Projekt-cena realizacie

Chcem sa opytat zo skusenosti, za kolko je realizovatelna vystavba, tehla alebo ytong, valbova strecha. Pripadne na com by sa dalo usetrit, ina strecha a pod. Poradte dakujem.
Odpovedať
Do obývateľnej podoby počítaj 1000 EUR/m2. Ušetríš tak, že si porobíš sám max toho čo dokážeš a na to čo nedokážeš si dôsledne vyberieš kvalitné referenciami odporúčené fy/partie. Nič to nemení ale na fakte, že ak si nebudeš práce denne kontrolovať a preberať celé sa ti to predraží. Najdahšie sú totiž opravy odfušovaných prác,..... a potom ešte "majstrami" odporúčané "bombové" zmeny oproti realizačnému projektu, ktorý by mal byť samozrejmosť . Materiály z čoho budeš stavať HS, či tvar strechy sú v súčte úplne nepodstatné drobné.
Odpovedať
@nubinka Zdravim ked uz na zaciatku premyslas o tom kde co usetrit tak to nie je dobre znamenie. Ak by ste volili vaznikovy krov namiesto klasickeho je mozne ze by sa dalo nieco usetrit, ale treba na tom mysliet uz pri projektovani t.j. ziadne nosne priecky, mensie zaklady atd. Ale najviac usestris ako pise pripad001 tak ze si budes robit vsetko sam, resp co vies a mozes.
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 ale no nestras ludi. to je cena taka ze nepohnes prstom este ti firma rozlozi aj cerveny koberec a da ti kluciky s orchestrom
Odpovedať
Profilova fotka
@nubinka Ako píše @pripad001 1000 eur za m2 pri stavbe na kľúč je reálny odhad pri tomto dome to vychádza na cca 150 000 eur najviac vieš ušetriť na práci ak si dom dokážte postaviť sami. Ak nie tak by som pouvažoval nad menším domom čo by ste si mohli dovoliť lebo sa môže stať že vám zostane nedokončená stavba. Či si vyberieš tehlu alebo Ytong je v dnešnej dobe skoro jedno a pri celkových nákladoch je to kvapka v mory.
Odpovedať
tak aka je priblizna cena ak zozeniem sikovnych zivnostnikov? viem ze pri firme to je velka provizia. ako sa moze lisit cena strechy? valbova - rovna?
Odpovedať
@jblaze Ja som napísal "do obývateľnej podoby" !!!!. Áno, často čítam o tých, "oveľa šikovnejších ako ja", čo postavia a bývajú za oveľa menej ako 1000/m2, no ešte som ani jedného nestretol a nevidel. No hlavne som nestretol takú ženu, susedu, ktorá býva s nadšením v dome bez dverí, záclon, závesov, kuchyne, .....a milióna tých len ženám milým čačkám mačkám. No mám ich naokolo hneď niekoľko, ktoré nechcú ísť bývať do z vonka v podstate hotového domu, ktorému chýba možno upravená záhrada, možno parkety, možno žalúzie......Okrem literatúry, ktorá toto prezentuje ja vychádzam z vlastnej skúsenosti. Pod túto sumu som sa jednoducho nedostal a to som na stavbe vykonal dosť podstatnú časť svojpomoci, dodávateľov som vyberal po zvážení jak referencíí, tak ceny. Je pravda, že som nedával laminátové podlahy, dvere, dlažby sanitu z akcií v Baumaxe, no neboli to tiež žiadne WB, či ebenové drevo. A s tým červeným kobercom si to už úplne zabil :-). Raď ľuďom aj naďalej, potom sa nečudujem, že sa exekútori vozia na najdrahších BMW a Porsche.
Odpovedať
@verky5 A ty poznáš aký je rozdiel medzi živnostníkmi a firmou ??? Podľa mňa v otázke ceny pre koncového zákazníka žiadny. Aj jeden aj druhý musí platiť odvody, dane a robí len a len za peniaze. Navyše 99% fyzicky pracujúcich pre firmy sú živnostníci na zmluvu. Rozdiel je medzi jednotlivcami z nich len a len v tom, kto má silnejší žalúdok a nervy oblasti odrb.... štátu na daniach. No stavať RD bez papierov, zmluv a všetkým známej DPH je síce ľúbivé, no čokoľvek sa pokazí, dodatočne zistí ako vadné, nefunkčne ..... je potom kruté prebudenie sa do reality. A k tej streche to zistíš uplne jednoducho. Daj dopyt na vypracovanie ponuky na valbovu a rovnú strechu ktorémukoľvek strechárovi v tvojom okolí.
