Použité mierky na výkresoch

Dobrý deň, moja otázka smeruje skôr ku konštruktérom, s kolegom sme mali debatu o tom, či sa dajú na výkresoch používať okrem mierok odporučané s normou STN EN ISO 5455, alebo aj bežne použivate mierky napr. M1:7,5, napr. M 1:25, M1:33 (niektoré 3D kresliace programy ponukaju bežne napríklad 1:33) ( nejde o projekty rod.domov, ale napr.aj ocelové konštrukcie. Dakujem Vám za odpoved ...som začiatočníčka :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od verah11:

Dobrý deň, moja otázka smeruje skôr ku konštrukté…
@verah11 nie je toto skôr otázka na asistenta, alebo študijného poradcu na fakulte? Myslím, že to je dôvod tvojej otázky- štúdium na stavebnej fakulte..
Odpovedať

@verah11 záleží na tebe, v akej mierke nakreslíš výkres... @michaelarecht toto akože ?
Odpovedať
Profilova fotka

@verah11 tiež som začiatočník, ale v kreslení v dwg, teraz sa už všetko kreslí v mm a v merítku 1:1 a aby sa to zmestilo na výkres , volí sa mierka. A platia kóty, aj keď sú upravované dodatočne.
Odpovedať

@verah11 Tie mierky, ktoré uvádzaš sú z "palcového" prostredia. My žijeme v ISO metrickom prostredí, preto používaj radšej tie naše - zabehané.
Odpovedať
Neviem či sa môžu ale z praktického hľadiska to chce používať klasicky používané aby človek s pravítkom (možno aj pryzmatickým) nemal fyzicky problém odmerať si rozmer z výkresu a zistiť si jeho reálny bez kalkulačky.
Odpovedať
Pracujem v strojarine a neviem či ešte niekto meria rozmer priamo na výkrese,v čase 3D kresliacich programov ,nie je problém nasekat na výkres ,kot koľko sa komu žiada aj dodatočne, merať to na vykrese by som už nemal odvahu keďže aj tlačiarne do toho vnášajú svoju vlastnú mierku a nie ako keď sa to dakedy kopirovalo z "pauzaku"
Odpovedať
V živote som ešte mierku na výkrese nepoužil. Nakresliš 1:1 potom okótuješ a zmenšíš pohľady,rezy na potrebnú veľkosť výkresu.
Odpovedať

@verah11 sám ste si odpovedal prvou vetou, tá norma je odporúčacia. V dnešnej dobe dxf je to bezpredmetné, takže si môžete používať ľubovoľné mierky, v praxi ste limitovaný veľkosťou papiera v tlačiarni, resp. v ploteri.
Odpovedať
Ked si spomeniem na casy, ked som kreslila ocelove konstrukcie, tak mna ako strojarku prekvapilo aka mierka sa tam pouzivala. Kedze je to uz 40 rokov nespomeniem si aka, ale bola to nejaka standardna "stavbarska" V kazdom pripade na vykrese je smerodajny rozmer na kote, nie to co je nakreslene.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chozze69:

Pracujem v strojarine a neviem či ešte niekto me…
@chozze69 a to presne nechapem ze preco do vykresov nenasekaju vsetky koty. Ku mne sa dostavaju dost chabe vykresy z ktorych mam naratat mnozstva. Ako to robia robotnici na stavbe netusim. Oni nebehaju s pocitacom aby si odmerali dlzky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wivik:

@chozze69 a to presne nechapem ze preco do vykres…
@wivik neviem ako je to na stavbách ,u nás keď robotník zistí pri práci ,že mu dajaka kota predsa len chýba tak sa to dokotuje
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jumt:

V živote som ešte mierku na výkrese nepoužil. Nak…
@jumt A zmenšíš... to príde od projektanta dwg či pdf, ktoré by sa malo vytlačiť minimálne na A0 a ty máš k dispozícii len A3... ani mierka nepoužiteľná a čitateľná kóta len tá úplne vonkajšia, na tom najdlhšom rozmere🙂 To musím potom ešte aj do monitora prikúkať, kým sa z výkresu vysomárim. @verah11 1:10, 1:50, 1:100. Ešte 1:25 beriem, ale s tými tretinovými či trojštvrťovými (1:33, 1:75) mám chuť toho projektanta niekam poslať... 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od jumt:

V živote som ešte mierku na výkrese nepoužil. Nak…
@jumt Ďakujem Vám za odpoveď,samozrejme,ja tiež kreslím všetko v mierke 1:1 / asi nevhodne som položila moju otázku/ ide mi o to,že v akej mierke robia kolegovia výstupy, celkom konkretne, či mám zvoliť bežnu mierku 1:50, alebo že by mi na výkres zmestil aj v" blbej" mierke 1:33 ( kresliaci program ma v basic nastaveniach ) s tým ze napr.podorys by viditelnejší ale v blbej mierke....s čím pomôžem viacej tým ktorým dostane do rúk ten môj výkres
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@jumt A zmenšíš... to príde od projektanta dwg či…
@dedo758 ďakujem Vám velmi pekne za konštruktívnu odpoveď...presne o to mi išlo....samozrejme kreslím všetko v M1:1, ale v akej mierke robiť výstupy.....lebo žial od počitača nepoznám ako funguje na druhej strane... celkom konkretne, či mám zvoliť bežnu mierku 1:50, alebo že by mi na výkres zmestil aj v" blbej" mierke 1:33 ( kresliaci program ma v basic nastaveniach ) s čím bude ten môj výkres" používatelnejší"ze napr.podorys by viditelnejší -" väčší"ale v blbej mierke....s čím pomôžem viacej tým ktorým dostane do rúk ten môj výkres že ja pod domnienkou že robim dobre že dám "viditelnejší" pôdorys napr. v M 1:33....ale na stavbe budu hnevať aj na mojich predkov...že čo je zač za mierku....či len použivaju len koty....alebo je ešte vo zvyku či to bolo vôbec vo zvyku s pravitkom ešte merať....ďakujem este raz za odpoved...a budem si na to pri kreslení myslieť :)
Odpovedať
1:50 na stavebných výkresoch je tak akurát...
Odpovedať
Profilova fotka
@verah11 bezny stavebny vykres je 1:50, male veci 1:25. Su ale pripady, ked som videl mierky 1:33 a dalsie zbesilosti, vacsinou elev nevedel prestavit zakladne nastavenie softu z USA, UK. Velke objekty sa kreslia 1:100 architektov Libra/Kahn (napr. co mam kopiu projektu sanatoria V.Hagy), velke arealy 1:200. Co mame doma predvojnove projekty po dedovi, vsetko 1:50
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?