Pomôže zmena kúrenia pri vlhkosti?

Zdravím. Prerobili sme starý byt na prízemí. Bývame v ňom 2 roky. Kúrenie je elektrické, infrapanelmi (musím napísať, že s nimi nemám problém, pocitovo je to príjemné, spotreba je dobrá a zima nie je). Ide mi o spálňu, najmenšia miestnosť, cca 8m2. Podstatnú časť zaberá posteľ, pričom pod posteľou je vlhkosť 65 % pri zapnutom odvhlčovači a 18 stupňov. V priestore je pritom 50 % vlhkosť a 22 stupňov. Chápem, že je to tým, že panel nedokáže vykúriť priestor pod posteľou, ale rozdiel mi príde obrovský, hlavne v tej vlhkosti. Podobné to je pod pracovným stolom. Tvorí sa nám pleseň na stene (obvodová stena bytovky) nad podlahou, aj keď je nábytok odtiahnutý od steny cca 20cm. Moja otázka je, že či by nám mohlo pomôcť vymeniť infrapanel za elektrické rohože a plávajúcu podlahu za dlažbu (len kvôli efektívnosti podlahového vykurovania). Môj (zdôrazňujem, že veľmi) laický pohľad mi hovorí, že ak sa bude vykurovať aj priestor pod posteľou tak bude suchší vzduch, tým pádom menej problémou s plesňou. Vopred poprosím o zdržanie sa dorbých rád o tom, ako sme mali čo urobiť, to je mi momentálne na nič. Vďaka
Odpovedať
ano, pomôže.. a hlavne bude dochádzať k prúdeniu ohriateho vzduchu aj pod posteľou, čo ifrapanel nedokáže, takže sa rozptýli vlhkosť do priestoru. Prúdenie vzduchu je to, čo reálne dokáže vysušiť vlhký povrch. Viem, že asi veľa možností nemáte, ale ak by to bolo možné, posteľ skúste otočiť tak, aby nebola opretá o obvodovú stenu. Z vnútorných stien ti nehrozí plesnenie. Tento problém sa výlučne týka iba obvodového muriva..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

ano, pomôže.. a hlavne bude dochádzať k prúdeniu …
@zicher vďaka, posteľ sa ani nedotýka obvodovej steny, takže by to malo byť ok. Vďaka za radu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ardok:

@zicher vďaka, posteľ sa ani nedotýka obvodovej s…
@ardok pozor vsak aj na to, ze 8 m2 je dooost malicka spalna a 2 dospele osoby tam za noc dokazu vyprodukovat vyrazne mnozstvo vlhkosti. Cim nizsia teplota miestnosti o to horsie sa to prejavi.Takze treba aj fakt ze vela vetrat.
Odpovedať

Zdravím. Prerobili sme starý byt na prízemí. Býv…
@ardok nie nepomôže. Určite nie keď si si dal takú sprostosť, ako "infra panely". Tie "zohrievajú" primárne teba a ty funguješ ako radiátor, čiže z teba sála teplo naokolo... (Teda aby si chápal, aj z iných objektov s určitým obsahom % vody....) Vyhoď to a daj si aspoň "infra podlahové kúrenie" pod plávajúcu podlahu (aj tak ju tam máš, takže vyklikat a naklikat nebude problém... To síce nieje infra, ale odborové vodiče v podlahe fungujú ako priamotop, čiže ohrievaju všetko...
Odpovedať

@ardok opravujem sa. Zmena TYPU kúrenia pomôže. Zmena spôsobu s aktuálnym typom (nastavená vyššia teplota, vetranie,... ) nepomôže.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@ardok nie nepomôže. Určite nie keď si si dal tak…
@megdesign presne tento arogantný typ odpovede vôbec nepotrebujem.
Odpovedať

@ardok opravujem sa. Zmena TYPU kúrenia pomôže. Z…
@megdesign vďaka, toto je už beriem.
Odpovedať

@megdesign vďaka, toto je už beriem.
@ardok čítal som len názov témy, ktorý je napísaný tak ako je napísaný.... Daj tam fólie npr Caleo pod plávajúcu podlahu. Nebude to najlacnejšie na prevádzku, ale aspoň plesne sa zbavíš. Čo tam bolo predtým? Gamatky?
Odpovedať

