Čo nás čaká pri preábaní domu z roku 1950-1979?

Zvažujeme kúpu staršieho rodinného domu, približne z 50-tych až 70-tych rokov, ale nie sme ešte rozhodnutý. Mám dojem, že sú tie staré domy ako kindervajce - nikdy nevieme, čo nás tam nakoniec prekvapí. Preto sa chcem opýtať na vaše skúsenosti, hlavne aké nepríjemnosti ste mali pri prerábaní takého domu, čo všetko sa zistilo až dodatočne... či sa môžem stopercentne spoliehať na to, že múry budú vlhké aj keď sa na prvý pohľad nezdajú... či mávajú vôbec tie staré domy dostatočnú dokumentáciu o stavbe atď. a celkovo čo môžem očakávať. Ďakujem.
Odpovedať
Jeden znamy raz kupil dom, ktory mal cca 40 rokov. Na prvy pohlad bolo vsetko ok, chcel ho len prestavat. Mna ako amatera na prvy pohlad zaujali praskliny na prieceli domu. Pytal som sa ho, ci mu to nevadi. On, ze nie, ved to su len praskliny omietky kvoli pocasiu. Moj otec-zememerac tam siel zameriavat a jak zbadal tie praskliny tak hned sa zhacil a povedal mu, ze zjavne nieco nie je v poriadku so zakladmi, lebo tie praskliny su znakom sadania casti domu. AJ tak bolo. Dom kupil, zbural ho dokonca aj pivnicu vybasoval z jamy a urobil vsetko nanovo. Stare materialy, pivnica vlhka, popraskana omietka, kadejake stare zdraviu skodlive materialy ako azbest, eternit, a neviem co vsetko. Len buranie, odvoz a ulozenie materialu ho stalo v korunach vyse miliona. Moj nazor je teda taky, ze radsej si kupit pozemok a vsetko spravit nanovo s novymi technologiami, materialmi a podobne.
Odpovedať
my smekupili dom, ktory je cast z roku 1938 a cast je cca 25-30rocna.. polovicu domu zburame ( to je ta z 1938) lebo je to hlina, ktora vlhne do vysky 1,5m, sada to, nema to poriadne zaklady, stary strop a ponechame tu "novsiu" cast, tam je strop aspon miako a spevnime ho aj s tym pristavenym.. mame slabe zaklady, tak ich budeme postupne spevnovat, strecha ide dole lebo je stara a prehnita aj pristavbu, lebo nema poriadne zaklady a sada.. TAk nam je vyhodnejsie zburat len cast a postupne dostavit ( co usetrime na tej casti co ostane) ako to cele zburat, poodvazat a nanovo postavit.. mame aj uzky pozemok. zavolali sme si aj statika na obhliadku a nam povedal co kde sada co nechat, co radsej zburat.. zavolajte si na obhliadku statika a ten vam aspon povie co vas moze cakat, niektori si sice pytaju aj len za obhliadku, ale vzdy to vide menej ako potom banovat ze co ste to kupili
Odpovedať
@borderka Neviem ci sa da brat na obhliadku statika, ci nam to predajca dovoli (sice ked nedovoli tak to aj smrdi). Este nemame vyhliadnuty dom pretoze vsetko je drahe a co je o nieco lacnejsie tak to je pravdepodobne v hroznom stave. :-( @lmartin Nevies ci sa to da nejak laicky zistit, ci su praskliny na omietke len povrchove alebo je to zo sadania? Pretoze ako pozeram fotky v inzeratoch, vela takych starsich domov ma take praskliny. :-|
Odpovedať
@feb13 pokial je prasklina vonku aj vo vnutri na priblizne rovnakom mieste tak je to podla mna jednoznacne znakom sadania domu. Ale toto dokaze hodnoverne posudit naozaj az meranie zememeraca. Len si treba uvedomit, ze najskor sa na dom osadia znacky, potom sa spravi prve meranie, potom druhe s odstupm tak tri styri mesiace a potom s rovnakym odstupom tretie. Takyto postup pri kupe nejde spravit, lebo to je casovo narocne. Pokial je dom, na ktorom su praskliny a nejedna sa o tenke prsklinky ale ide o radovo milimetrove medzery tak takyto dom by som zdaleka obisiel. Preto si myslim, ze je lacnejsie a istejsie radsej cisty pozemok a postavit novy dom, starsie domy su vzdy trochu riziko. To ozaj musia prist viaceri odbornici aby dokazali povedat hodnovernu informaciu ci je dom ok.
