Inšpirácie na prerábky

Dobrý deň/ ahojte. S manželom sa rozhodujeme medzi kúpou staršieho domu po starých rodičoch (zo 70tych rokov) alebo výstavbou nového domu na svahovitom pozemku. Ak by sme išli do prerábky, bola by asi zásadná (zmena dispozície, podlahové kúrenie, strešné okná, vikier, možno francúzske okná, ...). Máme sa stretnúť budúci týždeň s architektom. Videla som tu na MS pár foroblogov o takýchto prerábkch, len ťažko sa mi hľadajú (väčšinou musím hľadať príspevky v diskusiách a potom pozrieť profil prispievateľa). Preto Vás chcem poprosiť, ak sa niekto venoval takejto prerábke staršieho domu, ideálne aj svojpomocne, alebo o niekom takom viete, môžete mi sem napísať alebo aj poslať link na váš fotoblog? Rada sa inšpirujem a pozriem, s čím všetkým ste sa pri takých prerábkach popasovali. Kľudne môžete napísať aj nejaké tipy na čo myslieť. Ďakujem.
Odpovedať
@rmichalka no my sme napr rekonstruovali ale nebola to zasadna zmena dispozicie skor len korekcia co mozes vidiet v albume.
Odpovedať
Profilova fotka
Skus pozriet napriklad aj cez inspiracie, ked som hladal ja veci, tak aj takym stylom, lebo ako pises najst nieco konkretne je komplikovane vo fotoblogoch.
Odpovedať
@rmichalka Ahoj, my sme prerabali tiez komplet, nemam fotky, ale poslem aspon nieco pre inspiraciu. Komplet zmena dispozicie, plus pristavba, tak ako pises, podlahove kurenie, francuzske okna. Poznali sme stavbu takze nas extra prekvapenia necakali, ale boli veci s ktorymi sme neratali (napr. komplet vymena kanalizacie) alebo specialna skridla (Bramac max 7) nad pristavbou kvoli sklonu strechy. A plus zdrazovanie a nedostupny material pocas vystavby. Ja by som ale osobne isiel do toho este raz, a to z 2 dovodov: lokalita a osobny vztah k nehnutelnosti. Je tam proste dobra energia.
Odpovedať
pri kompletnej zmene dispozície je dobré si sadnúť s projektantom, sestra takto prerábali a ono sa ti otvoria úplne iné možnosti, im projektant také riešenia ponúkol, ukázal, nad akými predtým ani len neuvažovali 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@imilee krásna prerábka aj z vonku, ale to muselo byť práce a práce, čo? 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
tak ja som prerabal dom z 50-tych rokov a na komplet. Je to dost prace, ale zas lokalita a velka zahrada je velke +.
Odpovedať
Profilova fotka
mozes kuk aj moj album, my stale prerabame. Inspiracie sme pozerali na spektrum home, tych 2 americkych bratov dvojicky. jeden realitak druhy majster. Na tom sme sa vzdy dobre smiali, ako hovorili o burani priecok a vytvarani velkeho otvoreneho priestoru. A potom bum 5000 navyse, lebo priecka je nosna. Takze my sme sa rozhodli povodne mury zachovat z dovodu statiky a obmedzenych financii
Odpovedať
@kloda7 Dakujem 🙂 Trvalo to 1,5r a mali sme generalneho dodavatela. Takto sme nervy trosku usporili a naopak, asi to vyslo financne drahsie. Za tu cenu by sa dal postavit urcite pekny bungalov ale teraz mame 6 izieb, + 3 miestnosti v pivnici. Je tam este strasne vela roboty, hlavne okolo domu - zburanie/rekonstrukcia polnohosp budovy, ale je to iny level byvania urcite. Urcite odporucam kazdemu: - najdite architekta a navrhnite riesenie ake vam vyhovuje + vam da dalsie napady na ktore ste ani nemysleli - investujte do interieroveho dizajnu (a nielen obyvacky ale celeho domu) - jednak budete mat predstavu a konkretny ciel za ktorym idete (viziu) a usetri kopu nervov a brainstormingu pri umiestnovani zasuviek, kablov, potrubi atd.
Odpovedať
@imilee To by som ani nepovedala, ze je to jeden a ten isty dom. Sikovni ste veru 🙂
Odpovedať
@muheta Dakujem, bola jedna priecka, ktora bola 3x zburana kym nebola presne podla poziadavky mojej zeny 😄 A menili sme aj polohu dveri v nosnej stene a asi jedna priecka zostala na povodnom mieste. Vyzeralo to aj takto:
Odpovedať
A teraz takto
Odpovedať
@imilee Tak to sa cudujem, ze si mal na to nervy. Mne by take nieco nepreslo doma, musela by som sa s tym zmierit 😄 No vravim, to je uplne iny dom 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...
