Umiestnili by ste sporák na tuhé palivo v kuchyni?

Prosím poraďte. Ideme stavať na dedine a isto chceme mať v kuchyni okrem elektrického šporáka aj veľký šporák (kachle, šporhel) na tuhé. je to super, praktické, vykúri, dedkovci aj svokrovci majú a aj ja chcem 🙂. Chcem sa spýtať, a poprosiť o radu. Ako by ste riešili kuchyňu? oddelene od obývačky alebo ako otvorená kuchyňa - s obývačkou? mne sa spojená kuchyňa s obývačkou páči, avšak neviem či je to vhodné ak chceme mať šporák na tuhé (veľký, kde je aj rúra, dlžka cca 1,30 m), nie chatová piecka. poprosím vaše skúsenosti, prípadne návrhy. Ak môžte, kľudne poskytnite aj projekt ako to máte navrhnuté. Kuchyňu by sme chceli mat v prednej časti domu, dom z priestorových možnosti pozemku nemôže mat šírku viac ako 8-8,5m. Bude uzší, obdlžnik. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
https://old.modrastrecha.sk/forum/kuc...
Odpovedať
@fantagiro10 ja ho mám v kuchyni je prepojená s obývačkou, ak nejde elektrina môže sa na ňom variť a v prechodnom období vykúri i celý dom , no je do štvorca,ty ho môžeš napojiť i na vodu, dá sa kúpiť ktorý sa dá používať i bez ohrevu vody, prepína sa spôsob ohrevu, platňa vždy a rúra s kotlom ked potrebuješ, dokonca dvierka so sklom a máš i pre relax plameň
Odpovedať
Profilova fotka
Aj krb v obývačke pri rýchlom otvorení vypustí trocha dymu ( asi aj viac ako sporák ). Vôbec to nevadí A keď nad sporákom bude aj digestor nie je čo riešiť.
Odpovedať
urcite nie... ten dym a smrad za to urcite nestoja
Odpovedať
@santos950 vitaj , som rád že žiješ...
Odpovedať
@kosto13 krb má ale veľké dvierka oproti dymovodu a je menší odpor cez dvierka, preto ich otvárať len ked už nehorí plameň, dá sa to obmedziť ale nie úplne vylúčiť, pri sporáku je to bezpečnejšie sú menšie dvierka, pri otváraní úpne zavrieť vzduch pod rošt @santos950 , mne oveľa viac prekáža cigaretový dym
Odpovedať
@daralbajda dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Pri sporáku sa mi stane občas len pri zakurovaní, že dym vojde do miestnosti. Vysvetlil to duzu.
Odpovedať
ahojte, asi som sa zle vyjadrila, myslela som šporák na tuhe palivo - dá sa na tom varit, susit ovocie, zavarat....a aj sa priestor vyhreje. Ako to máte riesene? ak chcete, pridate foto? dakujem
Odpovedať
@fantagiro10 nie som moc odbornicka, ale ked chces mat v kuchyni aj sporak na tuhe palivo, asi by som skor riesila samostatne miestnosti. tym padom samostatnu kuchynu a samostatnu obyvacku.
Odpovedať
@kosto13 dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Toto som prezentoval v jednej diskusii v januári : Mne osobne tie elektrické, plynové a rôzne eko a bio krby nič nehovoria. Keď sme mali dlhší výpadok elektriny tak všetci mrzli, niektorí sa naťahali predlžovačky od agregátu aby im išlo aspoň obehové čerpadlo a mohli kúriť plynom. Dtto bolo pri kalamite v Tatrách kde "horali" bedákali, že pomrznú lebo nemajú elektrinu. My sme mali teplo z dvoch krbov a varili sme na platni a všetko na drevo. Akurát večer sme tam dali 2-3 brikety a ráno od nich zakúrili v ešte teplom krbe. Tam keď prudko otvoríš krb tak trochu tú kotolňu cítiť. Inak už ten krb využívam v sezóne 1 max. 2x za týždeň a tiež si užívam pohodlie plynového kotla.Na chalupe kúrim iba drevom, varím na dreve a saunu mám tiež na drevo ( za 30 min 110°C ). Dnes by som si dal do domu Hypokaustovu pec. Tej však treba prispôsobiť celý dom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
A ešte jeden príspevok kde sa trochu opakujem ( ale opakovanie je matka múdrosti ) : Za mňa rozhodne krb, pec alebo aj sporák. V 3.podl. dome cca 280 m2 máme dva velké krby a pri jednom ešte sporák a rúru. Rozvody teplovzduchu. Čo by som dnes robil inak ? Krby robila firma, ktorá mala asi zlé skúsenosti so zákazníkmi - blbcami, ktorý si myslia, že v krbe musí byť vatra. Preto robili základné teleso z kvalitných materiálov, ktoré znesú aj takéto zaťaženie bez jedinej prasklinky. Samozrejme aj izolujú takže krb má malú akumulačnú schopnosť. Ešte že sa do neho zmestí aj siahovica a tá vydrží do rána a teplovzduch funguje. Ak máte v rodine alergika určite je lepší teplovodný krb. Ja by som dnes spravil hypokaustovu pec kde je uzavretý objem vzduchu, ktorý ohrieva masívne murované teleso na celú výšku domu. Je to však dosť drahé. Ale stačí pár polienok denne a plyn udržuje len tepelnú pohodu a hreje vodu. K tomu by som dal ešte väčší sporák s väčšou rúrou. Mám bohaté skúsenosti s výpadkami elektriny ale aj plynu či s poruchami kotla. Navyše pokiaľ je človek ekonomicky činný často nehľadí na finančnú stránku a využíva média od štátu. Každý štát však chce mať ľudí ktorý sú závislí od energií - čiže od štátu. A potom už len čakať na zvýšenie penzie či 13. penziu a byť vďačný. Okrem toho buchty či kačica z rúry na tuhé palivo chutí úplne inak !!!
Odpovedať
@fantagiro10 Ahoj. Pec na drevo daj do spojenej obývačkokuchyne, aby vykurovala väčší priestor. Sprav prechod cez stenu aby vykurovala aj priľahlú izbu. Smrad z nej nebude, lebo má malé dvierka a podtlak komína nedovolí unikať dymu. Sálavá varianta pece je lepšia pre alergikov ako radiátory. Nerob vodnú verziu - je závislá na elektrine a môže sa pokaziť. Ľahko navrhnúť a lacno postaviť si ju môžeš sám. Pec a dom sa navrhujú ako jeden celok. Ako často v nej bude treba kúriť je dané pomerom akumulácie a tepelných strát. Aj pri kúrení drevom sa oplatí mať dom s malými stratami. @kosto13 Krbom sa dá komfortne vykúriť celý dom, len to treba zahrnúť do návrhu domu. Krb nie je módny doplnok.
Odpovedať
Ahoj aj my teraz staviame tiez dom a tiez sa tam chystame mat moderny sporak na drevo tiez sme na to zvyknuty u rodicov a aj ked sa z nas kazdy smeje ze novy dom a toto tak my sme rozhodnuti ze si to dame
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?