Postrehy a rady k pôdorysu

Ahojte, začíname riešiť pôdorys. Budem rada za vaše postrehy, rady a skúsenosti ohľadom umiestnenia, svetelnosti a rozmerov miestností. Vďaka :)
Odpovedať
1
2
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ruzovaceruzka:

Ahojte, začíname riešiť pôdorys. Budem rada za va…
@ruzovaceruzka Tiež mi príde divné kresliť dom ktorý bude stáť v takomto rozmere odhadom cez 400-tisíc vo free programe na nete. Aj tak budete musieť zaplatiť za projekt tak obetuje pár tisíc navyše za archytekta. Tie peniaze sú pri stavbe domu nič a na rozdiel od tvojho nákresu archytekt vymyslí niečo čo bude mať hlavu a pätu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martosko:

@ruzovaceruzka Tiež mi príde divné kresliť dom kt…
@martosko Od projektanta máme navrhnutý tento pôdorys ale pre moju predstavivosť sme to prekreslili aj sem a zamýšľame sa nad praktickosťou a čo najepším využitím. Preto rátam, že aj rady ktoré tu dostaneme sú iba odporúčania a možno nejaké nápady a iné pohľady, nakoľko každému vyhovuje niečo iné.
Odpovedať
Profilova fotka
mne prídu napríklad odveci dve kúpeľne oproti sebe. to mi ako prvé padlo do oka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od buch_buch1:

mne prídu napríklad odveci dve kúpeľne oproti seb…
@buch_buch1 jedna kúpeľňa je pre rodičov prístupná iba zo spálne a druhá z chodby pre deti.
Odpovedať
Beriete do úvahy svetové strany? Verte mi, nechcete mať spálňu na západ.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raphael42:

Beriete do úvahy svetové strany? Verte mi, nechce…
@raphael42 Myslíte, že na juh by bola lepšia? či ktorú stranu navrhujete ako ideálnu? Sever je strana kde nemôžu byť okná do obytných miestností a východ je od ulice.
Odpovedať

@raphael42 Myslíte, že na juh by bola lepšia? či …
@ruzovaceruzka najideálnejší je východ, poprípade juhovýchod. Aj juh bude lepší. Pokiaľ nemáte dobre vyriešené tienenie (presah strechy), tak ak sa vám slnko oprie poobede do miestností na západ, nebude tam príjemne. Hlavne ak berieme do úvahy, že už to s teplotami bude len horšie. Alebo plánujete klimatizáciu?
Odpovedať
Presah strechy za obývačkou, pracovňou a spálňou by mal byť dostatočný, nakoľko je tam v pláne terasa, a plus vonkajšie žalúzie, tie plánujeme všade okrem miniokienok.
Odpovedať

Presah strechy za obývačkou, pracovňou a spálňou …
@ruzovaceruzka Presah strechy nepomôže celkom ak zapadá slnko tak Vám oslní celú terasu. Verte mi že sa tam v lete nebude dať fungovať. Máme tiež terasu na juhozápad. Skúšal som rolety, tieniace plachty a teraz špekulujem nad posúvnymi žalúziami. K pojektu (berte čisto môj pohľad čiže plne subjektíne) Pri vstupe do domu by som chcel mať predsieň. Návrh pôdorysu nezohľadňuje uloženie na pozemok voči svetovým stranám. Príliš veľa priestoru na chodby. Kuchyňa je dosť daleko od technickej miestnosti - bude potrebné obehové čerpadlo na teplú vodu. Na jedno z 3 WC by bolo dobré dostať sa z terasy. Tiež z obývačky resp. kuchyne sa mi zdá daleko na WC. Šírka špajze 1m sa mi zdá málo. Príliš členité. Začal by som odznova.
Odpovedať

Presah strechy za obývačkou, pracovňou a spálňou …
@ruzovaceruzka Ja som navrhol asi 200 verzii svojho domu a nakoniec som zistil ze v jednoduchosti je krasa. Na zaciatku je dobre si povedat aku klimu chcete mat v dome co ma velky vplyv na orientaciu okien/dveri domu voci svetovym stranam a samozrejme na pouzite technologie v nom. Vzdy sa zacina 2D (kludne aj free, nechapem preco sa to niektorym nepaci, nech ten dom stoji aj 500k), ale ja doporucuje ist do 3D a studiu so slniecko (od vychodu do zapadu, od jari po zimu). Sam som si robil komplet dom v Revite + Enscape rendering. A ci potrebujete architekta je dobra otazka, ale na to si musite odpovedat sama. Urcite pomoze, len aby ten architekt nebol na tom horsie ako ste vy, to ze ma skolu este neznamena ze je aj pouzitelny pre ekonomicke rioesenie stavby. Potom zistite ze s kazdy presahom strechy pre zapadne/vychodne orientovane okna/dvere je zbytocne ratat. Tu pomozu ako posledne iba ext. zaluzie. Co sa tyka zapadnych okien, tie budu poobede od 13:00 do vecera kompletne zatiahnute => tma. Ja doporucujem sa akymkolvek zapadnym oknam uplne vyhnut (inak treba urcite ratat s klimatizaciou bezdebaty). A co najviac okien pre byvanie orientovat vo vasom pripade na vychod a juh, kedze sever ee.
Odpovedať
prve, co by som zvazila je 1 m siroka spajza, velmi uzunke, ked tam das regale, budes musiet chodit bokom😁 mne zapadne izby vobec nevadia, vidim teraz novy dom oproti nam a slniecko im krasne dlho svieti na terasu a aj do obyvacky a spalne, ked my uz mame juznu obyvacku davno v tieni. Ved juh a zapad su najhladanejsie orientacie, sever je studeny a tmavy a vychod kratky. Dnes je tieniaca technika uzasna, este mame v hlave tie umorne tepla, ale to su 1-2 mesiace, inak cely rok nahaname teplo a slniecko
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od gklin:

prve, co by som zvazila je 1 m siroka spajza, vel…
@gklin To je dobra poznamka. Nebal by som sa tych slnecnych stran. Vonkajsie tienenie vie spravit svoje. Isto lepsie, ako chladna, temna miestnost, kde musis pomaly pol dna svietit.
Odpovedať

prve, co by som zvazila je 1 m siroka spajza, vel…
@gklin máme detské a obývačku na západ a katastrofa, v dome od mája do septembera 30+, teraz 25+, snáď budúci rok budú ext. žalúzie a klíma :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od adam77:

@gklin To je dobra poznamka. Nebal by som sa tych…
@adam77 @gklin ale v spálni nepotrebujete svetlo. V spálni sa väčšinou len idete vyspať. Denné miestnosti môžu byt na juh a západ, pretože tam trávite čas cez deň. Ale spálňa na západ bude v lete po celoddenej horúčave neuveriteľne vypečená.
Odpovedať

@ruzovaceruzka v spálni by som nechcela toľko dverí :D vstupnú chodbu si dobre premyslieť, hlavne jej využitie a usporiadanie, aby ste pri zariaďovaní neprišli na to, že je zle navrhnutá....a tiež ten otvor do zvyšku domu prispôsobiť prípadným dverám, ak by bolo treba ju uzavrieť. do technickej okno, špajza divne úzka, nechcela by som mať wcko bez okna, ale radšej by som ho dala do toho L v špajzi a špajzu do obdĺžnika. tá dlhá detská je zabitý priestor, ak to je pre tínedžera, tak možno ok, ale kde sa dieťa rozloží so všetkými hračkami?strááášne dlhé chodby, my máme okolo 3-4 m medzi obývačkou a psolednou izbou, aj to mi príde veľa, keď sa dieťa hrá v izbe a 100X ma zavolá, že sa mám ísť na niečo pozrieť cez deň:D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od treborztv:

@ruzovaceruzka Presah strechy nepomôže celkom ak …
@treborztv Terasa bude horúca, s tým počítame a plánujeme malú "kávičkovú" pretože náš sen je altánok, bude napojený na záhradný domček v ktorm bude aj to WC aby sa z vonka nechodilo dnu. Presieň myslíte akože má byť uzavretá dverami či ako? Mne sa zdá tá naša otvorená predsieň dostatočná aj na skriňu, lavičku, vešiaky. Členitosť je to čo aj mňa najviac vyrušuje a tá špajza je tiež tažko využiteľná. Ďakujem ešte sa nad tým zamyslíme.
Odpovedať

@adam77 @gklin ale v spálni nepotrebujete svetlo.…
@raphael42 súhlasím. Spálňa je za mňa najlepšia na severovýchod, nech slnko ráno budí. Detské izby juh a západ, lebo deti majú izbu ako svoju izbu+pracovňu+herňu+obývačku v jednom, čiže trávia tam čas hlavne poobede a večer, tak nech majú svetlo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@raphael42 súhlasím. Spálňa je za mňa najlepšia n…
@marsdm dovolim si nesuhlasit :-). Mna keby rano slnko zobudilo tak dam na okna asi cierne folie :-). Na juh mame detsku a pracovnu. Ja v nej sedim cely den, kazdy den. A kedze nemame klasicke okna, tak mam stol posunty v kute a je tam celkom tmavo. Detto v detskej pri ulohach takmer stale svietime lampicku. V spalni mame jedno okno na juh a jedno na zapad. A je to aj nachladnejsia miestnost v dome. Samozrejme mame vonkajsie zaluzie a mam ich napolohovane takze nepustaju uplne slnecne luce. Ked boli pekoty ani som zaluzie neodkryla. Predpokladam kto v tejto dobe riesi dom, tak pocita s chladenim aj s rekuperaciou. Takze nejakemu extremnemu prehrievaniu by nemalo dochadzat. @ruzovaceruzka na prvy pohlad vyzera ta dispozicia ako by ju niekto navrhoval kto sa tomu nerozumie. Su tam casti ktore by sa dali rozvrhnut lepsie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@raphael42 súhlasím. Spálňa je za mňa najlepšia n…
@marsdm Spalna na sever oki, urcite nie na vychod...aby ma v lete budilo slnko o 5:00 cez leto :-), ale kazdemu vyhovuje nieco ine a to ze niekomu sa paci jedna vec nezname ze druhemu sa bude pacit tiez. Preto si treba domcek navrhut hlavne podla seba a svojich skusenosti z minuleho byvania. Vzdy je vsak potrebne v kazdej izbe denne svetlo.
Odpovedať

