Odpoveď na príspevok od rudy1973:
mám skúsenosti s kúrením s kachľami , veľké , sú… @rudy1973 a na platby s neúčinných gamatiek sa dá ako zvyknúť?ked máš kachle prečo nie i s výkonom do vody ak je väčšia vzdialenosť a vykúriť všetko? výfuk sa dá nastaviť tak aby nefúkal na hlavuOdpoveď na príspevok od jan45:
kachle to potiahnu, ale treba urobiť prívod vzdu… @jan45 stačí otvorené okno hneď vedľa kachlí?Odpoveď na príspevok od duzu:
@rudy1973 a na platby s neúčinných gamatiek sa dá… @duzu je to 120 roč. dom , bývala v ňom svokra , je tam "kachľovec " / podobný ako na foto / asi 70 ročný , veľký, gamatky sú strašný žrút plynu, ja by som tam dal KK a radiatory ...Odpoveď na príspevok od matko291:
@jan45 stačí otvorené okno hneď vedľa kachlí? @matko291 radil som pri luxuxsnej drevenici, kde dvakrát prerábali veľký stredový kozub a stále bola zima. Potrebovali vysvetlenie, že veľké kachle potrebujú množstvo vzduchu, to musí prísť škárami alebo oknom, zohreje sa v miestnosti a komínom odíde.Odpoveď na príspevok od rudy1973:
@duzu je to 120 roč. dom , bývala v ňom svokra , … @rudy1973 v takom podobnom som sa narodil ,obyčajná kachľová pec z plných tehál a na tom kachlice, dom patril ešte prababke pamätám na ňu jediná bola stále doma, postavený niekedy 1885, prvý murovaný kamenný v tej obci pomerne veľký na tú dobu preto sa k nim volalo "do múru" akurát si pamätám že tam kúrili i do veľkého murovaného sporáka s prípeckom ráno som sa tam ešte zohrievalOdpoveď na príspevok od jan45:
@matko291 radil som pri luxuxsnej drevenici, kde … @jan45 to mali otvorený kozub? tým stále uniká teplo ked sa nekúri a ked sa kúri tak väčšina tepla do komína a horenie sa regulovalo len množstvom paliva , to bol tak na paráduOdpoveď na príspevok od duzu:
@jan45 to mali otvorený kozub? tým stále uniká te… @duzu otvorený kozub má účinnosť 7-10%, ale aj uzavreté kachle majú veľkú spotrebu vzduchu. Pri masívnych kachliach najväčší efekt je, keď sa prestane kúriť, zastaví ťah( páčka za kachľami/ a využíva len sálanie.