Preco stavbari vo vseobecnosti nedodrziavaju terminy

Zdravim Vas, zaujimaju ma Vase skusenosti, klidne uvedte aj firmu, ako u Vas priebiehala rekonstrukcia. Isli veci podla planu? Moj laicky nazor je, ze najskor rozvijem/odstranim co v byte byt nema, ptm vytiahnem priecky/upravim dverne otvory a podobne, ptm elektrina/drazkovanie a nasledne po finalnej priprave sa menia okna (po ukonceni hrubych prac), ptm stierky, malovka, obklady jadra..... cii to len ja zijem v nejakej ubohej idealnej predstave, ze veci maju svoj system a dovod preco sa maju robit postupne. Vsetci riesia ako vela je roboty a nestihaju, napriek tomu naslubuju hory doly a nakoniec je z 1 dna 5, z lo 4 tyzdov 6 a podobne. Naozaj je to len fuserina alebo su tie odhady naschaval take, aby neprisli o klientov? Alebo je cas prac tak kompikovatelne neodhadnutelny, ze sa to ani neda?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kinus:

Zdravim Vas, zaujimaju ma Vase skusenosti, klidne…
@kinus rekonštruovali sme svojpomocne už x rôznych nehnuteľností a vždy, keď sme odhadovali, koľko to bude trvať, tak sme to davali x3. Čiže ak sme si mysleli, že vyburame niečo za deň, tak to reálne trvalo tie dni dva, pretože sa vždy niečo skomplikovalo, s čím sme nerátali. A deň rezerva. Keď nám potom stavali dom, tak keď mi partia remeselníkov povedala, že to bude trvať týždeň, tak som vedela, že mám rátať s troma a keď to bolo za dva, skákala som od radosti. Nikdy žiadna partia nedodržala termín, prinajlepšom boli v sklze deň, dva, prinajhoršom x3. Ale keďže sme s tým rátali, tak sme všetko takto plánovali a nezaskocilo nás už nič. Je sle fakt divné, že títo remeselníci nepovedia termín bližšie k tej skutočnosti a potom sa obhajujú, že prečo to prečo hento. Až smiešne mi z nich bolo častokrát. Veď ak niečo robím už x-krát, tak ten odhad by mal byť lepší. A vždy radšej pridám dni a keď to bude skôr, tak budú všetci radi.
Odpovedať