Krásne prerábky, vidím že ste si dali záležať niektorí na detailoch.. Určite zapojíme architekta, hlavne presne kvôli využitiu priestoru aj na úložné riešenia.. moja predstava je, že už vopred rozmýšľam, čo do ktorej skrinky uložíme aby sme čo najlepšie využili priestor.. Za nás máme šťastie, že jednak je táto príležitosť prerábky starého domu s rovným pozemkom v rodnej obci môjho manžela, dom vieme získaťpomerne výhodne a je to dobrá príležitosť.. v mojej rodnej obci zas máme krásny veľký svahovitý pozemok na okraji obce po prastarkých, ale je to menšia obec s par obyvateľmi a za všetkým treba ísť do mesta.. takže rozhodovanie určite nebude len o financiách ale aj o tom, koho vzťah k rodnému kraju a blízkosť ku ktorým rodičom vyhrá, čo je teda skutočne ťažké sa teraz rozhodnúť kde budeme žiť a na aké miesto vezmeme tak dráhu hypotéku a zaviažeme sa na dlhé roky. Ale tiež ako aj vy si myslím, že staré domy sa dajú pekne prerobiť, len sa s tým netreba uponáhľať a využiť služby architekta..
Odpovedať
@imilee na interierovy dizajn a kopu nervov pri umiestnovani zasuviek by som sa spoliehal len v tom pripade ze navrh zasuvky neobsahuje. Lebo som uz videl toooolko navrhov v tv relaciach kde bol pocet a umiestnenie zasuviek tak zalostne ze by to na knihu vydalo 😀 ja ked sommal v dome elektrikara som mal nejaku zasuvkovu predstavu a kazdu zasuvku so mnou prechadal pytal sa co tam planujem a podla toho iba hovoril- tu plus 1 tu plus 2 atd 😀
Odpovedať
@sousedekovci89 Treba si vybrat dobru firmu na interier a nebude to problem. U nas to konkretne bolo tak, ze som mal v ruke vykres od interieroveho architekta kde boli vyznacene vsetky zasuvky, vypinace, body osvetlenia aj s odkazom na vypinac a spolu sme prechadzali s elektrikarom vsetky izby, upravovali na mieste ak bolo treba nieco. Jedina vec na co dizajn zabudol bola zasuvka pre dodatocne vyhrevne teleso v kupelni, inak bolo vsetko +-ok, alebo bolo treba robit iba drobne upravy. A mame v kazdej miestnosti minimalne 2 rozne svetelne zdorje (min. 1 led pas a 1 ina lampa), v obyvacke dokonca 6 (bodove svetla nad linkou, zabudovany led pas v linke, v digestore, dlhy led pas pri stene skoro dokola a 2 rozne lustre). Ale je pravda ze aj elektrikara aj dizajnerv som mal velmi kvalitnych.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja to stále hovorím, veď kvalitného dizajnéra je proste základ, potom sa všetko odvíja od jeho práce. Niečo pokazí a všetko je potom zle.
Odpovedať
@rmichalka skúste pozrieť kvalitné prerábky od @tronic prípadne @rchrdba alebo aj @cotibebemore A možno vás to aj prejde a pôjdete do novostavby, keď máte takú možnosť
Odpovedať
Profilova fotka
@imilee prosim ta toto ste davali len led pasiky na schody alebo je to nejaky typ svetiel? Tiez by som cosi take chcel, tak ak by sa ti dalo poslat mi info.
Odpovedať
@zuzgun Je tam led pas, konkretne SMD3528 120LED/m neutralna biela - tato je stmievatelna a ma nizky vykon, a je to ovladane cez RF6 ovladac a RF6 prijimac na dialkove (https://www.ledprodukt.sk/led-ovladac...) Zapinam to na 30%-ny vykon vecer, lebo deti stale behaju po chodbe aby nesvietil stale kolajnicovy system a potom na noc to nastavim na najnizsi mozny vykon tiez kvoli detom aby nejake svetlo bolo na chodbe. Cele to je v liste. Stolar spravil predpripravu: zafrezoval listu a natiahol kabel.
Odpovedať
@rmichalka este stale rekonstruujeme 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?