Odpoveď na príspevok od tomasjur:
Ahojte, čo si myslíte o stavbe na kľúč? Je to pod… @tomasjur My so ženou momentálne komunikujeme s firmou Free-bau Orava. Maju zaujimave ceny. Momentalne uz sa nam pracuje na projekteOdpoveď na príspevok od tomasjur:
Ahojte, čo si myslíte o stavbe na kľúč? Je to pod… @tomasjur za mna teda svojpomocne nie. nemyslim si, ze je to uplne najstastnejsia volba, najma pre tych, ktori uplne skusenosti nemaju, nevyznaju sa, atd. nie je nad to nechat to cele proste na firmu a mas pokoj, ziadne starosti.Odpoveď na príspevok od tomasjur:
Ahojte, čo si myslíte o stavbe na kľúč? Je to pod… @tomasjur nám stavala firma holodom na kľúč, aj tak sme si museli niektoré veci riešiť sami. ale stále to bolo rýchlejšie a s menšími nervami, ako keby sme si to stavali sami(k dokončeniu by nedošlo nikdy asi :D ) alebo si sami zháňali ľudí.Odpoveď na príspevok od tomasjur:
Ahojte, čo si myslíte o stavbe na kľúč? Je to pod… @tomasjur Za mňa bez firmy sam čo neviem zabezpečím živnostníkov z každým dohodnem okrem ceny aj postup a termín dokončenia a bez záloh - materiál vydopytujem a aj nakúpim sám. Ak sa nevyznám tak si treba najať kvalitný stavebný dozor ktorý to skontroluje za mňa. Ak by som išiel cestou na kľúč (pre mňa isto nie) tak si treba dať veľký pozor pri výbere firmy. Firmy chcú poväčšinou zálohy za každú pripravovanú etapu stavby a chcú to pred tým než začnú robiť. Čiže ešte nemám nič dodané a ani urobené ale už som zaplatil za to že raz budú napr. tie základy hotové. A čo ak nie? Výstavba stojí vyhrážky súdom .... firma si urobí novú sro-čku a ide sa ďalej. Potom sú ešte dalšie veci málokto si dokáže naštudovať projekt fakt detailne resp. určité detaily v projekte nie sú a prichádza na rad že takto to robíme stále, toto je v štandarte, a toto zasa nie, za túto zmenu chceme toľko a toľko €, navýšenie ceny pretože sa zvýšili ceny materiálu (hoci ste zálohu za materiál dávali ešte keď boli ceny staré)....Každopadne ak už z firmou tak isto vlastného dozora nech ich kontroluje.Odpoveď na príspevok od treborztv:
@tomasjur Za mňa bez firmy sam čo neviem zabezpeč… @treborztv Ano, som za, ze kvalitny stavebny dozor musi byt, avsak ja osobne si myslim, ze su aj poctive firmy, ktore to vedia spravit za normalnu cenu bez milionovej prirazky. este stale taketo firmy existuju 😅Odpoveď na príspevok od marko9902:
@treborztv Ano, som za, ze kvalitny stavebny dozo… @marko9902 Súhlasím existujú len je to trocha lotéria môže sa stať že aj keď si urobíš kvalitný výber pozisťuješ referencie, dlhy a nedoplatky.... stále sa môže stať že narazíš. A čo sa týka záloh tak ešte som nepočul/nenarazil na firmu ktorá by robila bez záloh z vlastného kapitálu.Odpoveď na príspevok od tomasjur:
Ahojte, čo si myslíte o stavbe na kľúč? Je to pod… @tomasjur poviem ti tak, ze kazdy na to tolko casu nema. energiu a ten spomenuty cas, co do tej stavby musis vlozit, ti nikto spat nevrati. 😉 ja osobne som tiez za firmu, aj my sme sa takto rozhodli, aj ked sme teda vahali, ale nelutujeme. ono ozaj zalezi, do akych ruk to cele zveris a nemusi to zakazdym dopadnut katastrofalne.Odpoveď na príspevok od simiss33:
@tomasjur poviem ti tak, ze kazdy na to tolko cas… @simiss33 Som si toho vedomý, ale čo tak počúvam, tak takých firiem je ozaj málo. Vkuse čítam dáke recenzie, tie sú asi dosť smerodajné v tomto prípade.Odpoveď na príspevok od terry25:
za mna jednoznacne svojpomocne, ale to musis mat … @terry25 Čiže inak povedané, v opačnom prípade je lepšie sa proste spoľahnúť na firmu a máš pokoj. To som chcel vediet 😉Odpoveď na príspevok od tomasjur:
