Klima na vykurovanie-vykon

Dobry den,chcem poradit ohladom klimy na vykurovanie na rodiny dom.Rodiny dom je pouzivany ako vykendovy pocas letnych mesiacov,ale chceme ho zacat aj vyuzivat v zime.Chalupa je postavena v 50 rokoch,muri su hrube 40-45cm z nepalenej tehly,severna strana je z palenej tehly,obytna plocha je asi 56m2, strop je zatepleny 10cm polystirenu+sadrokarton, podlaha betonova a na nej polozene linolium, okna plastove. Ide mi hlavne o vykon vnutornych jednotiek a pocet..., za kazdu rada a odpoved Vam vopred dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@uppu Nazdar, navrhoval by som umiestniť vnútorné jednotky dve, do dvoch izieb oproti dverám do kuchyne a oproti dverám do kúpelne, teplo z klím sa tam ľahko dostane, neni potreba mať v každej izbe jednotku. Prikladám obrázok aj so šípkami ako sa bude šíriť teplo. problém je, že budeš mať musieť otvorené dvere... Výkon záleží od lokality vzhľadom na stavbu a typ by som odporúčal min . 5Kw ( dve vnútorné 2,5 kw+2,5kw) ale s tým by ti mal poradiť chladiar ako nadimenzovať výkon ja vykurujem bungalov 3 izby jednou jednotkou 3,5kw Daikin celú zimu (70m2), väčšina klím invertor s TČ vzduch-vzduch kúri do -15°C sú jednotky čo kúria do -30°C napr. Sinclair spectrum plus, Gree Ucrown, Mitsubishi hyperheating, či Daikin superheating... + odporúčam aj wifi ak tam máš net, pred príchodom si vieš na diaľku nastaviť kúrenie + temperovanie... plus jednotku čo má funkciu temperovanie na +7°C , v prípade tvojej potreby na chatu je to celkom žiadúca funkcia. keď chceš ešte dačo vedieť , pýtaj sa
Odpovedať
@dexter89 dakujem za odpoved...,moze byt to aj takto ako je na obrazku? je to umiesnenie kvoli tahaniu trubiek....
Odpovedať
@uppu Zalezi hlavne od toho, aky je rozpocet. Idealne by bolo dat do kazdej izby vnutornu jednotku, kedze ide o vykendovy dom a predpokladam, ze kurit sa tam nebude nonstop. Ak sa da klima do izby, tak v kupelni bude zima. Vykon vnutornych by som zvolil od 2.5-3.5kW. Vonkajsie by mohli byt 5kW (2x multisplit). Umiestnovat klimy medzi okna, kam sa nezmesti, alebo na opacny koniec miestnosti a potom tahat med cez pol domu tiez nie je stastne riesenie (a ani lacne), nehovoriac o tom, ze taketo uvahy vacsinou stroskotaju na tom, ze nie je kam rozumne zviest kondenz. Vzhladom k tomu, ze je to vykendovy dom, nezatepleny by som dal do kazdej izby rovno 3,5kW klimu (2.5kW jednotky su len o par eur lacnejsie) a von ako som pisal vyssie po 5kW.
Odpovedať
@supiiik ako firmu som mal uz na obliadke a ti mi navrhli 2 vnuterne jednotky z vykonom 2,7kw..., aj som sa spytal firmy ci bude vykon stacit a povedal ze ano
Odpovedať
ide mi hlavne o vykon aby 2x2,7 kw vnutorne jednotky mali dostatocny vykon na vykurenie, ked vonku bude aj minusove teploty...
Odpovedať
@uppu Bez projektu s vypocitanymi tepelnymi stratami je to vsetko len strielanie od pasu. Firma, co vam navrhla 2x2.7kW to zrejme pocitala pre chladenie v lete, to by na taky objekt aj sedelo. Ak s tym chcete kurit stylom, ze si cez WIFI zapnem par hodin pred prichodom kurenie, tak tam rozhodne 2x2.7kW stacit nebude. 5kW tepelne straty maju dnes moderne nizkoenergeticke novostavby, ktore navyse nepotrebuju na rozkurenie vysoky vykon, lebo kuria stale a teplotu len udrziavaju. Ak by sa tam kurilo permanentne, tak dajme tomu, ze 2x3.5kW by to ako tak utiahlo (ako som pisal vyssie, strielam od pasu bez projektu). Ak ale chcete mat 100% tepelnu pohodu, tak 2 klimy 2.7kW to tam rozhodne nevykuria.