Odpovedať
@lmartin Viem. Problemy su "len" 2... ze by sme sa potrebovali uz na jar nastahovat a s novostavbou to nepojde (a asi ani s kupou :-( ) a druhe, ze nemame tolko penazi. Jedine co ma napadne, je starsi dom ale v obyvatelnom stave, kde urobime nejaku esteticku rekonstrukciu aby sme tam potiahli par rokov kym nenasetrime na riadnu rekonstrukciu alebo kupu nejakeho slusnejsieho domu. Prip. si kupit byt, ale nechcem panelovy, a tie tiez nie su omnoho lacnejsie, len mozno v lepsom stave.
Odpovedať
Profilova fotka
@feb13 fuha mate to zlozite ja som prerabaal dom z r.60 a podla ibhliadky bol vo velmi slusnom stave, mury suche a byvalo sa v nom do vtedy.... a vravela som si sak sa mozem nastahoavt do emsiaca amem prerobeen kupelkju atd... co treb anuten a byvame a prd..... 2007 sme ho kupili a kym sme vybavili potvrdenia o prestavbe , leb sused nam zariesil, tak zacali sme stavat jul 2009 a v roku 2010 sme s astahovali v novembri est estael prerabame id ema z teho slak trafit lebo , zite v prerabanom, kto zazil vieo com hovorim..... tiez na stlacil cas a priestor...hlavne....tak ja neviem moaj skusenost po vsetkom tom ze radsej tu bytovku 3izbovu a pockat...na pozemoka nove ....je naozaj nove....
Odpovedať
my sme boli pozerat jeden dom, kde bola "len" jedna prasklina, zavolali sme si statika a ten povedal, ze v tom kludne utopime aj styri miliony sk a nebude to vidiet. za cenu jednej konzultacie sme si usetrili dost nervov. pri dome, ktory teraz uz dokoncujeme, sme sa radsej mali rozhodnut, ze ho zburame, nic sme neusetrili rekonstrukciou, naopak nam krive mury urobili dost problemov. a to boli len krive mury, ze nema veniec a budeme musiet burat sme vedeli z ohliadky. kupte si radsej byt v dobrej lokalite, tam na cene nestrati a o par rokov ako pises nasetrite a kupite slusnejsi dom. a mozno ked bude kriza, zas ceny poletia dole, tak aj skor :-)
Odpovedať
@andraska No zakladna situacia je ze t.c. byvame v garzonke ktoru nevlastnime a cakame druhe dieta :-N takze niekde sa musime pohnut a rozhodne nemame na to 4 roky. :-N Len sa toho obavam ze kym si z nasho prijmu nieco dostavime, uz deti vyrastu a dvaja stari budeme byvat vo velkom novom dome - poznam taku rodinu, co sa chceli odstahovat z dvojizbaku do RD kvoli detom a kym sa to zrealizovalo uz by im stacil aj ten dvojizbak. Ach je to tazke. :-) A tych susedov neodhadnes to je pravda, to ti mozu narobit problemy, aj my tu takych susedov mame co za kazdu blbost volaju policiu atd. takze to trosku poznam.
