Rekonštrukcia starého domu alebo novostavba?

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím. Prerobím tento starý dom na komplet za 50 tisíc eur? Mam možnosť od známych kúpiť starý dom za 35 tisíc. Pristavil by som ešte dve izby. Dom je suchý zdravý ale chcel by som ho aj tak podrezat a zatepliť podlahy. Lokalita je super 8 ár pozemok aj dispozícia domu je podľa našich predstáv ale keď si predstavím tu prerabku že fuuu. Alebo postavím nový za 85-95 tisis nový? Ale s toho je pozemok 15 tisíc. Nový by som asi nemal s kým stavať starý by som si svojpocne opravil. Len pri novostavbe by sme museli bývať aj z deťmi u babky. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
z vlastnej skusenosti za mna novostavba..
Odpovedať
@jan45 ta prístavba by určite bola využitá pre deti mame malé tak každý by mal svoju izbycku to by sme určite chceli. Len neviem ci sa môže pristavovat ako sa to bude správať? Strecha by sa len potiahla predĺžila o tu prístavbu a vymenil by som len kritinu aby to nebolo škaredé stará a nová. Koľko by vysla taka prístavba len materiál 8*4m? Vošiel by som sa do tých 55 t do prerabky? Stredu mi ma prísť statik v akom je to stave. On roby aj projekty
Odpovedať
Profilova fotka
som proti plýtvaniu, krytina sa dá preložiť na stranu ktorú nevidieť, z pohľadu nová, prístavba , to záleží na nárokoch ale 50 tis je na komplet prerábku ak si niečo urobíte sami. Krov určite netreba meniť.
Odpovedať
@jan45 50 je dosť? Napisali ste to tak ze som nepochopil. Ano krov je dobrý to zhodnotil aj strechar. Prístavba úplne najjednoduchšia stavba nič extra.
Odpovedať
@jan45 a ako by som riešil keď je strop palach? Musí sa to zhodiť alebo sa môže zanechať a dá sa to klasický odmietnu sito kleber ci inak?
Odpovedať
Profilova fotka
@martinsvec to záleží od stavu, ale dajú sa urobiť poistné kotvy (stačia klince ) a preomietnuť po penetrácii
Odpovedať
@martinsvec Ja som prerobil podobný štvorec z cca roku 1960, 3izby K+K. To bolo cca pred piatimi rokmi. Komplet, podlahy (polovica domu bola v podlahe škvára), steny, okná dvere, všetky rozvody, vrátane napojenia kanalizácie, atd, atd .... Časť svojpomocne, časť robila firma. Celkovo vyšla rekonštrukcia prízemia na 35-40tis Eur. V tej cene je myslím aj nejaké zariadenie. Tú prístavbu si dobre premyslite, tá môže zhltnúť ďalšie financie a hlavne čas, pokiaľ teda chcete robiť väčšinu prác svojpomocne. Ako píše @jan45, izolácia proti vzlínavej vlhkosti tam zrejme bude, dom nevyzerá byť vlhký. Čo sa týka stropov, tak ja som palach nechal a dal som sadrokarton. Tam sa vošla izolácia a rozvody elektriny, káblov, prieduchy krbu. Pokiaľ budete chcieť realizovať prístavbu, rozhodne bude trebať projekt a SP. Pokiaľ sa nemýlim tak pre rekonštrukciu SP netreba. SP vyžaduje stanoviská od plynárov, elektrikárov, vodárov, statika atd. To sú ďalšie náklady. Napríklad vodári, pokiaľ máte vodomer v pivnici, tak si kladú podmienku vyviesť vodomer von a vybudovať vodomernú šachtu vo vzdialenosti do 10m od hlavného prívodu vody. A to sú zase náklady navyše, len za to že ti presunú vodomer si pýtajú myslím že až 200eur. Elektrikári môžu vyžadovať zmenu vzdušného pripojenia na podzemné. V prípade že máš stĺp na druhej strane cesty to predstavuje ďalšie komplikácie. Ale pokiaľ by si nerobil nič so strechou tak myslím, že vyžadujú iba presun elektromera na hranicu pozemku. Veľa závisí od toho do akého štandardu chcete veci spraviť. Či chcete ďalej riešiť zateplenie fasády, mimochodom neviem či zateplenie nevyžaduje SÚ aj pri rekonštrukciách, ale sa treba informovať na SÚ, v súčasnosti platia vyššie nároky na energetickú efektívnosť. Ak by ste sa rozhodli pre tú prístavbu, prvé kroky by som smeroval tam. Rozumiem vašemu zmýšľaniu, lokalita je veľmi dôležitý faktor. Ja som spokojný, nechcel by som bývať niekde na periférii. Je to zabývaná lokalita. Na druhej strane napríklad, hoci už mám ploty hotové bude ich treba prerobiť trochu k svetu, ale to samozrejme reálnu kvalitu bývania neovplyvňuje, tu ide len o ten "štandard" a teda ďalšie náklady navyše 🙂