@ardok čítal som len názov témy, ktorý je napísan…
@megdesign áno, gamatky.
Odpovedať

@megdesign áno, gamatky.
@ardok viem, že asi veľký zásah do interiéru, ale rozmýšľaj nad KK + radiátory, lebo elektrické kúrenie ťa vyzlečie aj zo spodkov....
Odpovedať

@ardok problém je nezateplená podlaha byt na prízemí a nezateplená bytovka a pravdepodovne tesné okná,ked je to aj pod stolom, v spálni je problém naviac malý priestor, pri spaní si pootvor dvere a budeš mať i viac kyslíka na dýchanie, najzdravšie sa spí pri teplote okolo 15-18st a rel vlhkosť okolo 50 %, infra nie je sprostosť, je len zmena najskôr ohrieva predmety na ktoré "dosvieti" až náslene vzduch, ostatné zdroje opačne a teplo sa šíri najviac vyžarovaním, a min prúdením vzduchu, takže tlačte všetci na zateplenie celej bytovky alebo potrebuješ kúrenie kdesa teplo šíri najviac prúdením vzduchu a kúriť na vyššiu teplotu, takže radiátory alebo klíma ak je možnosť mať vonkajšiu jednotku , bude ju počuť
Odpovedať

@ardok my sme mali niečo podobné v jednom rohu najďalej od radiátora za skriňou. Tak sa to odsunulo a bolo lepšie, ale pri veľkých mrazoch tam poste vzduch stál a stena bola studená. Riešenie by bolo buď ohriatie steny alebo zníženie vlhkosti. Radiátor by bolo komplikované dorobiť, tak bol nápad, že dať vykurovací kábel alebo kúsok rohože na tú stenu, nie do podlahy alebo druhá možnosť spraviť tam lokálnu rekuperáciu, nech sa vlhkosť vyvetrá. Tá sa tvorí hlavne počas spánku a ešte keď je to taký menší priestor, tak o to skôr. Ale my sme to teda už nedoriešili a bývame inde.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@ardok absolútna vlhkosť je v celej miestnosti približne rovnaká -cca 10g/m3 a rosný bod cca 11°C Problém nie je infrapanel ale to že miestnosť má veľkú tepelnú stratu -stena má á 11°C v mieste kde sa tvorí pleseň. Buď treba viac vetrať, resp odvlhčovať alebo zatepliť.....zmena zdroja tepla pomôcť môže ale nemusí.... skúste prestaviť nábytok tak aby stena kde sa pleseň tvorí bola priamo ožiarená infrapanelom....postaviť posteľ tak aby "netienila" stenu, ktorá je obvodová ale aby bola prisunutá k vnútornej priečke....zvýšte odvlhčenie....ráno vyvetrajte a izbu zavrite - kontrolujte priebeh vlhkosti počas 24h a prípadne zmerajte teploty stien termovíziou.....za taký pokus nič nedáte.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@ardok problém je nezateplená podlaha byt na prí…
@duzu bytovka je zateplená, 10cm polystyrén, okná sú trojsklo nové, takže to je jasné, tie neprepúšťajú. ohľadom podláh, boli vyliate nivelačkou, potom je na nich podložka pod plávajúcu podlahu a podlaha.
Odpovedať

@ardok viem, že asi veľký zásah do interiéru, ale…
@megdesign bývame s el. kúrením dva roky, takže vieme koľko to stojí, máme DD5, mesačne to vychádza na 100 eur (kúrenie, varenie na indukčnej, práčka, sušička, atď), to mi príde úplne v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka

@ardok ked si to vsetko spocitas.., tak si daj rovno tepelne cerpadlo v podobe klimatizacie, ktora ti nielen bude kurit, ale aj chladit... avsak vyhladavaj klimu co ma min. ucinnost 4,5 pri kureni a nizku hlucnost..
Odpovedať

@duzu bytovka je zateplená, 10cm polystyrén, okná…
@ardok a kde je izolácia aspoň 10 cm?v ostatných prízemných bytoch je to ako?
Odpovedať
Profilova fotka

