Ahojte banda,
zakladam toto vlakno ako svojpomocny sifnik na mojej drevenici. Pustil som sa do rekonstrukcie dedovizne a vela veci potrebujem poradit, pomoct, odporucit. Na zaciatok vam predstavim moju chalupku, ktoru sa snazim dostat do stavu obyvatelneho na vikendy a volny cas. Byvat mame kde, takze s rekonstrukciou sa bavim pomaly.
Je to cca 100 rocna drevenica, ktoru postavil pradedo ako krcmu. Na drevenicu ma netradicne vysoke stropy (cca 3m) a velku "krcmovu" miestnost (cca 6x6m) Neskor bola k drevenici dorobena pristavba so zapustenou pivnicou do svahu. Tym sa celkovy podorys chalupy zmenil na 6x20m.
Prikladam foto stavu "za mladi", pred kupou a aktualne.
Tolko k predstaveniu, v dalsich prispevkoch budem hladat rady od vas, ktori mate toho odrobene a odostavane podstatne viac.
Prva a najaktualnejsia tema - vnutorne omietky
Povodne popraskane a obcas opadane omietky s prutim davam dole. Moja predstava je upevnit na hole steny dreveny rost a nan sadrokarton. do medzery medzi stenou a sadrokartonom by sa vosla aj nejaka izolacia a vhodna folia. Moja obava je, ci stavba nebude pracovat natolko, ze mi sadrokarton prilis popraska. Preto sa chcem spytat, ci niekto taketo riesenie pouzil v drevenici a poprosil by som rady k nemu.
PS: viem, ze pekne urobena nova hlinena omietka by bola najuzasnejsia a najtradicnejsia, avsak z toho som uz vyzdravel, ked som videl, kolko to stoji a ake to je narocne.
@jusi1 ak aj tak by ste tam chceli ten sadrokarton...tak pozor na izolacie, treba si to dat odborne preratat aby Vam rosny bod nevysiel niekde v strede drevenych tramov...a mate po dedovizni
@jusi1 no tak bud sadrose alebo klasicke cementove omietky oba riesenia su dobre, sadrokartony su cistejsia robota a cementove su zase odolnejsie, v cene nieje velky rozdiel.
Obkladal som pôvodne starú maštaľ sadrokartónom a asipo 20 rokoch mám na 2 miestach prasklinky ( zlý spoj sadrokartónu ? ). Inak je to výborné aj v mrazoch drží teplotu v izbe až do rána i dlhšie. 2 vrstvy sadrokartónu by to držali asi ešte dlhšie ale by aj dlhšie trvalo kým naakumulujú teplo. Rosný bod som nerátal, ale ak tam bola stará omietky tým sadrokartónom sa asi moc nezmení.
Druhá vec je tá dutina, ktorá tam vznikne. Aj keď som tam dal sklennú vatu občas dáku tú myšku tam počujem ( preto je asi lepšia omietka ). Pri tej sklennej vate by bolo asi lepšie sa pozrieť aj na ten rosný bod.
Dakujem za inspiracie. Vyzera ze sa dam teda na variant dreveneho rostu, na ktory nahodim sadrokarton.
Sorry za blbe otazky, ale aka je spravna skladba smerom zvonku dovnutra?
1, obvodova stena z dreva cca 25cm
2, folia?
3, mineralna vata cca 5cm pod sadrokarton?
4, sadrokarton
S bodmi 2 a 3 si nie som isty.
Otazka pre majstrov
nasiel by sa niekto na povazi, kto by vedel zrepasovat taketo okna?
Ak ano, kolko by asi repas takeho okna stal?
Pytam sa hlavne z praktickeho hladiska, lebo riesim dilemu, ci opravit, alebo vymenit (nie za plastove)
Povodne okna maju nostalgicku hodnotu a sedia pekne na chalupe, avsak treba vymenit skla, zagitovat, vyriesit pomerne velke fugy a vole. Zaujima ma nazor aj cena. A tiez, ci vlastne existuje niekto, kto by sa na taku pracu dal.
Neplanujem obijat ani ziadno upravovat vonkajsie steny, drevene stropy, pec, ktoru tam mam a zachovam urcite aj krcmove dvere do chalupy 🙂
Neviem ci sa mi podari zachovat prave tieto okna, ak to nebude davat ekonomicky zmysel, tak mam uz nachystane nahradne.
Pretiekla nejaka voda v rieke, a aj my sme sa posunuli s prerabkou. Konecne taham na chalupu aj rodinu, hlavne decka, ktore si to tam patricne uzivaju.
Roboty je tam este ako na kostole, ale da sa osprchovat, navarit, teplo je. Tak uz aby sme len zdravi boli a mohli dalej pokracovat