Zdravím všetkých, potrebovala by som poradiť, čo s týmto problémom..
Kúpili sme poschodový RD, začali sme s menšou prerábkou - nové omietky kvôli odstráneným dreveným obloženiam stien, preloženie pár el. zásuviek, nové podlahy, okná. Na vnútornej priečke (drevený obklad) v hale bola viditeľná pleseň, po odstránení obkladu som pleseň očistila, stenu umyla a pripravila na nové omietky. Začala som odstraňovať keramickú dlažbu v kuchyni (druhá strana tej plesnivej steny) a pod dlažbou bola voda - vidno na detailnej fotke. Takisto podlaha pod lepidlom je vlhká, zdá sa mi, že aj okolité steny naspodu - zatiaľ to nevidel odborník, ja som len laik, nemám vlhkomer na odmeranie vlhkosti - len omietka sa drolí a vypadáva.
Pridávam aj pôdorys, červenou som vyznačila oblasti problému, nie je tam podpivničenie. V dome sa 2 roky nebývalo, v zime temperovali, kuchyna má veľké plastové francúzske okno na opačnej strane miestnosti orientované na juh, v hale bolo v zime chladno od predsiene, kde sú len obyčajné nezateplené drevené dvere, z pod ktorých prefukovalo.
Čo by to mohlo byť a čo s tým? Ďakujem za každú radu.
@maxi22 Ja by som si tipol, že tu nejde o nejakú fatálnu poruchu, ale že tá "voda" sa tam vyzrážala.
Ak nosíš okuliare, vieš, čo je to prechod zo zimy do tepla - orosia sa Ti. Čiže vytvorí sa voda na skle.
Tipujem, že toto bude niečo podobné, pokiaľ bola stavba temperovaná tým spôsobom, "aby nezamrzla voda" a Vy ste i tam teraz pri práci zakúrili festovnejšie... ;-)
Viac ma znepokojuje to foto, kde je tá vlhká mapa na stene a pri nej nádržka s modrou tekutinou.... Tá vlhká mapa je tam od prostriedku proti plesni, či.....?
Ja tam vidím radiátor a blízko je WC, takže tam môžu ísť kľudne nejaké potrubia...
Vrámci rekonštrukcie by som určite všetky vodovodné pozinkované potrubia vymenil, aby sa o päť rokov nemuselo rozbíjať zasa.
@leonardom To len manžel položil k plesnivej stene Savo proti plesni, ale nefungovala pumpička na striekanie, tak som použila Ceresit proti plesni a vyumývala, teraz tam už nie je ten fľak. :)
@dedo758 Po tej pravej strane domu je privedená voda, plyn, elektrika aj kanalizácia. Kotol je pod schodami, na pôdoryse hore. Len to plesnivie stena z druhej strany dvier, tak nechápem.
@maxi22 podla mna, je tam nejaky unik vody od rozvodu vody, alebo kanalizacie, na vyzrazanu vodu je to vela, treba pozriet na vodovodnych hodinach ci sa toci posledne cislo . Vyskusat nepustat nikde vodu 3 dni a pozriet ci sa cislo na hodinach pohlo. cez dlazbu voda neprejde, rozleje sa po pod dlazbu a na mure vybehne hore.
Jednoznačne zle prevedená hydroizolácia pod poterovým betónom. Dookola sa opakujúci problém pri starších domoch. Ak aj dali hydroizoláciu na múry, tak ju poriadne nenapojili na hydroizoláciu podláh.Ak je to len v jednom mieste tak sa to dá pomerne lacno opraviť.