Odpovedať
Pokial cakate dieta, tak urcite chodte radsej do bytu. Ani mne sa nepacia panelaky a byame v takom, lebo na ine nemame, mame len to "stastie", ze zakazdy kupime vacsi byt nez ten kde sme, samozrejme v povodnom stave, potom ho cely svojpomocne prerobim a predame ho drahsie, to robime aj teraz predali sme dvojizbak a ideme do stvorizbaku, mame dcerku a manzelka sa uz zacina chystat na dalsie dieta. Byt je v povodnom stave, Petrzalske umakartove jadro... ved co budem hovorit, ale ideme do toho, mozno o par rokov predame a kupime cosi co nebude panelakove a bude mat snad aj terasu. A to predtym nez sme sa vzali sme snivali o rodinnom dome. Takze radsej ten byt podla mna ako starsi dom.
Odpovedať
Profilova fotka
máme za sebou rekonstrukci domu z 1970. začali jsme výměnou střechy, to bylo ok, výměna oken proběhla také ještě v pohodě, dělali jsme kompletní rekonstrukci koupelen, vody a částečně rozvody el. energie. K domu nemáme žádnou dokumentaci, všechno probíhalo tak, že když se na problém narazilo, tak se řešilo. A že jich nebylo málo. Teď zpětně raději půjdem do nového. I přes izolace, některé zdi mají tepelné mosty (některé zdi jsou z pálených cihel, některé z tvárnic, i síla zdí je různá. Navrch vše vypadá v pohodě, ale v zimě nám z nevysvětlitelného důvodu teče voda po schodech (myslím, že byl použitý jiný materiál na zdech u schodiště a zřejmě opět půjde o teplený most). Dispozici jsme kvůli nosným zdím také moc změnit nemohli, máme i špatnou orientaci vůči světovým stranám. Máme vlhké i sklepy. To ještě nás čeká vyřešit. :o( Do již postaveného domu opravdu člověk nevidí.
Odpovedať
Profilova fotka
@feb13 ked nemas na kupu pozemku a stavbu domceka tak si stary dom nekupuj lebo v konecnom dosledku ta to vyjde viac ako keby si stavala na cistom pozemku jednoznacne ist do bytu...
Odpovedať
Majte rozum ludkovia. Radsej bytovku ako stary dom? Radsej 220€ inkaso ako 110€? KAZDY MESIAC som v pluse oproti bytu. Aj keby som kazdy mesiac tych 110 usetrenych vrazil do stareho domu. Byt to nieje len ta vasa kupena kocka v krabici. Pozrite sa v zime ked nasnezi z balkona, na tie roztopene pasy hliny - to je teplo z bytovkovych kotolni, ktore platite, buduci rok o 23% viac. Pozrite sa na koncorocne vyuctovanie sluzieb - na "koeficienty" ktorymi sa nasobi spotreba vody - to je polozka ktoru platite za tych susedov, ktori kradnu nacierno vodu, magnety na vodomeroch. Tie 1000€ mesacne polozky za vytah servis - to vas okrada spravca. Poplatok za spravu - chodte sa pozriet kolko sekretarok tam sedi za vase prachy na riti 8h. Na kazdom oddeleni min. 3. A aki budu tam na vas vsetci ako na svojich zamestnavatelov mili..roztrhaju sa od ochoty. A naozaj vam poistovna zaplati skodu zato, ze sused pod vami vyfrezuje do betonu nove drazky na elektrinu a zrusi priecku v kuchyni a pukne bytovka? Ked zdrazie voda napojite sa v bytovke