@kinus akože namiesto toho aby im to trvalo týždeň to robili 4 týždne? Alebo namiesto toho aby prišli o týždeň prišli o 4 týždne robiť? Momentálne mám dve skúsenosti s obomi. Mala to byť robota na pol dňa za ideálnych okolností, ale po začatí to vyzerá na pár dní roboty, lebo rekonštrukcia a búranie niekedy odhalí to čo nebolo vidieť. A druhý prípad - majster mal dokončiť dve roboty a ísť na ďalšiu. Že to je v pohode, len dokončia vence, ktoré majú už skoro hotové a na druhej stavbe založia priečky. Lenže jeden majiteľ si zrátal že vence sú dosť vysoké a pôjde tam aj veľa betónu aj je to zbytočné, takže ich chce dať nižšie. A na druhej stavbe keď videli ako vychádzajú tie priečky, tak chceli nech sa to posunie. A teraz čo. Každý zaplatí za robotu dvakrát a ochotne, tak prečo sa majster rozčuľuje že to má prerábať. A takto sa nabalil sklz a už nesedel termín, ktorý mali ďalší zákazníci. Určite sú aj iné dôvody, že niekto ponúkne viac peňazí keď to bude skôr, lepšia robota, tak posunú to čo je menej výhodné, atď. Alebo vybehne nejaká reklamácia a nedá sa povedať že príde človek za pol roka, lebo teraz má dohodnuté práce, keď sa chce zachovať férovo. A ešte jeden postreh. Často dajú odhad, len zabudnú že je to odhad iba za prácu. Potom keď odbehnú pre materiál, kým to vyložia atď sa to naráta. Tiež by mohli rátať s tým že radšej dám rezervu, len asi sa im osvedčilo, že radšej to mať hustejšie, než mať prestoje kde nič nezarábajú. Aj keď určite by sa našli ľudia, ktorí sa potešia ak majster príde skôr než mal.
Odpovedať
Profilova fotka
nam rekonstruovali dom. Nieco si robime aj sami. Akekolvek skusenosti mas, nie vzdy odhadnes presne. Pri rekonstrukciach sa to ani neda. Vzdy sa nieco vyskytne. Aby sme predisli sklamaniu, tak si tiez cas, ktory nam povedia, vynasobime minimalne 2.
Odpovedať
Ja v profesionalnom zivite tiez robim pracu na zakazku a ratam vzdy s rezervou, lebo vzdy robim ine veci. Zaujimalo by ma napriklad ked technik povie, ze treba 11m sekat do betonu, prrco to odhadne na den. Ptm pridu ludia, co to maju spravit a krutia hlavou🙈 ale tak celkovo ma zaujima ako to chodi a ci v tomto odvetvi je to naozaj tak, ze aj v obycajnych sidliskovych bytoch moze byt az taky problem odhadnut cas. Hlavne, ked aj stavitel povie, ze v tychto bytoch ich uz nema co prekvapit🤣🤣🤣 citala som viackrat nazor, ze zo vsetkym teba ratat 3nasobne dlhsie nez sa povie, nechapem preco s tym nerataju oni. Ved preco nepovedia, ze moze to trvat den, ale aj 5 dni. Uvidime. Ci si myslia, ze klient si vybera podla terminu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@kinus akože namiesto toho aby im to trvalo týžde…
@marsdm ako aj terminy nastupu sa uz posuvali, lebo.... vzdy sa da vsetko zdovodnit rozumne. Aj to, ze sa bude robit dlhsie je zrozumitelne vysvetlene. Len nechapem preco sa nedava casova rezerva. No a co sa tyka prestoja, tak nech maju cenu, z ktorej si vedia vykryt aj prestoj a mat spokojnych klientov. Ved nespokojny klient = vykonavatel zakazky pod tlakom/v strese..... nasledne zla recenzia alebo radsej ziadna. Nikto nevyhra, vsetci su nasrati a pritom netreba vela k pohode.
Odpovedať
Je to v snahe získať zakazku. Nechcú vyzerať oproti iným, že sa motajú. Tak to radšej brutálne podstrelia. Ja už dávam veľké rezervy, pretože sklamanie investora z následnej naťahovačky mi za to nestoja. A roboty aj tak všade dosť. Už mi skrz to aj veľa zakaziek ušlo, lebo henten to spraví za tretinu času, čo vy. Ok, neplačem, poprajem veľa šťastia. Potom investora stretnem dakde v tesku na kase, pozdravím sa a príhovorim, ako to ide. Aaaaaaale, ani sa nepyyyytajte... 😀 pohoda.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Je to v snahe získať zakazku. Nechcú vyzerať opro…
@kejsix no veď to je práve nepochopiteľné, že je problém zohnať remeselnika, čiže fakt zákazky nemá len totálny babroš. A napriek tomu tie termíny podstrelia. Ja naposledy keď mi jeden sľuboval, že to bude "chvíľka ", tak mu vravím, ja nepotrebujem, aby to bola chvíľka, ja potrebujem reálny odhad, nech sa zariadim. Robili mi vchodové dvere, že za deň to bude. A ja som sa len zasmiala, vravím páni, ja nie som totálne blbá, ja chápem, že tá pena musí aj vytvrdnut a až potom sa dá robiť omietka, tak mi tu netárajte. Tak sme sa dohodli na troch dňoch, že aj keď sa niečo nečakané stane, tak máme rezervu. A za dva dni to bolo hotovo. Tak vážne nechápem, že to rovno nepovedia, ale budú sa potom vykrúcať, že prečo to nie je ešte hotové.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@kejsix no veď to je práve nepochopiteľné, že je …
@akvi toto je presne to o com hovorim....
Odpovedať

