Rekonštrukcia prístavby

Dobrý deň. Chceli by sme rekonštruovat túto prístavbu na ktorej je osobitná strecha a spraviť z nej detskú izbu. Pod touto miestnosťou je pivnica ktorej plafon som zateplil 10cm polystyrénom. Na streche je 20cm vaty. Aj tak je dosť studená ta izba takže počas rekonštrukcie by bolo vhodné to nejako po riešiť. Plafon je prehnuty chcem ho dať dole. Viete mi prosím poradiť ako na steny, plafon podlahu atď? Je to dosť nízka izba. Chceli by sme tam aj získať nejaké cm tým plafonom nejako. Je tam omietka nejaké steblá a drôty.... Poter z podlahy by som chcel vybrať celý a dat tam tvrdený polystyrén a na to novelacku? Ci? Neviem ci dobre rozmýšľam... Steny obit az po múry? Páchne to dosť aj starinou. Ci obit iba kde to ide? Ostatné len oskrabat? Co na to potom? Rozmýšľali sme Knauf MP75. Chceli by sme si co najviac spraviť sami a potom zavolať nejakého majstra co nebudeme vedieť. Potrebujeme však rady ako na to a co a ako vlastne spraviť. Veľmi pekne Vám ďakujem vopred.
Odpovedať
1
2
Daj foto aj zvonka. Lebo ak je nad stropom 20 cm vaty, už sa to bude horšie prerábať, lebo ak chceš strop aj zrovnať, tak bez väčšieho zásahu zvrchu to pôjde len veľmi ťažko....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Daj foto aj zvonka. Lebo ak je nad stropom 20 cm …
@dedo758 tam je šikmá strecha na tom, trapezovy plech. Fotka zvonku je zbytočne. Keď dám dole omietku z plafonu tak tam by mali byť asi nejaké dosky predpokladám pod tým...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od webster11:

@dedo758 tam je šikmá strecha na tom, trapezovy p…
@webster11 Dosky áno, ale ak je prehnutý strop, budú prehnuté trámy, ktoré tie dosky držia. A ak sa má dvíhať strop, tak musia ísť staré trámy preč, nové vyššie, čiže budú asi až na pomúrnici - skrátka, dosť komplikované. Na chalupe som vymenil trámy a strop som urobil z SDK, zavesený na tých nových trámoch a medzi trámy som ešte naukladal vatu. Bez fólií. Zhora záklop 5/4" dosky...
Odpovedať
Profilova fotka
@webster11 1) podlaha - na XPS a nivelizaciu zabudni, popraska to. Ak mozes zateplit zdola z pivnice a chces zachovat sucasnu vysku, nema vyznam vybijat poter. Ak chces riesit tep.most zdola, tak poter prec, XPS a na to suchu podlahu - fermacell/cetris, ale minimalne 2 hrube vrstvy, prelepit a prekotvit. 2) strop - lacno a rychlo SDK, ale znizis vysku (povedzme 10cm). Ak to chces riesit komplexne (tvoj strop vyzera naozaj zle) tak podla @dedo758, vrch prec a nanovo. Investoval by som 200-300e do projektu.
Odpovedať

@webster11 Dosky áno, ale ak je prehnutý strop, b…
@dedo758 tak tie trámy teda meniť nebudem lebo dávať zase dole strechu by bol extrému. Možno nejake 3-5cm nejako získame.. Ak budú teda tie trámy prehnute, dá sa ich nejako opraviť, vyrovnať?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@webster11 1) podlaha - na XPS a nivelizaciu zab…
@mgx Diky za rady. Momentálne je tam nejakých poter cca 3cm ktorý je popraskany a keď sa na tom chodí tak to klopka preto by som to chcel dať von. Tak teda riešenie by bol ten xps a na to suchu podlahu ci suchý betón alebo co to je vlastne? Plafon znížiť nemôžme lebo ako som písal už aj tak je to dosť nízke. Jedine dať dole tu omietku z plafona, dosky a potom tam SDK ci?
Odpovedať
Profilova fotka
Este by napovedal fotka podkrovia
Odpovedať

@dedo758 tak tie trámy teda meniť nebudem lebo dá…
@webster11 da sa vyrovnat, otazka je ci uz nebude lacnejsi variant so zhodenim strechy 😃 bolo by dobre zistit preco sa tak prehli- ako pisali projekt, mozno posudenie statiky. Jednovrstvovy SDK strop dokazes ist najnizsie tusim 3 cm popod povodny strop priamymi zavesmi. Taky isty strop mam ja ale nebol poprehybany a staticky ok, a sdk som tak riesil ze len minimalne spustil a nahodil SDK. Netrebalo ani omietku ani šaš zhadzovat rovno na to som daval. Ta slama s pletivom sa tam v minulosti davala prave preto aby mala na co chytit omietka pri omietani.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