na studnu a usetrite vodne a stocne 30L kazde splachnutie WC a kazde pranie 60L? Odvodom okapov na zahradu a neplatenim za dazdovu vodu dalsich 5€/mes.? Takze to nie je vsetko ciernobiele, ze stary dom = krive mury = shit. Neobhajujem stare barabizne, ak mozte, stavajte nove alebo kupte nove, Ale bytofka/dom (hoci stary) je podla mna jednoznacna volba. Kazdy porovnava len kvalitu vybavenia sanity, kuchyne, ale nikto neberie do uvahy ine veci. Niektore problemy ako porusena statika su neriesitelne za rozumne peniaze, ale 90% problemov je pri rozmysleni si -ako to urobit za rozumne peniaze- riesitelnych. ANO, ak niekto ocakava, ze zo stareho urobi nove, a to nie hociake nove, ale lepsie ako susedia Novakovci, tak to zaryje drzkou v zemi, po case si to spocita a pride na to, ze prerobil. Kto sa nezmieri s kompromismi nech nic stare nekupuje. To suhlasim. Novy vodovod do celeho domu ma stal 135€ a 2 dni roboty = vyriesene na dalsich 130 rokov. Izolacne 3skla a dvere 1650€ a 3 dni roboty aj s paskami = do konca zivota sa tym uz nemienim zaoberat. Izolacia povaly 80m2 = 980€ = znizenie spotreby plynu o 4m3 denne, navratnost 2 roky. Pivnica 3 miestnosti 1,7m vysoka - dezinfekcia vapnom, jedno vedro 4,50€ + vyriesenie vlhkostneho problemu pivnice stalo 150€. Zaizolovanie tep. strat pivnica/dom = 2baliky 5cm EPS + 2dni roboty. Podlahovku si polozim sam, 1m trubky=1€, (firma za to chce 40€/m2). Este potrebujem novy kotol - 1000€, buduci rok nahodim ETICS a v energetickej narocnosti stavby sa v pohode vyrovnam akemukolvek dnesnemu bungalovu postavenemu podla normy z 1960 roku. Do kralikarne by ma uz nedostali ani s nozom na krku a samopalom pod rebrom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kanvor uznavam vsteko co si napisla , aj z tychto dovodov vyssie uvedenych som chcel aist prec z bytovky, al e nemama tak sikovneho manzela , a bohuzial vacsinu casu som v dome a aj s jeho rpoblemamy sama, preto v tazkej chvili zauvazujem ze v bytovke som to mala bez roboty, chodim domov neskoro aj s deckom a cez tyzden som jasny zaneprazdneny priklad cloveka ,ale cez vikend mi to pokracuje a vykryt to co potrebuej zahrada a kosenie a ostatne aj dnu v dome, normalna dom,acnost mam co robit ti poviem........ su veci do ktorych sa musim opriet aj ked mi to neprinalezi , a neni som az tak silno feministicky zalozena , ze len bez muza moze byt moj zivot blazeny...... 8-) takze preto ze v bytovke nemusim riesit niektore veci vobec..... to s tou masineriou na bytovku ams poravdu, je pravda z eais o polovicu na m2 setriem na energiach , ale zasa sa nam zvysili m2 takze teraz paltime a platiem do useru... :-D a na druhej starne to treba si dobre zvazit , ze ci maju dostatkok psychickych sil s avysporiadavat s tym kinder vajcom -stary rodinny dom, ze neustale bud musiet opravovat a opravovat uz opravene ak v nom zasa daco prdne....