Odpovedať
@jblaze Asi nestaviaš, tak preto si napísal takú hlúposť. Dnes je problém nájsť ľudí. Nepíšem majstrov, lebo to nie sú majstri. To sú ľudia, čo vedia trochu stavať. Väčšinou robia to, čo robia už roky. Ak chceš od nich niečo iné, tak to je už problém. Majú svoje postupy, z ktorých nevybočia. A je vôbec problém teraz niekoho zohnať. Všetci sú vyťažení a aj dedinský majstri, čo robia bez papierov, si pýtajú veľa.
Odpovedať
@nubinka A ešte aby som ťa zneisti - stavba to nie je len dom. To je aj okolie a exteriér. Ja som s tým síce rátal, ale ja tam ma prekvapilo, koľko to stojí. Odhliadnuc od zateplenia a omietok - čo je v podstate tiež exteriér, si treba pripraviť nemálo peňazí aj na chodníky, plot, terénne úpravy a pod. Len bagrista s minibagrom, čo mi 1,5 dňa upravoval terén, si zinkasoval 450 €. Betónový plot ma stál 4 tisícky, predný bude cca 3 tisíc. Ceny zámkových dlažieb sa pohybujú medzi 15 - 20 €/m2 plus pokládka. Keď si niekto vypočíta cenu materiálu, na prácu si môže prihodiť tú istú sumu. Dlažby na schody a podestu stáli v MM do 500 €, jej položenie takisto 500 €. Takže snílkovia, čo si myslia, že za 60 tisíc postavia dom a majú pokoj, nech prestanú snívať. Budú bývať, ale exteriér bude nedokončený ešte roky, budú chodiť po blate alebo po paletách. Keď som to tak zhruba narátal, tak exteriér ma bude stáť cca 25 tisíc - a to nebudem mať tie najdrahšie materiály.
Odpovedať
Presne ako ti chalani pisu na takyto dom pocitaj 150.000,- standard a okolo 25.000 exterier, nezabudni na pripojky a stavebne povolenie vsetko nieco stoji.
Odpovedať
ale dom bude pekný :) ale výjde to fakt na nejaké 175K eur
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 @chrobak7 muesel sm reagovat na tie ceny lebo stale len o tom sa tu pise ake je to drahe a tazke a nemozme,, nie kazdy je babrak a nemozny clovek tak len to nepiste s takou istotou lebo si myslim ze mate nejake meno na fore a ludia to mozu zobrat vazne a nenaberu odvahu ist do toho a splnit si sen,, a nieje to pravda je to prehnane je to tak ako som povedal ze za 1000 eur na m2 je to aj s vyhrievanym bazenom a kto take sumi plati bezne tak asi ho riadne odrbavaju
Odpovedať
Článok sa načítava...
To posledné, čo by som chcel by bolo niekoho od stavby vysnívaného RD odradiť. Ak trávim čas na tomto fóre, tak len s úmyslom niečo nové sa naučiť a ak viem niekomu zo skúsenosti poradím. A aj preto si stojím za každým slovom, ktoré som tu kedy napísal. Či si to niekto zoberie za svoje, alebo si osvojí názor niekoho iného je už jeho slobodná vôľa.
Odpovedať
1000 Eur za m2 je podla mna uplne realna orientacna cena, ked sa stavia s rozumom, nesetri sa za kazdu cenu (aj na ukor kvality), ale ani sa bezhlavo neplytva.
