Dobrý deň,som v zahraničí a nemam sa ako dopátrať k informáciám kôli vírusu tak to skúsim tu.
Chcem postaviť dom s 300m2 v Košiciach,má s tým niekto skúsenosti?(dom chcem priamo v KE či to dovoľujú úrady-urbanizácia atď)
Podkrovie nechcem skôr normálne poschodie Napr:obdĺžnik tvar domu 150 dole a 150 hore je s tým problém,alebo radšej stavať do šírky prízemný 300m2 ?
‘Ako to je s elektrinou,kolko amperov ? Celkovo IS sa stavaju vo väčších rozmeroch?
@ahojte87 v principe si mozes postavit akokolvek velky dom len musis dodrzat VZN danej mestskej casti a vacsinou je ze zastavanu plochu mozes mat max 30-35%. Nedavno sme s kamaratom pozerali Lorincik a oni tam maju ze musia mat 60% nezastavanej zelenej plochy.
Do zastavanej plochy sa beru aj chodniky a parkovacia plocha.
Teraz by som to riesila tak ze by som poslala mail na UHA nech ti na konkretnu parcelu daju podmienky.
Prepac ale nepochopil som tvojej otazke. Ako podla mna zaklad na takyto dom je vhodny pozemok a potom sa mozes chciet rozpravat o dome. Vsetko su to otazky na nejakeho projektanta
Všetko závisí od územného plánu, ktorý rieši regulatívy - podlažnosť, percento zastavanosti, index zelene,... Toto môže byť iné pre každú ulicu, takže nedá sa to plošne aplikovať na celé mesto.
Treba hľadať pozemky a tie preverovať. Nezabudnúť však aj na prístupovú cestu, siete a iné potrebné veci.
@ahojte87 To sa dá zistiť aj pred kúpou a cez internet.
Územný plán je vo väčších mestách zverejnený na stránke mesta. V grafickej časti sa vyhľadá územie, kde je pozemok a podľa označenia sa potom v technickej časti pozrú podmienky. Alebo sa žiada na úrade UPI - územno plánovacia informácia a tam to rovno vypíšu.
Keď je vhodný a sú dostupné siete až potom sa kupuje pozemok.
A môžu sa spraviť štúdie ako by to vyzeralo, aj na pozemok, kde je iný majiteľ. Len sú to vyhodené peniaze, ak by sa ten pozemok potom nekúpil a robili by sa potom nové zas. Štúdia je lacnejšia ako projekt, keďže je to taký návrh len.