Rekonstrukcia 2izb paneloveho bytu - spravny postup, ako na to?

Caka nas rekonstrukcia 2 izboveho paneloveho bytu v ktorom zije moja mama a ja kedze som uz viac ako 20 rokov mimo SK, neviem ako na to. Treba vymenit komplet elektriku, kupelnu, zachod, kuchyna, plus znizene stropy (cca 10-12cm), nove dvere, podlahy, radiatory (byt ma vlastny plynovy kotol). Moje otazky su: Treba na takuto pracu, alebo na niektoru cast (napr. nova elektrika) stavebne povolenie, alebo ine oficialne doklady, projekty, povolenia? Kto (organizacia, firma, urad) mi urobi projektovu dokumentaciu ku novej elektrike aby si elektrikar nerobil to co chce on. Ako eliminovat na minimum sekanie/rezanie do stien kvoli novej elektrike? Budu znizene stropy (mozne umiestnenie kablov), alebo je aj ina moznost kam umiestnit nove kable? Ake zasahy su legalne povolene v stupackach? Kde kupit dobry radiator? Nejaka overena znacka dostupna na SK? Aku podlahu na eliminaciu hluku do a z bytu? Dakujem za kazdu radu a odporucanie k mojim otazkam a taktiez rady k tomu ako na susedov pred a pocas tychto prac.
Odpovedať
Za mňa najlepšie osloviť etablovanú firmu s referenciami a oni ti všetko zastrešia. My sme mali firmu ktorá za nás napísala aj oznam do vchodu, vybavila s bytovým družstvom že chceme meniť radiátory (museli sme demontovať a znovu namontovať pomerové merače tepla) atď. Možno sa to zdá ale je okolo toho strašne moc vecí ktoré ako človek čo s tým nerobí každý deň nemá šancu vedieť. Napíš odkiaľ si alebo teda kde v akej lokalite máš ten byt a možno ti niekto poradí nejakú serióznu firmu na spoluprácu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od drivesk:

Caka nas rekonstrukcia 2 izboveho paneloveho bytu…
@drivesk Momentálne robím komplet rekonštrukciu synovho bytu. jedné, čo som riešil, bolo ohlásenie drobnej stavby na stavebnom úrade- tam som dával technický popis stavby a súhlasné vyjadrenie od správcu bytového domu- bytového družstva. Na odpoved z bytového som čakal asi dva týždne. Lenže je diametrálny rozdiel robiť to svojpomocne a robiť rekonštrukciu cez frimy. Ja si všetko realizujem sám. Menil som poter- bol rozpraskaný, vyhodil som bytové jadro, zmenil dispozície kúpelne a wécka. To bolo treba odsúhlasiť zo stavebného úradu. Elektriku, vodu,odpady svojpomocne Netreba mi firmu. Ohľadom novej elektriky som oslovil revízneho technika, ktorý mi urobí revíziu, ked to zfinalizujem. Žiadna iná administratíva nebola potrebná. Ked to chceš realizovať na kľúč, tak odporúčam firmu, ktorá poskytuje všetky služby.. Neosolovať samostatne vodára, elektirkára, murára... Je tam veľa súčinností, ktoré sa musia robiť náväzne. Firma si to vie zariadiť. Ale zladiť samostatných robotníkov na súčinnosť- napríklad sadrokartonára s elektirkárom a vodárom môže byť veľmi komplikované a môžu sa vyhovárať jeden na druhého, kto čo zle urobil.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@drivesk Momentálne robím komplet rekonštrukciu s…
@zicher takze ak tomu spravne rozumiem, mal by som to nahlasit na bytove druzstvo/spravcu bytovky a vyziadat si od nich suhlas na dane prace a s tym potom na stavebny urad?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od drivesk:

@zicher takze ak tomu spravne rozumiem, mal by so…
@drivesk ano, presne tak.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?