Odpovedať
Ak nie si kolo Bratislavy, máš kontakty a vieš v tom chodiť tak pri výstavbe partiami by si sa mohla dostať niekam €700-800 pri ešte akceptovateľnej kvalite. Teraz nerátam kraviny typu záclony, kobercový trávnik a vstavané skrine, to si môžeš dorábať roky. Ja už pomaly končím, budem na €150000 pri viac ako 200m2 a chýbať mi bude len predný plot a záhrada (to posledné si urobím sám na plot si buď požičiam alebo spravím provizórny, zatiaľ som bez hypotéky či pôžičky), všetko ostatné vrátane chodníkov tam bude. A to ešte by som tak 15-20 kilo ušetril ak by som používal tie najlacnejšie zariaďovacie materiály a nie Grohe, Quick step, obkladačky za €45/m2 a tak podobne. Zase ale ak sa dalo som šetril a neplytval. Moja rada je: Dohodni si každý úsek zvlášť, veľmi pozeraj na referencie, a vyberaj z viacerých ponúk. Tých dobrých a cenovo prijateľnejších musíš zháňať dlhšie dopredu, bývajú vybukovaní. Nesmieš sa ponáhľať, rýchlosť výstavby dosť stojí. V žiadnom prípade nenechaj robiť nikoho nič ak nie ste presne dohodnutí na rozsahu a cene, materiály si buď hľadaj sama alebo pokiaľ ti ich ponúka realizátor "za dobrú cenu" tak si to poriadne over či to nezoženieš ešte podstatne lacnejšie. Pokiaľ nie si schopná asertívneho jednania o cenách, hodiny zháňať informácie o cenách, postupoch, referenciách atp. a nebudeš mať čas kontrolovať práce, zvážil by som "zamestnať" nejakého dôveryhodného dôchodcu od fachu aj ako stavebný dozor, to čo mu zaplatíš sa ti dupľom vráti.
Odpovedať
@jblaze daj kontakt na kvalitnu stavebnu firmu, ktora ti postavila dom pod 1000€ za meter aj s upravami okolia.
Odpovedať
@jblaze Tak neviem kde si staval. Ja mám dom, kde tých 1000 € vychádza, bez pozemku, ale aj s vonkajšími úpravami, t.j. zateplenie, obklad, vonkajšie žalúzie. A to nemám luxusný dom ani bazén a ani nemám pocit, že ma niekto "odrbáva". Platím majstrom normálne bežné ceny za práce. Každú cenovú ponuku si najprv s dodávateľom odsúhlasím, prípadne porovnám s inou, ak je k dispozícii niečo na porovnanie. Už veľakrát na fóre boli uvedené tie približné ceny za m2. Isto, dá sa postaviť aj za 800 /m2, ba ešte aj menej, ak sa to vopred naplánuje - napr. bude väzníková strecha, SDK strop, lacnejšie okná, miesto základov iba základová doska a pod. A lepšie je niekomu pred začatím stavby otvoriť oči, aby potom nemusel ten dom pre nedostatok financií ako nedokončený predať. Môžem potvrdiť, že tých 1000 € je reálna cena pre štandardný, možno trochu kvalitnejší dom s tým, že v tom je všetko - aj vstavaný nábytok, plot a chodníky okolo.
Odpovedať
@chrobak7 Staval tam kde ja, my nemáme 20% prirážku pre hlavné mesto a okolie.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 vidis dobre si to napisal :) treba spravny navrh a vsetko sa da, hovorim ze 1000 ked clovek nepohne prstom len niekto si aspon omietky robi alebo podlahu si poklika. ale pravda je ze sa tazko niekto zhana a tym padom je velky dopyt a si nastavuju ceny jak do zblaznenia
Odpovedať
Profilova fotka
my budeme stavat na 70% totozny dom(podla podorysu) aj ked vsetko v nom bude vacsie cca220m2 a po konzultacii sme sa dostali k cene 200 000€ za dom(bez plota a vonkajsich uprav) samozrjeme zalezi uz na cenach jednotlivych materialov ale cena 1000€ za meter je realna.. samozrjeme bez pozemku.
Odpovedať
a z coho stavate? tehla yton? drevo??
Odpovedať
@tomcok preco by to neboli rozumne? Kazdy clovek,ktory si vazi peniaze uvazuje a hlada riesenia. Prave takto clovek usetri,ze ma rozhlad a nenecha sa oklamat tym,co mu realizacna firma nauctuje.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?