Trošku rozveď myšlienku, takto napríklad ja neviem čo vlastne chceš. Je staré drevené a chceš ho vymeniť za plastové? Či chceš okno väčšie? Ak väčšie - tak vyššie, či širšie? Alebo vyššie aj širšie? Daj viac informácií čo chceš dosiahnuť.
@mijka8 Keď si vybavíš všetky potrebné povolenia, tak to je možné. Aj papierovo aj technicky.
A čo je podľa teba "malé" okno?
@toky1 Ja som to pochopil tak, že nemá žiadne okno a chcela by si v nejakej miestnosti spraviť malé okno. Ale možno som to ja zle pochopil.
@chrobak7 takže je to možné technicky? Zatial mi rodina tvrdí, že sa to nemôže, že je to nosný vonkajší múr. Ale skúsim to teda začať vybavovať. Ďakujem
@igor256 áno lebo je to tak malé, že mám práčku v chodbe a umývadlo nad vaňou a ani uteráky neni kam dať a ešte je to aj spojené s wc. Rozmýšlam, že oddelíme kúsok z obývačky a kúsok z kuchyne a medzi spravíme kúpelňu, wc musí ostať tam kde je.
Máte spoločenstvo vlastníkov bytov? Ak áno, máš od nich povolenie na takýto zásah v prípade, že by to bolo technicky možné? To že je to nosná stena sa dá vyriešiť.
@mijka8 Je toho viac, čo potrebuješ k tomu vybaviť. Neviem, kde presne začať, asi na stav. úrade. Treba sa spýtať, či na to budú vyžadovať stav. povolenie. Ak stačí ohláška, tak je to lepšie.
Určite ale budeš potrebovať statický posudok, nakoľko ide o nosnú stenu. Potom súhlas spoluvlastníkov a tú ohlášku alebo stav. povolenie.
Ale veľké nádeje si nerob, zásahy do fasády či obvodového múru veľmi nepovoľujú. Ja som raz chcel odstrániť francúzsky balkón, spodok zamurovať a dať tam len okno. Stav. úrad sa vyjadril, že by išlo o zásah do fasády a dizajnu domu. Tak som mohol len vymeniť okná a balk. dvere za plastové. Tú zábranu na fasáde aj štruktúru otvoru som musel zachovať.
Technicky sa nové okno robí tak, že najprv sa vyreže vodorovné púzdro nad vrchom budúceho okna do polovice hrúbky steny, tam sa osadí preklad. Potom sa vyreže to isté z druhej strany steny a osadí sa preklad v druhej polovici steny. Potom sa už môže pod predkladom vyrezať otvor na budúce okno.
Ale presný postup navrhne statik.
Nechcem ťa odhovárať, ale podľa mňa to stroskotá na tom, že ti to ostatní spoluvlastníci nebudú chcieť odsúhlasiť, alebo že ti to stav. úrad nepovolí. Ale vyskúšaj. Aspoň dáš vedieť, ako si pochodila.
Najlahsie bude sem dat asi sispoziciu bytu. S tym oknom to asi neprejde. Podla toho co pises nebude len zasah do fasady, ale aj do priecok. Tie si evnemusia byt nosne ale nie vsade to povoluju. A posledna vec co ta odradi bude cena takehoto riesenia.
@mijka8 technicky to možné je, detaily uvedie statik v statickom posudku, väčšinou sa dáva vodorovná ale aj zvislá oceľová výstuha. Druhá vec je, či je to možné po legislatívnej stránke. Určite bude nutné stavebné povolenie. Je otázne, či ti to za to fakt stojí, lebo investuješ peniaze, nervy a čas s neistým koncom. Treba začať na stavebnom úrade, či je to vôbec priechodné.
@mijka8 Ako prvé sa treba opýtať ostatných vlastníkov bytov, na tom to stojí a padá, nakoľko obvodové múry sú spoločný majetok všetkých, bez ich súhlasu nepochodíš. Stačí nadpolovičná väčšina, jeden byt, jeden hlas. Potom treba zistiť, či je to technicky možné, to ti povie statik. A až potom riešiť stavebný úrad, pokiaľ nejde o pamiatkovú zónu alebo zachovanie nejakého rázu, tak by to mohol povoliť. Dosť záleží, kde je tá bytovka, či je to v nejakej dedinke, či je to v nejakej centrálnej zóne mesta a pod. Ak by to bolo cez stavebný úrad priechodné, tak určite to pôjde cez stavebné povolenie, konkrétne ako zmena dokončenej stavby.
@igor256
No, to zase nie je celkom pravda, nas panelak ich ma, nie vsak kazda kupelna. Ale robili to este robotnici, ked sa bytovka stavala. Co sa tyka neskorsich uprav, tym si celkom ista nie som. Mozno by bolo fajn popytat sa, pripadne zohnat nejake povolenie...