Neodborní projektanti

Dobrý deň, chcem sa opýtať stretol sa už niekto z vás z vyslovene zlým projektantom v rámci BA kraja? Máme veľmi zlú skúsenosť a nechcem aby sa niekto ďalší popálil. Rada by som tu rozvinula o tomto diskusiu aby sme sa im vedeli do budúcna vyvarovať. Po dokončení stavby naňho určite podáme podnet na komoru no už teraz vám viem povedať že z nás vytiahol niekoľko tisícok eur, neustále nam z úradov vracajú projekt na prepracovanie. Viac krát sme projekt ukázali dalším projektantom a odborníkom a je naozaj veľmi veľmi zle vypracovaný doslova nám totálne o***al. Bohužiaľ sme neskúsení a nechalili sme sa nepáliť. Ak plánujete stavať v BA kľudne mi napíšte poviem vám aj meno aby ste sa tomuto človeku vyhli. Samozrejme ak nám to vrátia ešte raz budeme od nehoziadať peniaze naspäť v každom prípade už sme stratili viac ako rok a s najväčšou pravdepodobnosťou budeme musieť dať urobiť úplne nový projekt a začať od znova. Ale zaujímaju ma aj vaše skúsenosti. Ďakujem 🙃
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od miriamf92:

Dobrý deň, chcem sa opýtať stretol sa už niekto z…
@miriamf92 My sme síce z východu, ale tiež sme mali projektanta, ktorý síce bol seriózny a odpisoval doslova do 2 hodín a pracoval na tom, len následne nám stavebný úrad vrátil projekt s tým, že má viacero nedostatkov, ktoré podľa mňa by sa stať nemali na skúseného projektanta. Išlo o chyby, ktoré by sa jednoducho nemali stať. Na druhej strane za prerábku vecí nezobral euro naviac. Aj tak si myslím, že niektoré veci nemal pustiť von a neustrážil si ich. No z hľadiska toho, že nezobral ani cent naviac, tak sa nemôžem sťažovať. Samozrejme na základe toho sa nám celé stavebko predĺžilo neúmerne. Ale to máte tak, že tu v okolí každý zatiaľ na toho svojho nadával. No s čím sa stretávam často je to, že akoby projektant nevie poradiť sám od seba aj ked naprojektoval kopec domov. Nie je proaktívny. My sme tiež išli do stavby domu neskúsení a projektanti si toho musia byť vedomí, no napriek tomu nikdy nás na nič neupozornil a potom sa to šilo horúcou ihlou, kde som musel ja navrhovať nejaké riešenia, ktoré si ani on v tom dome nevšimol. Poviem príklad typický projekt RD a obývačka spojená s kuchyňou. V obývačke je vinyl a kuchyňa dlažba, pričom na prelome kuchyne a obývačky je fr. okno po zem. On naprojektoval okno tak, že v strede by sa stertávala vinylka s dlažbou, čo je vizuálny zločin podľa mňa. Tak sa muselo okno posunúť tak, aby to lícovalo. Dopustil sa viacero takýchto nedostatkov a kebyže si to nevšimnem, tak to ostane zle. Čiže skôr mňa vyrušuje, že projektanti neponúkajú niečo naviac, keď už berú také peniaze. Ľudia totiž nevedia na čo si dať pozor a oni by to mali vedieť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od miriamf92:

