Odpoveď na príspevok od majky96:
Zdravím chcem sa informatívne spýtať Za kotlom m… @majky96 presne, ako píše @dedo758. Aby si dostal viac vody hore, musíš priškrtiť vodu dolu. Treba sa s tým skutočne vyhrať.... S každým jedným radiátorom. Ja mám hore v podkroví termohlavice na radiátoroch.. Dolu na prízemí priškrtené radiátory a naladené s obehovým čerpadlom tak, aby som mal veľký tepelný spád.. T.j. radiátor, ked kúri, tak hore je teplý a dolu vlažný.. Aby všetku tepelnú energiu odovzdal do priesoru.. Trošku viac mám otvorené iba rebríkové v kúpelniach, nech netrpí čerpadlo.... Teplo v kúpelni je prospešné.Odpoveď na príspevok od zicher:
@majky96 presne, ako píše @dedo758. Aby si dosta… @zicher @dedo758 .. ďakujem za odpoveď čiže v kotolni nemám robiť nič? Len na spodku priškrtit tie staré? ..plus vidím že sa vyznáte ešte mám jednu otázku.. čerpadlo za kotlom mi po vyhoreni nevypne aj celý deň...je to tým že ešte točí teplú vodu? Keďže AN má tepelný senzor a vypína pri vychladnutí vody na 35 stupňovOdpoveď na príspevok od majky96:
@zicher @dedo758 .. ďakujem za odpoveď čiže v kot… @majky96 ano, presne.. tepelné čídlo zapína čerpadlo, tepelné čídlo vypína čerpadlo. Je to aj z bezpečnostného dôvodu, nech voda nezovrie.. Pokiaľ je voda dostatočne teplá, tak čerpadlo točí..Odpoveď na príspevok od zicher:
@majky96 ano, presne.. tepelné čídlo zapína čerpa… @zicher ďakujem chlapi, prídem domov vyskúšam čo to spraví , pekný večerOdpoveď na príspevok od majky96:
@zicher @dedo758 .. ďakujem za odpoveď čiže v kot… @majky96 malo by to byt tak, ze by mali byt cidla dve. Jedno na kotli a jedno v AN dole. Cerpadlo by malo byt zapnute, len ked je voda v AN chladnejsia ako v kotli... Ak mas len nejaky termostat s jednym cidlom, co spina cerpadlo a nemas kotol, co ma nejaku elektronicku regulaciu, tak najjednoduchsie zariadenie, co ti zabezpeci, aby ti vyhasnuty kotol neochladzoval AN je toto: https://tech-reg.sk/p/eu-21-cwu-tuv--...Odpoveď na príspevok od minoo:
@majky96 malo by to byt tak, ze by mali byt cidla… @minoo ide o to že minulý rok som nedokázal vytopit vodu v radiátoroch ani po mesiaci na kotly som mal 80-90 stupňov a vodu v radiátoroch 40 dali mi tam čidlo teploty pod obal AN aby spinalo čerpadlo ktoré púšťa vodu do systému..nepomohlo to kotol išiel na reklamáciu a doniesli mi nový predtým bol 23 teraz mám 28 všetko je ok len to čidlo ostalo ale viem si na ňom regulovať teplotu kedy spina čerpadlo nieje to už zbytočne? Pretože v AN ostáva 35 stupňova voda ktorú točí v kotly a tým pádom nevypina čerpadlo za kotlomOdpoveď na príspevok od majky96:
@minoo ide o to že minulý rok som nedokázal vytop… @majky96 hovoril som o tom ladomate, ze sa ma vypnut po dokureni, citat z navodu k nemu: "Zajistit zastavení oběhového čerpadla automaticky nebo ručně po vyhasnutí kotle je důležité ještě z dalšího důvodu. Celý objem naakumulované 90°C vody v nádrži by se míchal se studenou vodou z radiátorů až na teplotu 75°C, kdy by se zavřel termostatický ventil v Laddomatu 22." To preco ti to nekuri tak ako chces, je v tvojom pripade asi skor na kontrolu niekym od vyrobcu (nie montaznikom), lebo ked niekto miesto toho aby dal cidlo do AN do jimky, ho len strci pod izolaciu, podla mna nema velky zaujem aby to fungovalo na 100%... Ale v skratke, potrebujes mat na kazdej casti kurenia teplomer, aby si vedel kam ake teplo prudi. Na vystupe z kotla, na vystupe z AN, na vystupe zo zmiesavacieho ventilu co smeruje k radiatorom. Na celej AN odhora dole, aby si vedel jej stav nabitia... Potom zistis, kde sa straca teplo, ktore ti niekde chyba...Odpoveď na príspevok od minoo:
@majky96 hovoril som o tom ladomate, ze sa ma vyp… @minoo jasné chápem mám všade budíky šak môžem poslať fotografiu, cca viem ako to funguje,skôr ma trápi to že ľudovo povedané kotol nevypne aj keď už netopim ,či ísť za firmou ktorá robila celú kotolňu , napri hore na AN mám 60 dole je tak 45 do radiátorov ide 55-60 stupňova voda.. dom nieje zateplený čiže chápem úniky tepla a že nedokážem vytopit AN na 60+ ..plus ten ladomat za kotlom robí divné zvuky akoby ste pustili vodu do umývadla správy to cca 5 sekúnd a neviem či to robiť má alebo nieOdpoveď na príspevok od majky96:
@minoo jasné chápem mám všade budíky šak môžem po… @majky96 no neviem aku mas schemu zapojenia, pravdepodobne ti tie radiatory odoberaju tolko tepla, ze sa ti nestihne AN nabit... nvm... Tie dolne radiatory si uz priskrtil? Tym zacni... A ani neviem aky mas kotol, cim je riadeny, ci kotolnikom alebo elektronikou... Je to tak obsirna vec, ze realny problem budes musiet najst sam (toto robi toto a preto sa mi deje toto) a potom sa mozno poradit ako ho vyriesit... Inak to vyriesi len kurenar na mieste... Lebo napr. mne sa AN nabije z 25kW kotla na 85° odvrchu az dole na jedno nalozenie... Pri radiatoroch by to trvalo dlhsie, ale ak ide z kotla voda 85°, musi byt schopny na tolko nahriat AN... Nemam sice ladomat (mne je nesympaticky) ale ak robi zvuky, moze byt zavzdusneny.Odpoveď na príspevok od minoo:
@majky96 no neviem aku mas schemu zapojenia, prav… @minoo mne AN nedobija hneď lebo to pri 40stupnoch v nádobe púšťa do systému a pomaličky to ide hore a stále ak sa nádoba dobije na 60 tak stúpne teplota vody ktorá ide do radiátorov..je možné že všetko teplo odoberá dom keďže je to 200m3 podlahovej plochy..neviem či tie zvuky nesúvisia s tým že cez chladiacu poistku v kotly mi púšťa vodu do kotla pretože som si všimol že tak vody je vyšší ako obvykle takže netuším vôbec musím nato zajtra mrknut keď budú čerpadlá a kotol odstavené na aký tlak mi to klesne...keďže to začne robiť pri rýchlom nahriati kotla...fotku kotla som pridal tiež neviem čo kde riadi každopádne mám v pláne navštíviť firmu ktorá kotolňu navrhovala a zapísať si informácie ..pridal som foto tlaku a teploty v kotly normálny tlak základný mám mať na 1,2 baru