Kúrenie kachlami

Prosím Vás, mame dom 70 m2, kúrenie je len kachlami v obývačke a spálni, kuchyňa prepojená s obyvkou, avšak, plánujeme nadstavit, doma je prerobený dole, čiže co najmenší zásah. Plyn tam nie je. Co by ste odporúčali urobiť? Zostať pri tomto vykurovaní? Alebo? Nechceme zásahy veľké, keďže dolné podlažie je na komplet prerobené, len si neviem predstaviť to vykurit len kachlami. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@katena18111 trvale byvanie, alebo chalupa? Ak trvale a nechcete devastovat prizemie, tak TC (vykon podla TS budovy) a radiatory, pripadne hore podlahovka ak uz prerabate/idete prerabat. Ak chata/obcas, vykurovanie/temperovanie klimatizaciou. Pre 2 podlazia bud multisplit alebo 2 nezavisle jednotky. Ak tam budete, mozete kurit aj v kachliach :)
Odpovedať
Profilova fotka
kachle to potiahnu, ale treba urobiť prívod vzduchu do kachlí zvonku ku kachliam aby nevysávali teplý vzduch z obývaného priestoru von.
Odpovedať
mám skúsenosti s kúrením s kachľami , veľké , sú cez dve izby , t.j. cca 35 m2 , kúrime- dokladáme v zime 2x denne , teplota v izbe cca 22 st. dom nezateplený , v ostatných izbách sú gamatky , kúrenie klímou by bolo komfortné , len nie každý si vie zvyknúť na prúdenie- fúkanie teplého vzduchu ....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

mám skúsenosti s kúrením s kachľami , veľké , sú…
@rudy1973 a na platby s neúčinných gamatiek sa dá ako zvyknúť?ked máš kachle prečo nie i s výkonom do vody ak je väčšia vzdialenosť a vykúriť všetko? výfuk sa dá nastaviť tak aby nefúkal na hlavu
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jan45:

kachle to potiahnu, ale treba urobiť prívod vzdu…
@jan45 stačí otvorené okno hneď vedľa kachlí?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@rudy1973 a na platby s neúčinných gamatiek sa dá…
@duzu je to 120 roč. dom , bývala v ňom svokra , je tam "kachľovec " / podobný ako na foto / asi 70 ročný , veľký, gamatky sú strašný žrút plynu, ja by som tam dal KK a radiatory ...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od matko291:

@jan45 stačí otvorené okno hneď vedľa kachlí?
@matko291 radil som pri luxuxsnej drevenici, kde dvakrát prerábali veľký stredový kozub a stále bola zima. Potrebovali vysvetlenie, že veľké kachle potrebujú množstvo vzduchu, to musí prísť škárami alebo oknom, zohreje sa v miestnosti a komínom odíde.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@duzu je to 120 roč. dom , bývala v ňom svokra , …
@rudy1973 v takom podobnom som sa narodil ,obyčajná kachľová pec z plných tehál a na tom kachlice, dom patril ešte prababke pamätám na ňu jediná bola stále doma, postavený niekedy 1885, prvý murovaný kamenný v tej obci pomerne veľký na tú dobu preto sa k nim volalo "do múru" akurát si pamätám že tam kúrili i do veľkého murovaného sporáka s prípeckom ráno som sa tam ešte zohrieval
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@matko291 radil som pri luxuxsnej drevenici, kde …
@jan45 to mali otvorený kozub? tým stále uniká teplo ked sa nekúri a ked sa kúri tak väčšina tepla do komína a horenie sa regulovalo len množstvom paliva , to bol tak na parádu
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@jan45 to mali otvorený kozub? tým stále uniká te…
@duzu otvorený kozub má účinnosť 7-10%, ale aj uzavreté kachle majú veľkú spotrebu vzduchu. Pri masívnych kachliach najväčší efekt je, keď sa prestane kúriť, zastaví ťah( páčka za kachľami/ a využíva len sálanie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?