@terry25 Čiže inak povedané, v opačnom prípade je… @tomasjur za mna ano. vsak tymto ti odpadne hned niekolko povinnosti, ktore ty absolutne riesit nemusis. firma sa postara o organizaciu prac, nakup materilu ci dodrzanie celkoveho harmonogramu, co ti teda moze usetrit kopec stresu. my sme sa tiez rozhodli pre firmu, oslovili sme Dom Snov a vystavba trvala ozaj kratko. nelutujeme, spravil by som tak znovu. cakat sa nam tolko rozhodne nechcelo, co by trvalo rozhodne dlhsie, ak by sme si to riesili svojpomocne.Odpoveď na príspevok od tomasjur:
@terry25 Čiže inak povedané, v opačnom prípade je… @tomasjur presne tak. Preto sme my stavali na kluc :)Odpoveď na príspevok od hianinka:
@tomasjur za mna teda svojpomocne nie. nemyslim s… @hianinka my sme skúsenosti nemali žiadne, manžel vedel akurát sadrokartóny a postavili sme svojpomocne za 2 roky drevodom. S tým teda že manžela sme poriadne nevideli doma a využil aj dve materské, s tým že k stavbe brával aj deti keď sa dalo.. bolo to náročné neskutočne ale už je Bohu vďaka hotovo tak že môžme už byť tu spolu..veľa veci treba ešte dokončiť ale stalo nás to možno aj o polovicu menej ako cez firmu. Keď nám niečo robili živnostníci, tiež tu manžel musel byť, lebo by si urobili po svojom. K stavbe na kľúč jednoznačne treba dobrý stavebný dozor.. a spoľahlivú firmu. 😉Odpoveď na príspevok od tomasjur:
@terry25 Čiže inak povedané, v opačnom prípade je… @tomasjur ak sa vies spolahnut a urobia to dobre, tak je to jednoduchsie. Ja som navstivil tu niekde spominany "dom so sna" a vtedy padlo rozhodnutie, ze radsej svojpomocne. Postavil som ho kvalitne, murovany, z kvalitnych materialov a technologicky spravne, Ale ako pisem vyssie - mam velku a skvelu rodinu, kde su aj sikovni remeserlnici, odbornici a dokonca s peciatkou dozoru. Prisiel covid, rok podpory od statu, pol roka z firmy .... casu habadej....vsetky okolnosti mi priali. Napriek vsetkemu som sa obcas dostal do uzkych, kedy som nieco hodil o zem, ci musel pouzit rady napr. tu na MS. Vlastne MS mi dala vela. Aj ked som bol o niecom presvedceny, ze to chcem, overil som si tu vo vyhladavani v otazkach, ci sa to dane riesenie niekomu osvedcilo. MS je hodne napomocny portal. Stavat svopomocne chce naozaj silneho jedinca. Vidim vela prikladov aj 25 , 35 ci 45 rocnych, ktorí do toho isli a davaju to aj popri praci, ti maju moj obdiv. Poznam zeny, ktore popri praci opatrovatelky v Rakusku zrekonstruovali domy - fakt vlastnymi rukami, videl som proces toho .....robili komplet chlapsku pracu. No a niektore sedia pri peci a zbadaju pavuka v kute a pištia. Proste sme rozni a tazko je radit druhym. Osobne si ale myslim, ze pri stavbe na kluc clovek strati asi tolko nervov, ako aj pri svopomocnej. Bud pri nich denne stojis a kontrolujes, alebo sa potom roky trapis s chybami v dome.Odpoveď na príspevok od simiss33:
@tomasjur za mna ano. vsak tymto ti odpadne hned … @terry25 Som si vedomý všetkých rizík, ktoré sú spojené so stavbou svojpomocne a nech sa na to pozerám z akejkoľvek strany, nad týmto spôsobom začínam uvažovať čoraz menej. 😅Odpoveď na príspevok od simiss33:
@tomasjur za mna ano. vsak tymto ti odpadne hned … @simiss33 A čo znamená krátko? Ako dlho sa stavia takýto dom?Odpoveď na príspevok od tomasjur:
@terry25 Som si vedomý všetkých rizík, ktoré sú s… @tomasjur rizík nie. Skôr starosti.Odpoveď na príspevok od terry25:
@tomasjur rizík nie. Skôr starosti. @terry25 ano, aj tak sa to da povedat. @tomasjur montovany dom mas postaveny velmi rychlo, dva mesiace a byvas. ta konstrukcia je jednoducha, ten proces spociva v tom, ze sa v podstate len jednotlive panely zmontuju, co je teda velka vyhoda, nakolko sa tymto setri cas.