Este by napovedal fotka podkrovia
@wolodymyr nad touto prístavbou nie je podkrovie. Je to osobitne strecha, nie je to spojené s domom co sa strechy týka...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@webster11 da sa vyrovnat, otazka je ci uz nebude…
@sousedekovci89 no strecha tam bola pred štyrmi rokmi menena a keď sa tam po tom chodilo tak vtedy to tak popraskalo. Ako boli už praskliny ale nie až takéto.. Tak asi viac napovie keď dám tu omietku so slamou dole a tak to odfotim ze? Aj statik by to asi potrebovala dat dole aby mohol zhodnotiť ze? Chcel by som co najviac ušetriť a taky statik je určite drahý. Ale keď mi po tom co dám dole omietku poviete ze musím volať statika tak ho asi budem musíte lebo to není sranda keď sa to tu zrúti...
Odpovedať

@sousedekovci89 no strecha tam bola pred štyrmi r…
@webster11 no omietky tam budu tipujem take 3-4 cm. Teoreticky zhodit nemusi byt zly napad (kvoli inspekcii stavu aj usetris ich aby si siel do SDK). Mysli len na to ze je to hnusna a sakra prašna praca. Ci je statik drahy je otazka co je drahe pre teba. Ked som kupoval dom 2020 za miestnu obhliadku zobral statik 100 eur aj s cestou (70 km tam a späť). Na druhu stranu za zakreslenie projektu domu spolu s navrhom podkrovia a novej strechy spolu so statickou castou som platil v roku 2021 cca 1800 eur. Cize statik na taku jednu miestnost moze stat ako ti pisali odhadujem tak 300? A mas aspon ustotu ze nevysoli 2-3 tisicky za rekonstrukciu a potom pre staticke problemy to budes rozoberat a peniaze v prdeli.
Odpovedať

@webster11 no omietky tam budu tipujem take 3-4 c…
@sousedekovci89 no to mate pravdu ale ako to statik určí 🤷‍♂️ pozrie na izbu? Musí ísť dole Plafon alebo niečo nie? Aby to nejako určil. Ale toto je mimo témy ktorú som založil...
Odpovedať
Článok sa načítava...

@sousedekovci89 no to mate pravdu ale ako to stat…
@webster11 moze pozriet napr aj zhora, predpokladam ze je nejaky pristup do povaloveho priestoru.
Odpovedať

@webster11 moze pozriet napr aj zhora, predpoklad…
@sousedekovci89 ako som už písal, povala tam nie je. Je tam osobitne šikmá strecha trapézové plech. Takže keby ze sa na to chce pozrieť z hora tak by sa musel odsrubovat plech, laty, fólia vata, fólia...
Odpovedať

@wolodymyr nad touto prístavbou nie je podkrovie.…
@webster11 Píšeš, šikmá strecha - to znamená sedlová (A-čková), alebo pultová (sklon len na jednu stranu)? Preto som písal, že foto, vie to viac povedať ako kopa písmen... :-)
Odpovedať

@webster11 Píšeš, šikmá strecha - to znamená sedl…
@dedo758 sklon len na jednu stranu smerom k susedom. Na fotke tam kde je komín. Veľa toho nevidno
Odpovedať

@webster11 no omietky tam budu tipujem take 3-4 c…
@sousedekovci89 volal som štyrom statikom. Najbližší je 70km a všetci majú toľko práce ze do septembra... Jeden mi povedal ze tak ci tak treba dat dole tú omietku z plafona a to už človek sám vidí co tam je pod tým...
Odpovedať
Ľudia a steny ako? Obit az po kvader? Všetko dole. Je tam dosť miest kde by to šlo tak neviem ci všetko dat dole alebo len obit co ide.. A čo dať? Knauf mp75?
Odpovedať
S týmto bez nadstavenia veľa neurobíš. Ak nechceš rozoberať strechu, tak treba palach a omietku zhodiť dolu a urobiť SDK strop. Keďže sa už po strope/streche chodiť nebude, tak to už praskať nebude. Možno, ak na strechu napadne veľa snehu...... Foto z rekonštrukcie strechy nie je? Či majú trámy aspoň 15x15 a či sú tam aspoň štyri. Toto je fakt len veštenie...
Odpovedať
Profilova fotka

