Vysprávka je vlastne oprava špaliet-teda okolia okien alebo dverí. Môžu sa buď len opraviť vypadnuté časti omietky a natiahnuť a zašúchať omietka-príprava na vymalovanie. Druhá možnosť je že sa urobia úplne nové špalety napríklad nahodením vrstvy omietky podľa dosiek,alebo polystyrénom,sádrokartónom... Teda náročnejší a komplexnejší spôsob. Záleží to od miery poškodenia špaliet. Okolie dverí ako je položená otázka tiež záleží aké sú to dvere /vchodové,vnútorné/a samozrejme čo treba spraviť. Treba položiť otázku podrobnejšie.
@dodok Ďakujem veľmi pekne za odpoveď! Skúsim doplniť podrobnosti.
Pýtala som sa kvôli výmene okien, ktorá u nás už bola zrealizovaná. Okná menila firma, sme spokojní. Zároveň počas výmeny okien u nás prebiehala aj celková rekonštrukcia bytu, pričom počas toho, ako majstri montovali naše okná, boli u nás aj robotníci rekonštruujúci byt. Vedúci firmy, ktorá nám robila rekonštrukciu povedal, že vysprávky, ktoré robí firma meniaca okná by musel nejakým spôsobom dorábať a že to teda radšej spraví on. Firma meniaca okná proti tomu nenamietala a od sumy na montáž okien odpočítala 80€. Rekonštrukcia skončila, okná boli vyspravené, firme realizujúcej rekonštrukciu sme zaplatili. Cca týždeň po zaplatení faktúry firme robiacej rekonštrukciu sa nám ozval jej vedúci s tým, že nedoúčtoval vysprávky okien a máme mu dodatočne poslať 300€ (o tejto sume som dopredu nebola informovaná).
Preto by som potrebovala zistiť nasledujúce veci:
1. Či sa jedná pri vysprávkach a špaletách o dva rôzne úkony. Totiž vo faktúre, ktorú sme už uhradili, sme zaplatili za špalety okolo okien a dverí 40m2 celkovo 250€. Ani špalety ani vysprávky neboli realizované na našich dverách (išlo o vnútorné dvere, no tie ešte nemáme, iba boli demontované zárubne, lebo na objednané dvere čakáme). Usudzujem, že tých 40m2 je teda len za špalety okolo okien a slovo "dvere" je uvedené vo faktúre skôr omylom. Okrem toho sme vo faktúre separátne zaplatili 160€ za akrylovanie okolo štyroch okien.
2. V prípade, že vysprávky, špalety a akrylovanie okolo okien sú rôzne úkony a požiadavka na doplatenie je opodstatnená, je bežné zaplatiť za túto prácu 710€ pri 3-izbovom byte? Teda 250€ za špalety + 300€ za vysprávky + 160€ za akrylovanie? Podotýkam, že za všetok materiál sme platili mimo toho, ide teda sumu vyslovene za prácu. Metie ma to, že firma montujúca okná si konkrétne za tento úkon celkovo účtovala spomínaných 80€.
Aby som predišla zmätku - ak som písala o firmách robiacich rekonštrukciu a meniacich okná, myslela som dve rôzne firmy. Okná sme si kúpili u firmy na to zameranej a okná montovali ich ľudia, zaplatili sme za to cca 500€. Zároveň nám byt rekonštruovala iná firma, to jej vedúci vstúpil do procesu montáže firmy s oknami a požiadal o to aby vysprávky mohol robiť on. Zdôvodnil to tak, že ak by sme to nechali na firmu s oknami, musel by po nich dorábať a platili by sme duplicitne. Takto si ale vedúci firmy robiacej rekonštrukciu naúčtoval 250€ za špalety, 160€ za to akrylovanie a teraz chce ďalších 300€ za vysprávky. Mimo tej celkovej sumy, ktorú vyžaduje, sme teda firme montujúcej okná dali tých cca 500€. Mám pocit, že ide strašne drahú montáž okien, veď je to dokopy cez 1200€ za montáž, pričom byt je štandardný trojizbák...
Akrylovanie 160 eur??? Tuba akrylátu cca 2,50 eur. Práca pozostáva s vytlačenia akrylátu a vhladenia mokrým prstom!!! Tuba vyjde v pohode na 2 okná. Bežne sa za začistenie špaliet /natiahnutie jemnej omietky došikma od rámu okna k okraju panela plus podotretie parapetu a zašúchanie/ účtuje cca 25-30 eur za okno 210x150 cm aj s materiálom. Prosím a to vrátane vonkajška okna!!! Takže požiadajte o faktúru z rozpisom prác a cenami. Nech vysvetlia,čo to znamená cena za špalety a cena za vysprávky. Moja rada-neplatiť ani cent. Ja som vždy šťastný ak robím len montáž bez vysprávok .Lebo tie sú mizerne účtované a zdĺhavé. Za den namontujeme 12 okien na dome ale s vysprávkami maximálne jeden trojizbový byt. Za 700 eur to budem robiť s radosťou každý deň! 😄
@dodok Uf, to ste ma potešili. Nechcela by som nikomu uškodiť tým, že mu nezaplatím za urobenú prácu, ale nechcem ani platiť duplicitne. Som rada, že v tom mám jasnejšie, na druhej strane mám pocit, že už aj to, čo bolo zaplatené, som vlastne preplatila. So šéfom firmy robiacej rekonštrukciu si to po informáciách od Vás už budem schopná vydiskutovať, takže naozaj ďakujem za odpoveď, veľmi ste mi pomohli 🙂