Ja v profesionalnom zivite tiez robim pracu na za…
@kinus viacerí z okolia čo stavajú, tak nechceli čakať na majstrov čo mali toho veľa, tak zobrali niekoho na rýchlo alebo lacnejšie a skoro vždy zlé. S ďalšími prácami čakali teda na tých s plným kalendárom a im sa to kopí. Dajú to natesno, keďže im chcú vyhovieť, len nie vždy sa to dá urýchliť a potom vzniká sklz. Ale to hovorím o tom, že prečo prečo chodia neskôr na ďalšie stavby. Ľudia sú už benevolentnejší keď tým ušetria peniaze alebo je to lepšie spravené. Inak toto sú ale také menšie partie alebo firmy. Tí čo robia na väčších stavbách alebo pre investora, ktorý má zmluvu a pokuty za omeškanie, tak tam sa to dodržiava. Len tí väčšinou už nerobia menšie práce.
Odpovedať

@kinus nechci uplne branit remeslniky ale dost casto je to protoze zakaznik nevi co chce neda k tomu projekt a nebo neodpovida vec skutecnosti (coz u rekonstrukce je skoro vzdy). Dalsi aspekt ze kdyz ptacka lapaji hezky mu zpivaji... proto to chce smlouvu za ukon a ne za cas. A nekdy to jsou proste lemplove...
Odpovedať
Profilova fotka

@akvi toto je presne to o com hovorim....
@kinus je to takzxana fantomova kolona jedno polhodinove zdrzanie dalsieho zastavi na hodinu atd. Robili pokus s aurami s adaptivnym tempomatom a prve zabrzdilo zo 60 na 40kmh a desiate zastavilo bez zasahu cloveka. Ja robim nabytok ked je vsetko hotove a stava sa: ze neupratane ... bum hodina fuc Nastukane kable po zemi zas zdrzanie Musis sekat lebo majitel nedal zasuvku ako som mu povedal A je toho plno. Ked som staval na nikoho som necakal lebo som sa dohodol s fimami co boli ozaj spolahlive. Necakanim rozumej dlzka prace podla dohody to ze mali cas az o tyzden dva som akceptoval. Lenze to bolo davno zmluvy este neexistovali a platilo slovo chlapa a podanie ruky.
Odpovedať
Zapojíme sa do tejto diskusie... Ani ja niekedy nestíham zákazky tak ako sú naplánované. Často to je spôsobené zmenou požiadavky,počasie ale treba brať aj ohľad na to že vás realizátori prác je tiež len človek. Má svoju rodinu a samozrejme každý svoje problémy. Práca sa plánuje na dobu potrebnú a vykonanie bez komplikácií. Žiaľ niekedy sa komplikácie nájdu (rekonštrukcie,zaťažené zemné práce...) a vtedy nenastane len posun danej zákazky ale harmonogram na mesiace dopredu. Niekto je ochotný počkať lebo vie že čas nieje to najdôležitejšie niekto to žiaľ nechápe. Casto pracujeme aj cez vykend lebo žiaľ doba je taká že čas je uprednostnenie nad kvalitu a pochopenie. Dôležité je vždy aký zákazník dostal kvalitné vykonanú prácu aj keď občas nieje vykonaná na čas a verte že pre nás je omeškanie veľmi nepríjemná situácia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
To, ze sa praca natiahne to chapem. Z akychkolvek dovodov... Ale nechapem, ze davaju nerealne terminy - asi aby im praca neusla. Ako ked boli 90te roky, ze praca sa musela nahanat. No co viac nechapem je to ked pridu len trosku porobit a odbehnu inde. Tam tiez trosku a na dalsi den zase inde aj ked sa im povie, ze nech pridu ked budu mat naozaj cas.
Odpovedať
Profilova fotka

