Ahojte, idem si po radu. Prerabame starý byt a rozmýšľame ci mame nechať staré liatinové radiatory alebo kúpiť nové? Každý hovorí niečo iné, niekto v liatinovych vidí samé plus, niekto nas odhovara...vie mi tu niekto skúsený povedať co bude najlepšie? Poprípade viete mi poslať fotku ako liatinove vyzerajú v prerobenom modernom štýle nábytku? Ďakujem moc 🛠
@zuzana_dobronova nechajte liatinove ,bol tu taky album pe3ska kde to mali ,bolo to nadherne....nastriekat,vymenit ventily a mate to pre vsetky druhy kurenia (TC,KK,EK)...
@zuzana_dobronova Ak ich chceš meniť len preto, že sú liatinové, tak je to zbytočné. Ak je to z dôvodu, že ti dizajnovo nesedia, alebo sú hrdzavé, či medzi článkami už netesnia, tak vymeň.
@zuzana_dobronova tiez som nad tym uvazoval. Vysnoril som aj nejakeho vyrobcu co ponuka rovnake roztece na srobenie, takze staci stary zhodit a dat novy plechac, bez prerabky potrubia. Lenze z 10ludi mi 8 povedalo ze nemenit, z toho boli traja vodari. Tak som nechal liatinove a iba natrel
Dakujem vam velmi pekne, nechame teda liatinove, ale mam dalsiu otazku ako typicka zena...aky je spravny postup ked potrebujeme prerobit steny za radiatorom? Mozeme zvesiť radiatory aj sami? alebo musim to nahlasit na bytove druzstvo? Chceme to stihnut kym nie je vykurovacia sezona... a nevieme sa nikde docitat ci sa radiator da zvesit aby sme v klude mohli robit nove stierky... dakujem za opat nove rady
@zuzana_dobronova na stenu za radiátor nalep foliu ktorá bude odrážať teplo aby nešlo do múru , dá sa to i pri založených, každé zvesenie bude finančne náročné okrem práce výmena všetkých tesnení a následne hrdzavenie radiátora zvnútra
ja som na byte menil liatinovy len preto, ze bol hruby velmi takze nabytok kusok od neho nesedel, bol kratky, takze sme chceli dlhsi radiator a bol aj posledny kus na byte
tak proste isiel ...
dalsia nevyhoda ...su nechutne tazke 🙂 takze manipulacia snimi aj pri tych mensich musia byt 2-3 minimalne
Pridam sa do diskusie ak mozem... my sme sa rozhodli nechat si stare ale za ten svet z nich nevieme dat dole stary nater... viete niekto poradit ako na to?
Dakujem
@duzu no zatial mi nikto nehovoril nic o tom ze za zvesenie radiatora si nieco pýtali. Len ak som dobre pochopila správca bytu musi vypnut vodu aby sa dali radiatory dole a my mohli urobit stierky. Tak som zvedava ci nejaky poplatok bude
My sme mali podobnu dilemu. Ale nase boli v zlom stave, na spojoch hrdzave a netesne, tak ma chlapi presvedcili, ze sa to neoplati repasovat. Vizualne sa mi velmi pacili a bolo mi trochu za nimi luto. Co som ale vtedy o tom nasla bolo, ze liatinove maju pomalsiu reakciu - teda, ze dlhsie trva, kym sa nahreju, a potom ked ich chce clovek stisit, tak pomalsie chladnu, nez Korado plechove. A tiez su priestorovo narocnejsie, liatinovy vraj treba vacsi na rovnaky vykon, nez plechovy. Vyhoda zase je, ze ich mozete pekne prekryt parapetnou doskou, lebo nesalaju teplo primarne zvrchu ako plechove, kdezto pri plechovych treba hore nechat cca 30 cm volny priestor, aby teply vzduch mohol plynut, kam ma. Aspon takto mi to tvrdil kurenar. Oboje ma asi svoje pre a proti, treba to zvazit.
Inak, keby ste menili tie liatinove, su tazke ako krava, ale v zbernych surovinach za ne dostanete celkom pekne peniaze.
V rodičovskom dome sú liatinové, sú to nezničitelné radiátory, Otec mi hovoril z praxe dlhoročného technika, čo sa zaoberá vykurovacími a regulačnými systémami, že liatinové prežili, niekoľko generácii plechových. Doma tiež pri prerábke sa len prestriekali, a na jednom sa len vyhodil netesniaci článok.
Ďakujem vám veľmi pekne ani ich aj necháme, a verím ze to bude pekne vyzerať. Ešte vyriešiť ci nebude problém ak ich chceme na chvíľu zvesit kvôli omietkam. Tak všetci mi hovoria ze to nerieši bytove druzstvo ale domovnik, aby sa vypustila voda v stupackach, je to tak ?