Odpovedať
@tomstein ďakujem za odpoveď a pomoc. Áno všetky vybavovačky s tým spojené budem musieť obehat to viem. Zajtra mi príde pozrieť statik a poviem mi v akom je to stave a tak. On robí aj projekty tak to by som mal v jednom. Elektrický stĺp je hneď pri plote nie až za cestou plynová prípojka tiež. Voda obecná natiahnuta a tak isto spravený už aj odpad do kanalizácie ktorú dedina robila. Aspoň to by mi dopadlo. Tu prístavbu by sme chceli aj dve deti mame aj rodinu veľkú sem tam niekto prespi a keď už tak nech to je pri jednom ako by som potom banoval. Strechu chcem nechať išla by dolu iba jedna strana aby sa vlastne napojila na tu prístavbu. Plac kde plánujem prístavbu by bol v podstate nevyužitý je to také pri ceste tak tam by som nerobil ani altánok. Ten pekne dolu aj dvor. Tak myslíte že prístavbou začať ako prvé? Skôr som myslel ze vnútro poburat podlahy povytrhat také veci a potom to napojiť na tu prístavbu. Keby vezmem aj do tých 60 tisíc tak by som to zvládol? Áno svojpomoc.elektrikat vodar strechar tiež známy síce za peniaze ale nie ako firmi. Z oknami robím tam zľava.
Odpovedať
Profilova fotka
To je podla mna najlepsie. Zhodnoti ti stav a budes vediet, ci je ako tak zdravy na to, aby sa dal zrekonstruovat. Ak si budes vediet spravit mnohe veci sam, da sa to podla man do tej sumy zvladnut, no novy dom je novy dom
Odpovedať
@haragig je to pravda ale nový a tak veľký do tej ceny asi ťažko to je vždy problém zato ľudia takto riešia a riskovať že mi banka nepusti na dostavbu aalebo 10 rokov biť bez plotu a všetkého asi nie
Odpovedať
@martinsvec zdravim, nemyslim si ze by ste mal začať pristavbou ako prvé. Najprv by som spravil ten dom a zároveň popritom spravil prípravu na tú prístavbu ak ju teda chcete realizovať. T. j. prípravu na kúrenie, elektrika, kabeláž, prípadne iné veci, ktoré tam plánujete mať. Chápem, že nejaká izba navyše sa vždy zíde. My máme podobnú dispozíciu domu. Tiež som potreboval izbu naviac. Ja som však realizoval nadstavbu podkrovia, pričom som zhodil starú strechu, nakoľko som nemal možnosť realizovať prístavbu. Čo sa tej prípravy týka, ja napríklad budem mať v podkroví iba jednu väčšiu izbu a kupeľnu s wc, ale zároveň robím prípravu pre prípadnú kuchynku a ďalšie izby. Podkrovie má 90m2 ale šikminy čiastočne obmedzujú využiteľnosť.
Odpovedať
No tak prístavbu by som isto riešil až neskôr. Najskôr by som sa snažil, postarať sa o samotný dom a potom nad prístavbou premýšľať. Nebude to síce nikdy nový dom, no ak je ,, zdravý,, tak sa s ním bude dať vyhrať
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Máme susedov, ktorí zdedili domček po babke. Najprv dali do poriadku samotný dom, vrátane strechy. A bývali tam aj s deťmi. A to sme akurát kupovali náš domček, keď sa pustili do L-kovej prístavby. Už to majú celé hotové. Pohodlne obývali pôvodný dom a pritom sa pracovalo na prístavbe. Myslím, že to bolo veľmi rozumné, hlavne ak nemajú kde inde prebývať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Som zvedava ako sa rozhodnete. Som tiez v podobnom porovnavani. Kamarat si kupil starsi dom, hovori mi uz rok ake dalsie naklady, prekvapenia a starosti vznikli pocas rekonstrukcie. Samozrejme nechcem odhovarat od starsieho domu, ak je domcek zdravy.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?