Odpovedať
@supiiik firma bola obozmamena ze na chlalupe sa s klimou bude kurit..., v lete sa v dome pohybuje teplota max do 23 stupnov a ked je vonku je 35 stupnov. Tak teraz neviem ci mam zavolat este jednu firmu na obliadku a nech oni posudia ake vhodne by bolo riesenie na vykon+pocet jednotiek.... ako ta firma co mi to posudzovala tak ako referencie mali dobre a robia to tusim aspon 5 rokov
Odpovedať
Profilova fotka
@uppu @supiiik áno môže byť aj tak... napíš ešte lokalitu ... Písal, že to má zateplené aspoń čiastočne... ako som písal, ja vykurujem celú zimu jednou klímou celý bungalov , keď je nad nulou abo jak teraz, jedna jednotka 3,5 Kw ! mi vykúri 100m2 ... áno keď bolo teraz koncom decembra -14°C a cez deň -5°C tak v dvoch izbách najďalej od jednotky, zapínam aj podlahovku... Takže moja jedna 3,5 Kw klíma vykúri mi obývačko -kuchyňu , + spálňa + kúpelna a vstupná chodba t.j. 70m2 ... mám síce lepšíe zateplenie a je to novostavba ale aj tak... 3,5kw jednotka ti dá výkon 4 kw aj viac pri kúrení ... 5 kw jednotka mu dá pri kúrení aj 6,5kw Odhliadnuc od faktu, že do kúpelne by som jednotku nedával... ty mu radíš na vykurovanie 56m2 výkon 10 Kw ? To je moc podľa mňa... ja by som radšej ako do dvoch jednotiek a 4 vnútorných, investoval do radšej jednej vonkajšej 5 kw ale dimenzovanej na kúrenie , za tie prachy čo dá za 4 vnútorné a dve vonkajšie (podľa mňa zbytočne) môže mať nadupanú jednotku čo kúri do -30°C a do -15°C s maximalným výkonom, tam by som sa nebál o to, že to nepotiahne... Mne jedna firma radila dať 5kw jednotku, že vraj menšia to nepotiahne... druhý čo bol na obhliadke , tak povedal, že 3,5kw bude stačiť... a realita je taká, že 3,5 kw na mojich 70 m2 stačí až až , dokonca keď je nad nulou, tak interier prekuruje... a to vykurujem na 23°C a reálne mám v izbe kde je jednotka 24°C nonstop , v spálni oproti 22°C a v kúpelni a chodbe 21 abo 22 °C - jedna jednotka 3,5kw Daikin ... Tohto poliaka sledujem dlho, a on vykuruje jednou jedinou jednotkou tuším 7 Kw celý dom , prerobený zo starej stodoly, nezateplený , ešte k tomu s vysokým stropom, a tuším 160m2 ! https://www.youtube.com/watch?v=PN0hO...
Odpovedať
@dexter89 chalupa sa nachadza v okrese Galanta, mam navrhne multisplit Cerrier 1 vonkajsia + 2 vnutorne jednotky 2x2 kw
Odpovedať
@uppu opravujem 2x2,7 kw
Odpovedať
Profilova fotka
@uppu Carrier je dobrá klíma , oblasť Galanty to je ok ... určite ti ten výkon bude postačovať , tam ani nebývajú tuhé zimy... u mňa je chladnejšie , určite by som nemal obavy to inštalovať tak, ako si popísal.
Odpovedať
dakujem za rady a prajem Vam vsetko dobre do Noveho Roka 2022....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dobrý deň, chcem sa ešte spýtať ze ci pri režime kúrenia s klimatizáciu, či vo vnútornej jednotke sa robí nejaký kondenz? Ďakujem za info.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od uppu:

dakujem za rady a prajem Vam vsetko dobre do Nove…
@uppu ahoj, chcem sa Ta opytat či si nainstaloval klimu a ak ano ako si spokojny s vykurovanim v zime.. pripadne nedostatky.. vdaka za odpoved, Robo
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od colliers:

@uppu ahoj, chcem sa Ta opytat či si nainstalova…
@colliers https://www.modrastrecha.sk/forum/kur...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@colliers https://www.modrastrecha.sk/forum/kuren…
@rudy1973 vďaka 👍
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?