Odpoveď na príspevok od jaro24:
Nevedel by mi tu niekto poradiť, akú farbu použiť… @jaro24 prečo by to nebol dobrý nápad položiť na to plávajúcu? mám to tiež vždy lepšie ako stále natierať a lepšie sa udržiava stačí zotrieťOdpoveď na príspevok od duzu:
@jaro24 prečo by to nebol dobrý nápad položiť na … @duzu všetci tu píšu, že tie dosky pod plávačkou môžu zhniť, že sa prípadná vlhkosť, ktorá sa teraz odparuje škárami medzi doskami, plávačkou uzavrie. (sú tam hranoly a škvára, nevyzerá to byť vlhké, ale človek nikdy nevie)Odpoveď na príspevok od jaro24:
@duzu všetci tu píšu, že tie dosky pod plávačkou … @jaro24 áá ja mám 2 miestnosti na deke takže to nie je na zemi je to suché,polovica domu je na zemi, tam som vybral škváru dať beton na to hydroizoláciu, zateplenie 15 cm, znova beton a po vyschnutí som dal plávajúcu,dopredu si spočítaj koľko vybrať aby bola podlaha v rovnakej výškeOdpoveď na príspevok od duzu:
@jaro24 áá ja mám 2 miestnosti na deke takže to n… @duzu tomuto sa práve chcem vyhnúť, preto len farbaOdpoveď na príspevok od jaro24:
@duzu tomuto sa práve chcem vyhnúť, preto len far… @jaro24 ak to nespravíš budeš mať stále veľkú stratu i vlhkosť, to nevadilo pokiaľ bolo palivo za bagateľ, dnes je pomerne drahé preto sa všetko zatepľujeOdpoveď na príspevok od mgx:
@jaro24 rucne brusit? Nie sme v 19 storoci, exist… @mgx oleje a moridlá idú na nové drevo, toto už bolo farbené, takže bez šanceOdpoveď na príspevok od jaro24:
@mgx oleje a moridlá idú na nové drevo, toto už b… @jaro24 Je dôležité prispôsobiť podlahu domu, tak aby bolo všetko funkčné. Nikde sa nepíše o aký starý dom ide. V zásade platí: Ak má starý dom hydroizolácie a pod drevenou podlahou je odizolovaný betón, prípadne sa podlaha nachádza na poschodí, potom je možné drevo narýchlo prebrúsiť a použiť akúkoľvek farbu na drevenú podlahu. V starých domoch bez hydroizolície je oveľa lepšie ísť do paropriepustných materiálov. Teda tvrdý voskový olej je to správne riešenie. Ak je na vrchu farba, rozhodne ju treba zbrúsiť, ideálne požičať si poriadne brúsky z požičovne. Búď menšiu ručnú a prejsť celú podlahu, potom veľkú a celoplošne zarovnať povrch. Prípadne ak to zvládne zrbúsiť len veľká, tak len s ňou. Ak sa to urobí poriadne, drevo bude na povrchu ako nové, ak už nie je príliš zničené vlhkosťou. Po prvom natretí voskom je možné, že sa na prebrúsenom dreve postavia "chĺpky". Je ich možné prebrúsiť a urobiť druhy náter. Po ňom by už malo byť drevo hladké. Ak dáš na takúto drevenú podlahu lazúru, laminát, PVC alebo čokoľvek iné, čo neprepúšťa vlhkosť, podlaha sa do niekoľkých rokov rozpadne. Môžem potvrdiť z osobnej skúsenosti. takéto podlahy som zbieral lopatov. Jenda mala cca 8 rokov. Drevomorka ich rozožerie úplne. Ďalšie negatíva, ktoré by takéto riešenie prienieslo, je zápach a vlhké múry. Žiť v takom prostredí určite nechce nikto :)Odpoveď na príspevok od filips92:
@jaro24 Je dôležité prispôsobiť podlahu domu, tak… @filips92 vďaka za rady, pod podlahou je len škvára, čiže bez hydroizolácie. Veľkou brúskou to brúsiť nepôjde, dosky sú popribíjané klincami, ale skúsime to ručnou. Neviem, aké zloženie mávali kedysi tie farby, je to taká okrová ako vo všetkých starých domoch, hádam ju odtiaľ dostanem.Odpoveď na príspevok od jaro24:
@filips92 vďaka za rady, pod podlahou je len škvá… @jaro24 Neviem či je tá farba to čo myslím, no pripomenulo mi to renováciu starých dverí https://www.youtube.com/watch?v=NSZG8... Asi by to bolo o niečo pracnejšie ale možno ešte skúsiť nahriať lampou alebo teplovzušnou pištoľou