Diskusiu odoberá 1 človek

Priečky 75mm vs 100mm

ahojte, prosím vás idem rekonštruovať 3izbový byt (pražský typ) kde nie sú žiadne priečky nosné v byte. momentálne je jadro umakart a ostatné priečky murované - siporex 75mm. Niektoré priečky potrebujem posunúť, niektoré by mohli teoreticky zostať. Ale tu je teda hlavná otázka - 75mm priečka v byte je dostatočne hruba na vedenie elektriny (káble, montážne krabičky)? prípadne hluk a podobne? pôvodne som chcel všetky vymeniť za 100mm ale ak by som ponechal niektoré staré tak ušetrím aj čas aj peniaze nejaké. má zmysel burať 75mm a na tom istom mieste postaviť 100mm? elektrika je momentálne ťahaná lištami. Bude sa znižovať strop SDK a drážkovať sa bude iba vertikálne ku zásuvkam/vypínačom. P.S.: priečka na ktorej bude zavesená kuchyňa a kde sa bude ťahať aj odpad a pod tak tá bude 150mm.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gas1201:

ahojte, prosím vás idem rekonštruovať 3izbový byt…
@gas1201 Ak Ti teraz vyhovuje hr. 75 mm, tak iba kvôli elektrike nebúraj. Šikovný elektrikár by to mal vedieť vyriešiť tak, aby Ti tú priečku neposlabil. Neviem, akú veľkú rekonštrukciu ideš robiť, ale napr. na tých tenkých prieškach by som robil zvisle rozvody, nie vodorovné.
Odpovedať
Tak asi záleží aj z čoho by boli tie nové priečky spravené. Ale v podstate to nebude veľký rozdiel si myslím, ak pôjde o to isté. Elektrika sa dá spraviť aj pri tej 75, akurát nie každý je taký šikovný, aby to spravil dobre a aj pekne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@gas1201 Ak Ti teraz vyhovuje hr. 75 mm, tak iba …
@petersd ide sa robiť v princípe komplet rekonšturkcia. byt je v pôvodnom stave ako ho postavili v 1975. jediné čo ostane pôvodné sú - okná, vchodové dvere a niektoré priečky keďže sú murované a tiež mi príde asi zbytočnosť vymeniť 75mm za 100mm keďže to robíme svojpomocne po práci tak sa asi neoplatí. ale inak tam ide všetko nové. bude sa nivelovať podlaha, komplet omietky, nové priečky presietkovať, SDK strop, komplet nová elektrina, nova voda, odpad atď atď... rozvody elektriky samozrejme sa budu robiť len zvislo. inak to bude skryté v SDK strope. tak teda nechám tie 75mm. Ďakujem pekne
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bertie:

Tak asi záleží aj z čoho by boli tie nové priečky…
@bertie zatiaľ sa rozhodujeme medzi ytong a porfix. momentálne su priečky zo siporexu. čo by mal tiež porobeton ak som dobre hľadal na nete
Odpovedať

@petersd ide sa robiť v princípe komplet rekonštu…
@gas1201 Tak potom ku elektrike nemaj žiadne obavy.
Odpovedať
75mm priecka je v pohode na elektriku, kably a krabicky, ak to nebude nieco extremne tazke. na hluk to asi moc neovplyvni, ale ked nechas niektore stare priecky, usetris cas a peniaze.
Odpovedať

@bertie zatiaľ sa rozhodujeme medzi ytong a porfi…
@gas1201 Podľa mňa to bude v pohode.
Odpovedať
Na drážky pre káble je 75mm priečka OK. Horšie by to bolo s rúrkami na vodu alebo odpad prípadne klimatizáciu.
Odpovedať
ak ti ide len o elektriku a priecka je inak ok, nedaval by som dole. usetris robotu, odvoz sute aj cas.
Odpovedať
Profilova fotka

@gas1201 my sme perd 30 rokmi davali 100mm a 50 mm steny zo sdk. teda plus 2x sdk... vies v tom secko tahat, a das aj izolaciu.., a prevedie sa spravna montaz, tak budes nadmieru spokojny hlavne s hlucnostou.., o pevnosti a prasklinach oproti burizonu ani nehovorim..
Odpovedať

@gas1201 Má zmysel meniť na 100 mm?: Ak sú priečky v pohode a neprekážajú, nevyhadzuj ich, ušetríš čas a prachy. Ak chceš lepšiu zvukovku alebo stabilitu, vymeniť ich môže mať zmysel. Ale ak nie je dôvod, nechaj 75 mm priečky, inak pre 100 mm, ak chceš viac stability alebo lepší zvuk.
Odpovedať
ďakujem všetkým za rady, final priečky budu teda 75mm (okrem tej jednej v jadre kvoli vode a kuchynskej linke 150mm)
Odpovedať

ďakujem všetkým za rady, final priečky budu teda …
@gas1201 Presne tak! Táto "kuchynská priečka" musí niečo aj mechanicky vydržať. Keď na ňu zavesíš horné skrinky kuchynskej linky a baba do nich potom naperie taniere, hrnce,... (?) 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@gas1201 Presne tak! Táto "kuchynská priečka" mus…
@petersd Inak trošku OT ale bacha na sklenené police v skrinkách kuchynskej linky ak teda si práve takéto vyberie pani domu. Je treba voliť ich radšej z hrubšieho skla lebo časom namiesto pár pohárikov na parádu tam naváľa štosy tanierov a nejaké 5mm sklo to nemusí nutne vydržať. To len na okraj.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@petersd Inak trošku OT ale bacha na sklenené pol…
@toky1 No, veď vravím. Už som videl zo steny vyrvaté a spadnuté komplet horné skrinky,.... alebo napr. odtrhnuté dno skrinky. Kopy tanierov a skla urobili svoje a dno to nevydržalo. Vytrhlo sa aj s kolíkmi a konfirmátmi...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@petersd Inak trošku OT ale bacha na sklenené pol…
@toky1 nechceme sklenené police ani sklenené dvierka (ani výplň) ale diky za info, budem na to dávať pozor. doteraz tam je ešte stará komunistická kuchyňa zavesená na umakarte a keby ste videli čo všetko je v horných skrinkach, čudujem sa že to vydržalo 50 rokov :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?