Dobrý deň, chcem sa opýtať stretol sa už niekto z…
@miriamf92 @fero1821 To, že projektant niečo navrhne "na xuja" , vôbec nie je výnimočnou situáciou a vôbec nie len v stavebníctve. Podľa mňa je to dané najmä absenciou praktických skúsenosti a analytického myslenia toho človeka. Síce natíska sa aj otázka: "Koľko vysokoškolských absolventov si najprv prešlo tvrdou robotou v teréne, skúsili si rôzne situácie, než začali projektovať?"... Nuž asi natrafiť na skutočne dobrého projektanta bude skôr o šťastí. Zaujímalo by ma však, že čo také konkrétne napr. stavebný úrad našiel, pripomienkoval a kvôli čomu vracal projekty na prepracovanie ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@miriamf92 My sme síce z východu, ale tiež sme ma…
@fero1821 detail okolo okna so zmenou podlahy ma riesit dizajner/architekt a nie projektant. Ty si ten ktory si to musi ustrazit, lebo realizujes svoje sny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@fero1821 detail okolo okna so zmenou podlahy ma …
@rapidek Nesúhlasím. Ak sa mi stretli 2 rozdielne podlahy, či už dizajnovo alebo materiálom v strede okna, tak okno na projekte a jeho posun ti nevyrieši dizajner preboha. Projektant robí pôdorys domu a pokiľ vidí, že sa stretli 2 izby v strede francúzskeho okna, tak asi na to upozorním alebo to rovno opravím sám. Ale nehádam sa len hovorím, že dizajner by mi povedal, no mali ste to riešiť sprojektantom. Áno aj on je len človek, ale mal by to proaktívne navrhnúť, že posuňme to trocha nech to pekne vyjde ako má. No musel som to urobiť ja.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@miriamf92 @fero1821 To, že projektant niečo na…
@petersd Neviem, či to chcem tu rozoberať. Napíš radšej správu.
Odpovedať
Ja mám skúsenosť možno z druhej strany trocha. Jeden projektant robí v BA a keď robil známemu projekt na rekonštrukciu v inom kraji, tak tam mu to vrátili a žiadali niečo prerobiť/doplniť. Tak tam išiel osobne zisťovať čo to chcú. Čiže iný úrad iné podmienky trocha. Nám dali doplniť jeden výkres plynári, nie úrad. A čo nás trochu zdržalo bolo, že stavebný úrad chcel ešte projekt dopravy, takže to sme doobejdnali a nebola to chyba projektanta. Tiež by ma zaujímalo čo na úrade žiadali prerobiť, keď sa to tak naťahovalo.
Odpovedať
Profilova fotka
no, to je tak, ked sa niekto rozhodne pre cloveka, ktory prave dorobil skolu a prakticke skusenosti nikde. takto nejako to potom vyzera. 😑
Odpovedať
Je potrebné tiež prihliadnúť na dohodnutý stupeň projektu. Predpokladám že to bol projekt pre stavebné povolenie a jeho obsah je u väčšiny projektontov úplný základ len to čo požaduje stavebný úrad. Aj keď na Slovensku čo úrad to iné podmienky a požiadavky. Ak má projekt riešiť detaily tak to už je realizačný projekt. Vybrať si projektanta bez akýhkoľvek referencií pri stavbe svojho domu je naozaj lotéria a tiež veľa závisí od ceny. Kvalitný projekt je potrebné zaplatiť a pri začiatku stavby je veĺky tlak na úsporu čiže väčšine stačí projekt pre stavebko a potom prichádza vlasná tvorba remeselníkov .... Je to podobné ako pri zabezpečení nezávislého stavebného dozoru - nikto ho nepotrebuje až keď je neskoro.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od normicka:

no, to je tak, ked sa niekto rozhodne pre cloveka…
@normicka suhlasim, ale tak to ty dopredu nevies, aku prax ten clovek za sebou uz ma. jedine to risknut 😃 alebo sa ozaj spolahnut len na tie pozitivne ohlasy, tie rozhodne neklamu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od miriamf92:

Dobrý deň, chcem sa opýtať stretol sa už niekto z…
@miriamf92 mohli by ste pre ucelený obraz prosím načrtnúť témy, ktoré Vám stavebný úrad vrátil na prepracovanie? Ďakujem,
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@miriamf92 @fero1821 To, že projektant niečo na…
@petersd Takto my sme sa k stavebnemu uradu v podstate este ani nedostali lebo mame zlozity projekt riesime najskor uzemne rozhodnutie. Ale uz tu nam vracaju z uradov projekt napriklad a to teraz vypisem len niektore veci lebo je toho naozaj vela. Urad životne prostredie nam to vratil pretoze projektant vypocital ze na stavbe vznikne iba 1,6 tony odpadu co je nerealne a nesedelo im to, magistrat nam to vratil asi 4 x zle vypocitana staticka doprava, zle zakreslene podzemne podlazie oni to tam videli ako podlazie na byvanie ale malo to tam byt nakreslene ako "pivnica", dalej zaklady domu urobil akoby dom stal na rovine pritom mame dom v kopci. Potom mame dvoje schody nad sebou a on jedny nakreslil do opacneho smeru, dalej taka praktickejsia vec ale nebezpecna ked idete dole po chodoch mame tam krb ktory je asi 1 meter od schodov cize ak sa nahodou potknete letite rovno hlavou do krbu, co okej to asi by sme si mali vsimnut my ale aj tak povedat nam to mohol, projekt nam vratili tiez ako nevypracovany opravnenou osobou pretoze nam odovzdal neopeciatkovany projekt a ked sme volali architektovi ktoreho nam posunul aby sme ho kontaktovali ze ten prenho peciatkuje projekty ani to nechcel urobit, musel ist zanim osobne a asi ho presvedcil, tvrdil nam ze mu cez magistrat preslo viacero projektov a ked sme sa na magistrate pytali povedali nam ze tam nepodal este ani jeden..... Fu no hygiena, dvere od WC boli otocene smerom do kuchyne aj ked je kuchyna daleko nie je tam ziadna priecka cize cez hygienu to nepreslo. A ďalšie veci, az mi je zle ked nam tym premyslam ze co vsetko este tam bolo dobabrane. A za toto sme prosim pekne vysolili cez 10 tisic eur. Len pre upresnenie tento projektant ma zevraj dlhorocne skusenosti, ma niekolko odbornych zamerani co sa tyka stavieb, dohliada na rozne stavby po celom Slovensku. Dohladli sme si o nom informacie naozaj pracuje ako manazer stavieb a na finstate tiez nezaraba malo jeho firma takze predpokladame ze zakazky ma. My sme prenho boli rychlo zarobene peniaze popri asi nejakych vacsich projektoch. A pokial by nam to urady nevratili tolko krat vobec by som to neriesila ale toto uz bolo na nas moc a preto mame noveho projektanta s ktorym sme za necely mesiac opravili cely projekt a urady nam to konecne zacali schvalovat a posielaju nam pozivitne vyjadrenia. Tento nas novy projektant je naozaj proaktivny, robi nam vsetkood A-Z a kazdy jeden den nam pise co sa ako posunulo co za den urobil, na com prave pracuje, ako postupuje s uradmi a posiela videoprezentacie domu a celeho projektu, zmeny ktore chceme zapracuje do 24 hodin a hned nam to posle bud na foktach ale vacsinou vo videu, ale hlavne drzi sa nasho rozpoctu aj s rezervami. Ked to cele dokoncime po kolaudacii urcite vam sme naopisem jeho meno lebo sme snim naozaj zvladli viac roboty za mesiac ako s tym starym projektantom za rok a pol.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od miriamf92:

@petersd Takto my sme sa k stavebnemu uradu v po…
@miriamf92 jaj este take vacsie nam vratili aj vodarne 2 x zle zakreslena kanalizacia tam kde sme sa mali pripojit do kanalizacie na ulici ziadna pripojka nie je ja neviem ci si to nepozrel alebo čo vlastne ako to myslel
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od miriamf92:

@petersd Takto my sme sa k stavebnemu uradu v po…
@miriamf92 pardon k stavbnemu uradu sme sa dostali myslela som k stavebnemu povoleniu, kedze nemame jednuduchu stavbu riesime stavebne povolenie a uzemne rozhodnutie v zvlášť konaniach (ked budeme mat uzemne mozme zacat stavbnenie konanie), k uzemnemu rozhodnutiu potrebujeme vyjadrenie o XY uradov a cez tie nam to neprechadza resp. neprechádzalo už teraz sme na dobrej ceste.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od treborztv:

Je potrebné tiež prihliadnúť na dohodnutý stupeň …
@treborztv Ano ano mal to byt projekt pre stavebne povolenie chapeme ze je to zaklad ze to nie je realizacny projekt (aj ked za 10-11 tisic by uz aj mohol byt :D ), ale pokial to neprechadza uz v tom prvom stupni co su len vyjadrenia od roznych uradov a z 10 uradov nam to vrati 7-8 tak to asi nebude uplne dobry projekt. :(
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od miriamf92:

@miriamf92 jaj este take vacsie nam vratili aj vo…
@miriamf92 tak to asi moc projektant nebude, ked nema vlastnú pečiatku 🫣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jakubd:

@miriamf92 mohli by ste pre ucelený obraz prosím …
@jakubd par veci som vypisala vyssie len u nas to zatial neprechadzalo hlavne cez rozne urady magistrat, zivotne prostredie, urad verejneho zdravotnictva, vodari...atď. Stavebny urad cakame ako sa vyjadri k uzemneu rozhodnutiu kazdopadne staticka doprava zle vypocitana na to si treba davat pozor, index zastavanosti, vypocet zelenych plôch. Toto bol u nas kamen urazu, staticku dopravu nakoniec riesime prenajmom parkovacich miest v okoli.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od audinak:

@miriamf92 tak to asi moc projektant nebude, ked …
@audinak ale hej takych je velmi vela ani to ludia nevedia a potom to daju len odkontrolovat a opeciatkovat takym s peciatkou, to je v poriadku tam by som to vobec neriesila ak by nam to ten jeho architekt chcel opeciatkovat ale uz snim mal asi tiez svoje skusenosti. :-/
Odpovedať
Mne projektant nakreslil dom skosmo - na jednej strane boli posunute koty a stavbari stavali tak jak on projektoval... cize sa nam v chodbe straca dorez dlazby. Tiez len jeden z mnohych problemov. Aj ho tu v meste stretavam, zvykne prejst na druhu stranu debil. Ale bol lacny - cize pomer cena vykon bol ok.
Odpovedať
To vsetci ste prvi co staviate zpomedzi kamaratov, znamych? Ked ano, tak obvolam nejakych zodpovednych byvalych spoluziakov... Osobna referencia je na nezaplatenie...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