Odpovedať
Profilova fotka
@feb13 no dobre si precitaj odpoved od kanvora , myslim z,z eto zhrnul, preto sme sli do stareho, len s tym rozdielom, ze sme robili naozaj dost rozsiahlu rekonstrukciu.... ako do noveho nakolko manzel nebol spokojny s tym ze by sme to robili postupne....my nastastie sme zili v 1izbaku a ib as jednym dietatom , ale tlacil na spriestor lebo nemal svoju izbu a uz chodil do skoly a nemal kde pisat ulohy a to mi liezlo dost na nervvy.... chceli sme to stihnut vcas kym sa spusti skolsky nastup... tak drzim vam palce aby ste nasli dobry dom, a zilo sa vam v nom dobre.... ostatne ked sa budete drzat pohromade tak to zvladnete.... manto stalo , dost nejde o peniaze......boli aj budu, ale doelzite je to vsteko riesit tak aby ste to zvladli pri plnom zdravy..... x-)
Odpovedať
@andraska Mozno keby som mal, tiez by som vtedy urobil vsetko naraz. Ale nemam, investujem v ramci moznosti. A este sme si okrem toho povedali, ze teraz neprestaneme zit koli domu.. takze tak nejako tlacitme € do byvania aby to nemalo nejaky radikalny vplyn nas zivot, obmedzovanie, ako napr. "oddnes chodime vsade pesi, rusime pausaly, uz nejeme maso, lebo treba naskrabat na to a hento do domu". Kuchyna od adidasu pocka. :-D doteraz sme bez nej prezili, este chvilu sa zaobideme. A dnes som uz dokonca rad, ze som si do baraku nevpustil ziadne firmy, naucil som sa hromadu veci, pred rokom som nemal ani sajnu, uz si dnes poradim s vacsinou problemov, hoci niekedy mi az hlava tresti ako nad tym spekulujem,,nemusim to po nikom opravovat a stoji ma to 1/4 ceny. Priorita pre mna je znizovanie nakladov na byvanie, parady pockaju. Mali sme stastie ze sme ziskali stavbu kde niet brutalnych problemov (statika, znicena strecha, podmacanie zakladov..) doslova stastie, lebo o tychto veciach som nemal tusenia, nevedel som posudit, dnes by som polovicu z ponukanych starych domov na predaj nekupil, sam zo seba sa dnes smejem ked chodim okolo jedneho tiez stareho domu nad ktorym sme uvazovali a zhodou nahod aj nekupili - plakali by sme.. dnes by uz ma tak lahko neodrbali. ( nevravim ze vobec nie, len uz nie tak lahko) Ku kupe niecoho stareho by som silne ludom doporucoval vziat statika na obhliadku a nejakeho skuseneho stavbara ktory by to preliezol krizom zhora dole.
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor no presne asi tak....ako pises...dnes by ma uz nik neodrbal, lebo mi to preslo minimalen okom, al ebohuzial nemam dosah aby som si veci urobila sama, ale zasa ja som od estetiky a paradu struham tak ze v reali setrim nenormalen peniaze.... na oko to mozno vyzera ale je to s kompromismi... aleaspon to vyzera, nemusim s apysit pol milionovou kuchynou :-D od adidasu hehehe ale zasa ani brutal lacne sa nie vzdy oplati takze s rozumomm... preto ma asi moj muz miluje... :-D ;-) no asi tak....drzme si vzajomne prsty,a tak ako pises statiak a dobreho stavbara co svojim okom vidi :" oko neni p...a to neoj.....š!" ;-) prepacte mi za ludove vyjjadrovaniesnazila som sa to slusne vypipat :-D
Odpovedať
@lmartin Len vies kym si my nasetrime, to nebude za 2 roky ale aspon 10. A myslim si, ze deti potrebuju nejaky vybeh teraz kym su male a v tomto otrasnom meste naozaj nemam moc na vyber kde s nimi ist... kocikovat stale dookola medzi tymi istymi domami... strasne su tie ulice hlucne a kym konecne zaspal tak "just" musel nejaky okoloiduci kychnut alebo nahlas rozpravat do telefonu alebo prislo hlucnejsie auto a hned bol zas hore... predvcerom tak krasne svietilo slnko, rychlo sme sa vybrali von, no nemohla som sa dostat na slnko, pretoze su tie ulicky uzke a domy vysoke, vsetko zatienili a ked som si konecne nasla nejake slnecne lavicky jasne ze bolo vsetko obsadene (vratane bezdomovcov)... Ked uz budu pubertaci, uz sa nebudu tesit z RD az tak lebo bud sa zavru do izby alebo sa budu flakat s kamaratmi a neskor sa prestahuju na intrak. Naopak, ked na starobu zostanes v RD, polovicu izieb uz ani nepouzivas lebo ti deti odisli, v zahrade rastie len burina lebo uz v nej nevladzes pracovat, po schodoch sa ti tazko chodi do spalne (niektore RD maju na prizemi len obyvacku...) a za roznymi lekarmi potrebujes neustale docestovat do mesta, tak je rozumnejsie RD predat alebo nechat detom a prestahovat sa do bytu. To je teda moj pristup. :-)
Odpovedať
@kanvor suhlasim
Odpovedať
@andraska Dakujem. :) Ja ratam maximalne s trojizbovym, 80-100 m2 a na interier tiez nie som nejak velmi narocna... a ked vidim co kolko stoji, tak stale menej... ;-) ale teda panelak nie...
