? jeden voj odpovedá rezaví , no furťák odpovedá koroduje vy tupci
kedže je to železný plech musí byť ošetrený natretý aby sa nedostala naň voda, z vnútra je stále rovnaká voda majú byť stále napustené, nesmie sa tam dostať kyslík, je jedno či nádržka, alebo exp.musí sa stále kontrolovať, množstvo vody v nádržke alebo tlak v exp. ak sa zavzdušní počuješ na najvyššom žblnkanie, mám viac ako 60 r. a sú stále OK
a napúšťanie pozeraj kde je sústava napojená na vodu, niekde na najnižšom mieste
Pre všetkých - aj takéto radiátory, ako na poslednej fotke, sú liatinové 🙂 Mali sme také kedysi pri starých rodičoch, pred dvomi rokmi pri rekonštrukcii domu išli preč...
@chrobak7 Na poslednej fotke radiátora od zadávateľa témy, no... 🙂
@duzu Čo prečo? Že išli radiátory preč? Lebo dom si prerába brat a dával podlahovku...
@miro33333 ten na fotke co si dal je liatinovy, ina odlievacia forma ale je liatinovy. A aj na plechu aj na liatine ti bude magnet drzat, toto nie je rozlisovaci znak. Nemagneticke su len niektore nerezy