@kinus vacsina firiem si zoberie vedomo viac zakaziek ako mozu stihat.., zacnu robit, rozrobia to, a potom pride klud.... vy s nimi vacsinou nemate zmluvu, ani pisomny termin... az po urcitom case vam to dochadza, ze ich vyhovorky nemaju zmysel a ostanete zufali.... cvicia s vami ako s opickou.... na SK, je malo firiem na ktore sa mozete spolahnut.., vyberajte si len tie, co mate doporucenia a trvajte na zavaznych terminoch..,(cest vynimkam..) platit len male zalohy a ked nedodrzia slubene, ich nevyplatit.., to musia vediet ale vopred... mna osobne na jednej stavbe natahovala firma 4 mesiace termin kedy pridu urobit omietky.., nakoniec som zohnal poliakov co to stihli za 7 hodin aj s prekladanim lesenia....
Odpovedať
dnes sa vôbec nečudujem prečo len u nás nevedia dokončiť dieľnicu sev, trasou západ východ už kopu rokov a sľuboval niekto už 2010 a dnes možno 2036, takže reálne 2040, v Chorvátsku dokázali lacnejšie rýchlejšie a už dávno inkasujú,no môžu i daľšiu lebo táto je teraz často preplnená,alebo vyťažiť súkromné kamiony naplno, nie pol cesty prázdne,alebo poslať kamiony na železnicu, tá je nevyťažená i u nás, a drevo či železo sa môže prepravovať, pomerne dlho
Odpovedať
Profilova fotka

@kinus nie je stavbar ako stavbar. zalezi cez koho vsetko realizujes. ak su to nejaky suflikanti tak sa ani necudujem preco nedodrzia terminy. ak vsak ides cez niekoho odporucaneho s dobrymi recenziami tak si myslim ze co sa dohodne to plati.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jurplan:

@kinus nie je stavbar ako stavbar. zalezi cez koh…
@jurplan presne tak, nie vsetci maju s tymto problemy len to chce niekoho overeneho.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mambo11:

@jurplan presne tak, nie vsetci maju s tymto prob…
@mambo11 no overeneho, to sa lahko povie. 2 mesiace som citala, studovala recenzie, pytala sa po okoli....nakoniec som si na zaklade odporucani, recenzii a vnutorneho pocitu vybrala firmu, ktora si hovori, ze je seriozna a profi. Nastupili na cas, hadam aj dokoncia na cas - ale tie kotrmelce co predvadzaju pocas prac by som necakala. Dalsia firma tiez s odporucanim a dobrym menom odharla prace na 1 den a ani za 2 to nestihli😅 v okoli mam kopec ludi, ktori maju zle spravene rekonstrukcie alebo rozrobene uz par tyzdnov a nic sa tam nedeje..... ja to nechapem. Ja by som takto klamat zakaznika nevedela.
Odpovedať

@mambo11 no overeneho, to sa lahko povie. 2 mesia…
@kinus bohuzoal ako vidis ziadna robota sa neda exaktne naplanovat a dodrzat termin, vzdy daco vyskoci. A preto firmy nedokazu skakat z jednej dokoncenej na dalsiu novu. A preto naslubuju, rozrobia=furt robia, ale nie prave u teba :-)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

dnes sa vôbec nečudujem prečo len u nás nevedia d…
@duzu tu ale predlžuje už len začiatok prác neschopný štát plný zlodejov. Iná diskusia. Že sa potom termíny predlžujú je pravda tiež, ale my jazdíme od 2010 do Košíc po diaľnici, tak sa nemáme čo sťažovať 😀 #budelip /s
Odpovedať
Profilova fotka

@kinus tak zober si, co vsetko moze mat vplyv na posun zakazky. v niektorych pripadoch uz len pocasie, meskanie materialu, choroba, meskanie moze byt aj s vyplatenim zalohy od objednavatela. akoze jasne, ze mali by pocitat s nejakou rezervou. ale staci ked sa jedna zakazka posunie a tym padom to uz ma vplyv aj na dalsie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?