Starý dvojdom pre dve cudzie rodiny

Dobrý deň, chcela by som váš názor. Máme vo.vyhlade starý dvojdom, ktorý by sme chceli kúpiť dve cudzie rodiny, t.j. na bývanie pre dve rodiny. Dvojdom je robený tak že je prízemný a každá rodina by mala svoj vchod zo svojej strany a aj záhrady by sa dali oddeliť. Čo treba urobiť sú papierovačky ohľadom dvoch supisnych čísiel, dve prípojky na všetko a podobne. Myslíte si že je to somarina? Vidím že aj mnohé novostavby robia dvojdomy na tento štýl.
Odpovedať
@zuzada29 Je to skutočne dvojdom - teda jedna nehnuteľnosť vlastnená 2 vlastníkmi v podielovom spoluvlastníctve? Alebo to sú 2 samostatné domy na 2 listoch vlastníctva, len sú spojené jednou stenou? Ak je to prvý prípad, tak pokiaľ to nie je naozaj nevyhnutné, tak sa tomu vyhni a kúp si úplne vlastný, samostatný dom. Stále je tam riziko, že sa časom so spoluvlastníkom na niečom nezhodnete. A teraz ten dom nemá 2 súpisné čísla? A má len jednu prípojku? Čiže vy z neho chcete spraviť dvojdom? TAk to sa na to úplne vykašli a hľadaj ďalej. Určite nájdeš niečo lepšie.
Odpovedať
Naši majú chalupu tiež tak - je to jeden dlhý dom, jedno súpisné číslo, ale sú tam dve bytové jednotky - dva samostatné vchody, dva listy vlastníctva, každý si platí svoju elektrinu. Dvory aj záhrady sú oddelené plotom. Skontrolujte si ale poriadne, či je to v katastri tak zapísané, že sú dvaja vlastníci a či sedí pozemok A k časti domu A a pozemok B k časti domu B, pretože v tomto našom prípade sa muselo prepisovať na katastri, lebo tam mali chybne pozemok A s majiteľom časti domu B a opačne. Pritom tie rodiny bývali v dome od konca 50. rokov, nikdy si časti domu nevymenili.
Odpovedať
@wegar Ak má stavba iba jedno súpisné číslo a je to jeden objekt, nemôže byť zapísaná na 2 samostatných listoch vlastníctva s 2 rôznymi vlastníkmi. Potom ju vlastnia tí vlastníci v spoluvlastníctve.
Odpovedať
@chrobak7 momentalne ma ten dom len jedno supisne cislo, no je postaveny tak ze by sa dal rozdelit na dva z lavej strany pristup k jednemu a z pravej k druhemu vchodu do domu a tak isto by sa dali rozdelit aj zahrady. len by sa to muselo vsetko vybavovat v zmysle dvoch pripojek a druheho supisneho cisla.
Odpovedať
@chrobak7 ano, momentalne je ten dom v podielovom spoluvlastnictve. to len ja tak rozmyslam ze by sa to dalo takto rozdelit. v nasom meste je problem to ze momentalne nie su byty, nie su domy a ani pozemky na predaj. k nam nechodia ziadny developeri co by postavili nove nieco. momentalne je taka situacia ze kto aj kupi dom tak byt nepreda, lebo ho nechava detom a aj napriek tomu ze tvrdia ze vsetci z nasho mesta odchadzaju za pracou inde, tak s nehnutelnostami to tak nieje, lebo kazdy sa chce casom vratit do rodneho mesta a tak si nehnutelnosti nechavaju.
Odpovedať
@chrobak7 Nevlastnia, každý má svoj list vlastníctva. Je to dvojdom s jedným súpisným číslom zo začiatku 40. rokov v obci na Gemeri, kde dávajú líšky dobrú noc. Skoro všetky domy sú tam také, niektoré majú aj viac bytových jednotiek. Kedysi to mali všetci v dlhodobom prenájme od železorudných baní.
Odpovedať
@zuzada29 ako pise chrobak ak su to dve nehnutelnosti spojene stenou ok, ak nie kasli na to, uz len z toho, ze nikdy nic taketo nerobi dobrotu, my sme tak chvilu byvali v podnajme a to dokonca boli nasi kamarati a tak sme sa dohadali, ze sa dodnes nebavime...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?