Odpovedať
@jirinapezl A to by clovek povedal, ze dom z r. 1970 by aj mohol byt v pohode... teda oproti tomu 1950... ale mozno ten rozdiel ani nie je az taky velky. :-| A prave toho sa obavam, ze sa vtedy stavalo na 99% svojpomocne a velakrat to neboli vobec odbornici (a ani internet nemali aby poriadne prestudovali co a ako), kazdy urobil daco tak ako myslel a nie su o tom ziadne papiere. A na obhliadke sa mozes opytat kade ide elektrina, ake su hlboke zaklady a aku maju izolaciu... povedia ti co chcu ale bez papierov to nevies overit az ked si to kupis a zacnes vykopavat zistis ze to tak neni. :-| A neviem ci sa da vobec najst taky dom uvedeneho veku ktory ma riadnu dokumentaciu, aj preto som zvedava na vase skusenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@feb13 u nas ziadna dokumentacia rr.60 postaveny, slabe zaklady, lebo iba na okruhliakoch , museli sme spevnovat, strecha , zhodit aj ked bola sucha, krytina sa drolila , cize zhodit, okna vymenit, kompelt rozvody voda a elelktrika nannovo , lebo s,me museli dolozit nove pripojky elektriky, -odstrihnut zo strechy a viest zemou , nova zumpa, nemalo to kanalizaciu aj ked sa to ako kanalizacia tvarilo, nebola to.... napojeny boli na hydromeliorizacne rury.. omietky oskrabat, odporucam, lebo boli take akoby napachnute starinou smrdelo mi to v dome ako v handrarni..... nepomohlo ani nove farby, dalej stropy su vacsinou s takou trstinovou izolaciou , takze lepsie sadrosom...dalej spojazdnilis me podkrovie a druhe podlazie a museli sme spevnit vsteky dosky... podlahoev:-) lebo stropy su sendvicove cize rakos , frosty, skvara, forsty rakos , skvarobeton/ potom tiez v podlahach bolo treba vyhodit skvaru.... na 3 podlaznom dome sme jeje mali cca 40ton tak to by mpohlo byt zhruba vsteko , co bolo treba nuten, potom samozrejem exterierobve upravy
Odpovedať
@feb13 Plne suhlasim s argumentami, to vsetko je pravda, aj my dnes vidime, ze mat dvor je super, len ta moja reakcia bola skor na to, ze starsie domy su casto v takom stave, ze bud to zbada odbornik, alebo sa kopec problemov objavi pri rekonstrukcii, a z tohto hladiska bola myslena aj ta moja odpoved. Inak len tak mimochodom ak kupite dom a sused bude mat psa, ktory bude hlasit kazdeho "votrelca" tak sa opat dieta nevyspi.
Odpovedať
Profilova fotka
nedajte sa otráviť, veď aj pes aj sused sa dá otráviť. Opravovať starý dom je veľké riziko, pretože ani odborník do neho nevidí. Robil som to tridsať rokov a vždy ma niečo prekvapilo. Som minimalista, takže sa snažím všetko zachrániť ale ak prerábate dom na dlhšiu dobu a pre seba, pri určitom stave je lepšie budovu zbúrať a začať odznova. Cena hrubej stavby{hrubá stavba podľa stavbárskeho členenia sú základy, steny,stropy, omietky , ostatné sú pridružené stavebné práce}predstavuje len zlomok nákladov na dom a pri prerábkach sa musia pripočítať náklady na opravy. Na rekonštrukcie sú vhodné tehlové domy s betonovými stropmi, dajú sa podrezať, zaizolovať a zatepliť, dosiahnu parametre nových domov.