@ruzovaceruzka mne by asi najviac vadilo mat dvere do spalne oproti vchodovym dveram. Kuchynu mas dost siroku. 5 m je celkom dost plus tie boky. Zuzila by som ju na 4 m a lepsie vyriesila spajzu s veckom. My mame kuchynu L 4x3 plus samostatne chladnicku a vezu a je to celkom velka kuchyna. Si uz teraz vyskladaj jednotlive skrinky. Keby som mala zacat na cistom papieri tak by som riesila aby z kuchyne sa dalo dostat priamo na terasu. My tak mame je to super. Za cele leto sme asi ani v obyvacke hsv portal neotvorili. Stale tam mame spustene zaluzie. Z kuchyne mame vonku dvere a je to jednoduchsie na otvarenie. A ked si uz kreslis v programe tak kresli vsetky detaily. Vesiaky, komody, skrinky, kavovar, lampy, stoliky,... lahsie sa ti bude rozhodovat ked das vypinace, zasuvky... a samozrejme zistis co ss ti zmesti co nie co ti zavadzia, ze musis topanky preskakovat ked chces ist na vecko a postupas po bordeli ktory si v zime domov prinesies.
Odpovedať
Lay-out domu by som zacal odznova po precitani par prispevkov tu na fore, ako som pisal ja ich urobil asi 200 :-)
Odpovedať

@treborztv Terasa bude horúca, s tým počítame a p…
@ruzovaceruzka celé vymazať a začať na novo. Žiadne členité pokusy, žiadne dlhé a úzke chodby. Za mňa celé zle. Ešte aj zle otočené na svetové strany...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wivik:

@marsdm dovolim si nesuhlasit :-). Mna keby rano …
@wivik žalúzie sa dajú ovládať tak, aby sa samé odkopili kedy treba ráno. Tak tu je teda zas rozdiel že nie je stôl pri okne. U nás je prekrytie strechy na juh, čiže v lete cez deň skoro vôbec nejde slnko priamo do izieb a v zime to osvetlí skvele. A okná na západ sú tu nutnosť, lebo tie západy slnka všetci sledujú a majú žalúzie hore, keď sa rozprávame so susedmi, čiže závisí aj od scenérie a či je na čo pozerať. Ale teda každý si zariadi ako mu naviac vyhovuje, veď nie každý má rovnaké preferencie a preto nemajú všetci rovnaké domy.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, mozes sem poslat aj ten navrh od projektanta? Ak to takto nakreslil, bude treba nieco podniknut.
Odpovedať
Toto boli pôvodné alternatívy ktoré sme zvažovali.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janka_266:

@gklin máme detské a obývačku na západ a katastro…
@janka_266 mame detske izby na juh, na jednej je prekrytie strechy, lebo je tam balkon-pre mna najprijemnejsia izba, v druhej musia byt v lete stiahnute vonkajsie rolety do 2/3, ked je viac ako 30 stupnov. Uplne v pohode to dcera prezije. A zvysok roka mame svetle a teple detske izby. A obyvacka dtto. Kuchynu mam na vychod, tam ked nesvieti slnko v lete, tak je tam zima😀. Rozhodne by som detske izby situovala na juh a na zapad.
Odpovedať

@adam77 @gklin ale v spálni nepotrebujete svetlo.…
@raphael42 pisala som, ze sa bavime o 1-2 mesiacoch v roku, inak nahaname teplo🙂 a existuje take nieco, ako vonkajsie tienenie😉
Odpovedať

@raphael42 pisala som, ze sa bavime o 1-2 mesiaco…
@gklin ale načo budem mať spálňu na západ, keď bude musieť byť kvôli čo najnižšej teplote celé leto zatemnená. Ak sa v nej naozaj len spí. Na juh a západ sa oplatí umiestniť denné miestnosti, kde trávime najviac času a kde oceníme slnko väčšinu roka. Áno aj detské izby, aj keď tam by som zvolil juh. Aby mali denné svetlo čo najdlhšie, ale aby im západné slnko neprehrievalo izbu.
Odpovedať

@janka_266 mame detske izby na juh, na jednej je …
@gklin detské izby a spálňa na južnej strane je to najhoršie, čo môže byť. Na južnú stranu má byť otočená denná časť domu...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?