@sousedekovci89 no strecha tam bola pred štyrmi r…
@webster11 a ked menili strechu a ako pises ze chodili po strope tak sa ten strop bude dat s velkou pravdepodobnostou dat cely dole, ak je to urobene sposom ze pultova strecha je zhora murov. Pockal.by som na letny tyzden strechu odsroboval vatu vybral strop zhodil dal foliu a vretil plech. Nasledne zospodu vata parozabrana a sdk. Ak si si isty ze samotna konstrukcia strechy je na murive mozes to demolovat aj zospodu len tam prides o vatu ktora je asi polozena na plafone.
Odpovedať
@dedo758 dávali sa tam 7.5x15cm trámy tak fólia, medzi to išlo 20cm izolácie, na to fólia potom laty a plech.. Fotku žiaľ nemám. Trámy sa tam dávali asi 6. Ak myslíme tie také trámy no lebo ja sa do toho nerozumiem až tak. Ci myslíte trámy nejaké stropné alebo neviem...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

@webster11 a ked menili strechu a ako pises ze ch…
@wolodymyr to znie celkom jednoducho. Neviem ci je samotná konštrukcia strechy na murive. Co sa týka toho plafona tak čo z vrchu by to len tak išlo daj celé dole? Obil som tam zo spodu kúsok potom zajtra pošlem fotku, tam je samá slama, drôty a omietka a pod tým asi nejaké dosky. Ja to spravím tak ze to budúci týždeň celé dám zo spodu dole a tak pošlem fotku a uvidí sa co to tam je... Ci dosky ci co. Co sa týka tej izolácie tak keď aj o ňu prídem tak čo už, dáme novú len nech ten starý Plafon ide dole... A nech sa mi podarí vyhrať aspoň nejaké 3-5cm co sa výšky týka...
Odpovedať

@wolodymyr to znie celkom jednoducho. Neviem ci j…
@webster11 budu tam dosky.
Odpovedať
@sousedekovci89 posielam foto. Takto to vyzerá pod tým bordelom. Polovicu plafonu som dal dole. Tam medzi doskami už vidno tú lesklú parozabranu. Takže nad tým je už tá 20cm vata. Teraz ako som obil už viac ako polovicu plafona tak sa mi zdá ze je to aj tak prehnute v strede. Tak čo s tým aby som nemusel dávať dole celú strechu? Ako to poriesit zo spodu? Zajtra dokončím a pošlem fotky...
Odpovedať
Zatiaľ takto
Odpovedať

Zatiaľ takto
@webster11 budes musiet minimalne dat dole dosky aby si sa dostal k tramom. A potom potrebujes vzperu ktoru budes vihat tram v mieste prehnutia a dat k trramu prilozky. Ber to ako uvahu laika z toho co som mal moznost vidiet na viacerych stavbach kde sa riesil prehnuty tramovy strop a nebolo to statickym problemom.
Odpovedať

@webster11 budes musiet minimalne dat dole dosky …
@sousedekovci89 no dosky bude stačiť dat dole tam v strede kde to je prehnute nie? Aby nespadla celá izolácia. Ci?
Odpovedať

@sousedekovci89 no dosky bude stačiť dat dole tam…
@webster11 viac potrebujes tie tramy najprv vyrovnat do roviny a potom zviazat prilozkami aby sa nas5 neohli.za mne musia ist dosky dole na celom strope.
Odpovedať

@webster11 viac potrebujes tie tramy najprv vyrov…
@sousedekovci89 neviem ci je vidno ze ten stred je ohnutý. Dnes má prísť strechar sa na to zo spodu pozrieť. Ale už do telefónu mi vravel ze asi sa to nedá vyrovnať a bude treba dat dole strechu a dat nové trámy... No neviem ci mu veriť takto po telefóne alebo ani šajnu nemám koho sem mam zavolať aby mi pomohol poradil čo ďalej.... Ci to rieši strechar ci murár ci kto vlastne a na okolí nikto nemá čas každý až september október a keďže mame malé dieťa musíme to spraviť v lete lebo keď už bude zima to tu robiť prievan si nemôžme dovoliť...
Odpovedať

@sousedekovci89 neviem ci je vidno ze ten stred j…
@webster11 ono ani ten strechar nemusi byt daleko od pravdy. Popis co som yi ja spominal nemusi byt aplikovatelny vsade.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?