Odpovedať
Profilova fotka
@feb13 Dům stavěl můj táta, před rekonstrukcí, ale zemřel, takže nějaké informace k domu neměl kdo říci. Z dřívějšího vyprávění vím, že stavěli z toho co, kde sehnali (bouračky a pod.) Stavělo se ve většině případů svépomocí a co kdo poradil. Vlhké sklepy máme už od té doby co postavili, takže o izolacích si iluze nedělám. Dřív se také topilo na mnohem větší teplotu v místnostech, palivo bylo levné, tak bylo jedno, že stěny nejsou odizolované a okna netěsní, topilo se co šlo. Když jsme dům plynofikovali, tak bysme protopili moc, udělali jsme izolace obvodových stěn a teď se potýkáme s vlhkostí i když větráme. Ohledně dokumentace - zkoušela jsem hledat dokumentaci na stavebním úřadu, ale stěhovali se a hodně se toho nenašlo (neměli jsme například ještě v roce 2004 kolaudaci), tak nám vystavovali papír, kdy zřejmě proběhla. Například nám praskla vodovodní trubka ve sklepě, tak manžel to začal vybourávat a narazil na elektřinu, která byla vedená přímo mezi trubkami se studenou a teplou vodou. Když jsme dělali odpady, tak jsme zjistili, že nejsou vedené přímo dolů, ale s odbočkou a tím docházelo k neustálému ucpávání odpadu, protože odpad netekl přímo dolů. Také po vybourání jedné z příček jsme měli rozdíl podlah skoro 4 cm a to pak dorovnávat je hrozný, protože, vznikl schod zase ve vedlejší místnosti. A to bych mohla pokračovat další a další věci. Když budete dělat rekonstrukci, tak musíte počítat i s náklady na odstranění původního a udělání nového, což se prodražuje, hlavně firmám se do toho taky moc nechce, tak dost věcí jsme dělali sami s pomocí řemeslníků. Už jsme skoro s rekonstrukcí hotoví a manžel říká, že už na to nebude muset nikdo sáhnout dalších 40-50 let, ale mám strach, že se opět něco ukáže, kam bude potřeba investovat.
Odpovedať
Profilova fotka
Nas dom je z 54ho. Kvalitna palena plna tehla, vysoke zaklady, dokonca odizolovane. Vzdy treba zistit co najviac informacii, ale dom sa dal kvalitne postavit uz vtedy. Vzdy sa objavi nejake to prekvapko, niekedy pozitivne, inokedy negativne. Treba ratat s tym, ze podlaha, komin, elektrika, okna a pod. to treba urobit nanovo. Ale ak je clovek sikovny a chce, tak sa da za malo penazi ziskat pozemok uz vlastne aj s murmi a strechou za cenu len pozemku. Vyhoda je, ze netreba robit projekt, ziadat povolenia, ak sa nejako zasadne nezasahuje do konstrukcie. Hlavne popytat sa domacich, co sa ako robilo, kde co vedie a pytat dokumetaciu, dat spravit posudok. My sme mali stastie, majitelka domu stale zije a pamata si uuuplne vsetko :-)
Odpovedať
@jirinapezl diky presne taketo informacie potrebujem ;-) :-( @keduska Tak to ste mali asi fakt stasie. Ja si myslim, ze vacsina tych starych domov sa predava z dovodu ze povodni majitelia zomreli alebo sa prestahovali do domova dochodcov a dedici nevedia co s tym tak to predaju a tym padom nema kto podavat informacie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?