To vsetci ste prvi co staviate zpomedzi kamaratov…
@minoo no my sme asi prvi z nasho okolia ktori stavaju projekt na mieru vsetci ostatni stavaju katalogove domy/ bungalovy na poli a na rovine a pod, ak neratam rodicov ktory stavali 25 rokov dozadu :D nastastie my uz mame noveho zodpovedneho projektanta. Tento stary ktory nam narobil kopu problemov bol tiez cez znamost a vidis ako to dopadlo takze na znamosti by som sa tiez uplne nespoliehala skor si treba doslova preverit recenzie na internete lebo ak niekoho nedohladate na internete uz by som do toho po tejto skusenosti nesla ani za svet ani na odporucanie najlepsieho kamarata. Verejne recenzie su na nezaplatenie. :)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@rapidek Nesúhlasím. Ak sa mi stretli 2 rozdielne…
@fero1821 Ako si predstavujes aby to vyriesil? mal svojvolne posunut fr. okno alebo posunut rozhranie dvoch povrchov? Mali ste to odkomunikovat. Mozno sa neda vyhnut tomu aby sa povrchy nestreli vo fr. okne. Stavaju sa aj horsie veci.. toto je ozaj vec dizajnu a vkusu... Na funkciu to nema vplyv... (ani na funkci rostlináře.. :)) Neodbornost projektantov sa prejavuje urcite inym sposobom...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od miriamf92:

@minoo no my sme asi prvi z nasho okolia ktori st…
@miriamf92 10litrov a projekt nedokonceny pre povolenie s kopu problemami. To uz by sa mozno oplatilo mu navrhnut dohodu - polku vratit alebo ist cez sud
Odpovedať
To, čo ste popísala je pre mňa extrém, lebo buď nebol obhliadnúť terén, čo je dosť pravdepodobné a nasukal tam úplný základ alebo to odflákol a neupravil všetko čo mal a išiel podľa nejakého vzoru čo robil predtým a nechal tam napr., že je to rovina a podobne alebo všetko dokopy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

To, čo ste popísala je pre mňa extrém, lebo buď n…
@fero1821 na obhliadke terénu bol 1x asi tak 10 minút a určite si všimol že šlape do kopca :D ale bolo to zamerané aj geodetom, ja teda nie som odborník, ale podľa mna to je zo zamerania vidieť že je to kopec.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od miriamf92:

@fero1821 na obhliadke terénu bol 1x asi tak 10 m…
@miriamf92 no musel to odgláknuť povedzme si rovno. Preto vravím, že za tie pálky by mali byť proaktívni a navrhovať aj lepšie riešenia pre klienta, nie len že naberie zákazky aby mal peniaze a potom rýchlo rýchlo spraviť bodaj bolo.
Odpovedať
Občas sú asi aj úradníci premotivovaní detailisti. Kolega vravel, že jemu vrátili projekt rodinného domu pre stavebné povolenie a žiadali doplniť do zložky Vykurovanie legendu do výkresu. Priznám sa, že už neviem či Legendu miestností (čo mi príde pre projekt Vykurovania ako totálne nepodstatné že napr. miestnosť č.1.12 je obývačka a má 25m2) alebo Legendu popisu označenia použitých zariadení. Pritom hlavné zariadenia ako tepelné čerpadlo, akuzásobník, expanznú nádobu, rozdeľovač podlahovky mal vo výkrese očíslované a v tabuľke na kraji výkresu rozpísané že ktoré je aké zariadenie. Len nad tým nemal napísaný názov Legenda zariadení.
Odpovedať
Všetko je o dohode a resp. zmluve. Uvedený projektant nesplnil zadanie, spracoval projekt ktorý neprešiel stavebným konaním, čiže za uvedenú prácu si nezaslúži honorár. Tiež je rozdiel či podanie a komunikáciu zo stavebným úradom rieši investor ktorý je často z inej branže, stavebný zákon nevidel ani z lietadla a nemá o tom ani šajnu alebo to zadáva sám projektant ktorý vie úradnikovi čo to vyargumentovať, dohodnúť formu opravy .... Existujú projektanti ktorý vedia ponúknuť aj komplet inžiniering projektu čiže spracuje projekt, podá na úrad, komunikuje z úradom zapracuje pripomienky a investorovi dodá už schválený projekt, počas výstavby poskytoje autorský dozor (nie stavebny) a je súčinný aj pri kolaudácii. A takých si treba vyberať aby sa tý šuflikanti naučili robiť alebo zmenili obor.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?