@ardok tak ja si myslim ze ta zmena kurenia nebude vobec na skodu. no zas pri tych metroch stvorcovych by nebolo odveci aj castejsie vetrat nie len kurit.
Odpovedať
problem moze byt aj v nedostatocnom odvetrani priestoru. podlahove vykurovanie to moze teoreticky zlepsit, ale je dobre zaroven prekontrolovat celkovu vlhkost v miestnosti (idealne pod 50-60%), zabezpecit pravidelne vetranie a pripadne doplnit este odvetravaci system. samozrejme, ak mas moznost investovat do elek.rohozi a dlazby, urcite to moze byt funkcne riesenie. 😊
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sebasto:

@ardok tak ja si myslim ze ta zmena kurenia nebud…
@sebasto celkovú plochu nemá uvedenú no ak to bude ako pri tej minispálni tak to veľa nebude, v zime ked sa kúri je skôr problém opačný prílíš suchý vzduch , a väčšie vlhko je tak v kúpelni alebo počas varenia @viktorka505 ak by dával podlahové poriadne náklady všetko búrať, ale aspoň by poriadne zaizoloval , ak by to pozrel termokamerou, dnes to ide i chytrým mobilom,iste tam budú uniky tepla, , prízemné byty sa najhoršie predávajú i pre bezpečnosť , u nás v meste je ich kopa a cena oveľa nižšia a inzerát sa opakuje , výhoda len pre vozičkárov ,nevýhoda pre vyššie poschodia .lebo sú väčšinou bez výťahu, väčšina panelákov má na prízemí kočikárne pivnice aspoň na sklad lebo je tam pomerne teplo -rozvod tepla
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je zamerom zvysit efektivnost vykurovania a znizit vlhkost, co logicky pomoze bojovat s plesnami, tak vymena za dlazbu ma zmysel.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ascidand:

Ak je zamerom zvysit efektivnost vykurovania a zn…
@ascidand dlažba je vhodnejšia len pre podlahové vykurovanie, ale vlhkosť sa tým nezníži , plesne vznikajú na najchladnejšom mieste, ak je všetko správne zateplené nemôžu vzniknúť, kondenz vzniká v izolácii tú nepoškodí nesmie vzniknúť v múre,najhoršia kombinácia je len občasné vykurovanie s bývaním napr len víkend a následne vychladnutie , všetko sa bude zvnútra oštievať, oveľa lepšie je temperovať alebo nekúriť vôbec a vodu odstaviť
Odpovedať

@sebasto celkovú plochu nemá uvedenú no ak to bud…
@duzu byt ma 55m2, 10cm je zateplenie, teda ten polystyrén čo je na vonkajších stenách, inak je to bytovka z 1965 kde sú každý kúri samostatne teda nie sú tam rozvody teplej vody. Kúrime stále, inde taký problem nie je, len v tej spálni, vetrame vždy nárazovo a často (teraz budeme častejšie), meniť spôsob kúrenia nebude taký strasny náklad keďže plocha je mala. Uvidíme, kazdopadne ďakujem za rady, pozrieme aj s termo kamerou, len ak uvidíme veľké úniky, čo s nimi? Keď už je zateplené
Odpovedať

@duzu byt ma 55m2, 10cm je zateplenie, teda ten p…
@ardok tam bude asi najväčší problém podlaha, takých barákov je kopa i tu v meste, pôvodne nebola nikde zateplená podlaha, niekedy to nebolo potrebné ,kúrenie bolo veľmi lacné na tú dobu
Odpovedať

@ardok tam bude asi najväčší problém podlaha, tak…
@duzu tak potom mi to vychádza že to kúrenie bude fajn, samozrejme na izolačné dosky
Odpovedať

@duzu tak potom mi to vychádza že to kúrenie bude…
@ardok áno akurát budeš mať svetlú výšku v miestnosti o tých 10 cm menšiu, toľko zrezať i s dverí a budeš tak potrebovať i menej energie na m3, niekto to riešil väčšou vrsrvou kobercov na celú plochu, na spodok môžu ísť staršie i dlhšou srsťou , vzduch medzi je tiež izolant
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?