Maľovanie stien po ťažkom fajčiarovi

Dobrý deň, prednedávnom som sa nasťahoval do mestského nájomného bytu, ktorý roky obýval nie veľmi hygienický fajčiar - strop i rohy obvodových stien sú posiate mapami nikotínových škvŕn, mušincami a mastnotou. Bytovka ako taká bola kolaudovaná iba pred cca desiatimi rokmi, a ako som už písal, som v podnájme a nielenže sa mi nechce s mestom riešiť povolenie na zhadzovanie "starej" maľovky či dokonca stierky, ale ten najzásadnejší problém, teda prestupovanie nikotínových škvŕn, by to ani nevyriešilo. Mám určitú predstavu, ako postupovať, no keďže s takto problematickým maľovaním nemám skúsenosť, rád by som si vypočul vaše postrehy a poznámky k nej. Plán je nasledovný: 1. Suché čistenie stien brúsnou hubkou/špongiou 2. Odmastenie prípravkom HG, umytie 3. Nanesenie roztoku neutralizačnej soli Remal Telsal 4. Najproblematickejšie časti bytu pretrieť jednou vrstvou izolačnej farby proti škvrnám Remal Flek-Stop (plafón a rohy, náter je príšerne drahý (16 E/kg pri výdatnosti 8m2, iba strop má cca 40 m2) a chcem ho užiť skôr čoby poistku, ak predchádzajúce opatrenia na niektorých miestach zlyhajú) 5. Natrenie základnou farbou/penetráciou Dulux biela penetrácia, jedna vrstva. 6. Finálny náter farebnou verziou Dulux Easy Care (počet náterov podľa potreby, teoreticky by mal stačiť jeden). Vopred ďakujem za komentáre a pripomienky - i keď natieraná plocha nie je extra veľká, materiály mi urobia dosť veľkú dieru do vrecka, a o to viac sa chcem vyvarovať nejakého hlúpeho pochybenia z mojej strany.
Odpovedať
https://www.modrastrecha.sk/forum/rek...
Odpovedať
Zalezi ako dlho planujes tam byvat...preco to nemoze spravit majitel? Investovat do niecoho co neni tvoje, no neviem...spravny postup podla mna oskrabat staru vrstvo sanacnou frezou nahodit nejaku novu stierku a potom farbu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od uhlikova_stopa:

Zalezi ako dlho planujes tam byvat...preco to nem…
@uhlikova_stopa Je to mestský nájomný byt, t.j. patrí mestu. Pokiaľ človek platí pravidelne nájom, jedná sa v podstate o doživotné bývanie, navyše s možnosťou po 30 rokoch od kolaudácie odkúpiť nehnuteľnosť len za cenu pôvodnej výstavby. Perfektná vec pre ľudí, čo nechcú/nedosiahnu na hypotéku (samozrejme, poradovníky sú šialené, inde sa to zas rieši lotériou pod dohľadom notára, proste, treba ma obrovský kus šťastia a trpezlivosti - ja som napriklad podával žiadosti posledných cca desať rokov, že čo ak naaahodou, a podarilo sa). Takže už v podstate investujem do vlastného. :) Hej, máte pravdu s tým zhodením farby, omietky a nanesením novej. To sa však už považuje za "veľkú opravu/zásah do pôvodnej konštrukcie bytu", treba posielať žiadosť o schválenie mestu, a všetci dobre vieme, ako "rýchlo" tieto veci rieši náš byrokratický aparát. 🙄 Plus potrebujem vymaľovať čím rýchlejšie, kým v byte ešte nemám rozbalený nový nábytok (holobyt), čo by bola ďalšia oštara pri tomto druhu prác. Beztak ale ďakujem za poradu. 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

https://www.modrastrecha.sk/forum/rekonstrukcia-s…
@frantisekca Ďakujem pekne za užitočný odkaz, niektoré príspevky mi v podstate potvrdili, že chemická cesta a izolačný náter sú riešením. Iba som sa chcel uistiť, že môj postup bude správny a nechýba mi v ňom žiadny podstatnejší krok.
Odpovedať
A ako by na to prišli že si to urobil? Príde tam kontrola a zistia akurát že je vymaľované. Jedine že by ťa niekto bonzol...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od denishorvath:

Dobrý deň, prednedávnom som sa nasťahoval do me…
@denishorvath celkom nerozumiem preco to malovat mate vy ako novy najomca??? Ja som byvala v mestskom byte a ked som odovzdavala byt musel byt vypratany, vycisteny a vymalovany. Preco by ste to mali malovat VY? Celkom tomu nerozumiem. Nemal to robit nahodou najomca pred vami?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

A ako by na to prišli že si to urobil? Príde tam …
@ralf364 ... a presne tej možnosti nejakého "dobroprajného" premotivovaneho suseda, i keď je realisticky samozrejme minimálna, sa chcem vyhnúť. Na tento byt som čakal desať rokov a nechcem si zarábať na potenciálne problémy s byrokratickým aparátom mesta hneď po nasťahovaní. 😓 Ale z praktického hľadiska, i z hľadiska zdravého rozumu, máte samozrejme pravdu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od modrykolibrik:

@denishorvath celkom nerozumiem preco to malovat …
@modrykolibrik Nájomca predo mnou bol neplatič a v schránke som po nasťahovaní našiel trojicu obálok od exekútora. -___- Preto sa byt uvoľnil ďalším čakateľom. Jedna pani, ktorá ho získala predo mnou, ho odmietla prevziať mimo iného práve kvôli stavu stien. Ja som po tejto možnosti napriek nedostatkom skočil po hlave, keďže skoro pätnásť rokov som býval v súkromnom podnájme (kde skrátka vždy musíte počítať s tým, že majiteľ raz nehnuteľnosť predá, sám sa do neho nasťahuje, etc.) a platil za garsónku viac, ako teraz za jednoizbový byt (hypotéku nemám, lebo na ňu s mojimi príjmami ako invalid nedosiahnem). V konečnom dôsledku to teda považujem za výhru v tombole a po polroku-roku sa mi náklady na opravu závad vrátia na rozdiele môjho starého a nového nájmu. A hej, teoreticky by mal tieto veci robiť majiteľ a nie ja, no skúste sa čoby nový nájomca hádať s mestom ako majiteľom. 🙄
Odpovedať
No prajem veľa šťastia, toto vie byť dlhý boj. Už sa to tu riešilo na streche, neviem ale ako to dopadlo. Však pozri iné diskusie.
Odpovedať
Profilova fotka
podľa mňa by to mal dať doporiadku v prvom rade pôvodný nájomca ten čo bol pred vami. teda ovšem ak ste sa nedohodli inak. kamarát sa takto sťahoval a tam bola dohoda že okej oni si vymaľujú ale len preto lebo chceli čím skôr ísť bývať, no aj tak to celé bolo až po obhliadke bytu. vy ste si ten byt nešli najskôr obhliadnuť?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gastan11:

podľa mňa by to mal dať doporiadku v prvom rade p…
@gastan11 Aj keby, tak v tom momente ti nemusí napadnúť, že to môže byť až takýto problém a že nebude také jednoduché sa toho smradu zbaviť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lubos782:

@gastan11 Aj keby, tak v tom momente ti nemusí na…
@lubos782 jednoduché nie ale ide to , stačí oškrabať čo ide dole, dať novú stierku s vhodnou farbou, ja mám všade biele, k tomu môžeš kombinovať akékoľvek farby na ostatné zariadenie a daľšie natieranie nemusíš riešiť odtieň , čerstvý je stále výraznejší , časom vybledne, horšie je to s oknami , bieli plast nebude nikdy bieli jedine vymeniť, drevené lisované oškrabať opáliť a natrieť novým náterom
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dobrý deň, diskusiu neobnovujem - iba chcem informovať tých, ktorých by to mohlo zaujímať, že sa mi vyššie spomínaným postupom napokon podarilo úplne dokonale prekryť zažraté nikotínové škvrny a fľaky po zatečení. Kombinácia odmastenie/Remal Telsal/Remal Flek-Stop funguje, i keď to ozaj nie je lacné. :) Možno iba dodám, že izolačný náter Remal Flek-Stop obsahuje viac bieleho pigmentu, než bežné farby, a je preto nutné pretrieť ho minimálne dvomi vrstvami finišu, inak je rozdiel poznateľný. Snáď to pomôže aspoň jednému človeku, ktorý sa podobne ako ja pasuje s presiakavými škvrnami od vo vode rozpustných solí. :)
Odpovedať

Dobrý deň, diskusiu neobnovujem - iba chcem infor…
@denishorvath Mozem sa opytat, ci sa podarilo aj uplne zbavit toho cigaretoveho zapachu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vitako:

@denishorvath Mozem sa opytat, ci sa podarilo aj …
@vitako Dobrý večer - áno, podarilo. V prípade zápachu samotného predpokladám, že najväčšiu úlohu zohrali dôkladné odmastenie a umytie stien pred samotným maľovaním. Použil som tento produkt, riedený 1:10. https://onlinefarby.sk/produkt/hg-mal...
Odpovedať
Profilova fotka

Dobrý deň, diskusiu neobnovujem - iba chcem infor…
@denishorvath super. Som rada, že to nakoniec tak dobre dopadlo. Tiež žijem v mestskom byte a viem, aké to je. Výhody i nevýhody dobre poznám. Tak nech sa dobre býva
Odpovedať
Profilova fotka

@vitako Dobrý večer - áno, podarilo. V prípade zá…
@denishorvath tieto hg produkty, tie su nejake magicke mam pocit. uz som viackrat postrehla, ze to ludia odporucali.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lalipo34:

@denishorvath tieto hg produkty, tie su nejake ma…
@lalipo34 Áno, tiež som vyberal na základe až podozrivo dobrých užívateľských recenzií na najrôznejších stránkach a bol som príjemne prekvapený. Navyše som mal už so značkou predchádzajúce skúsenosti, i keď iba vo forme spreja na kuchynskú techniku (sporák, rúra...). :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?