Dobry den,
ake mate domceky na pozemkoch velkych 600-650m2? Chceli by sme si dat postavit bungalov ale manzelova podmienka je aj garaz + obytnu plochu si predstavujeme na cca 100m2 takze celkova uzitkova plocha by sa mohla zmestit tak do 150m2 so vsetkym co nie je uplne najmenej a chcem, aby mi tam ostal aj nejaky pozemok za domom nie kusok travnika 🙂 Nie je idealnejsia alternativa ist do 2-poschodovej “kocky”? Vdaka za vase postrehy, nazory popripade fotky vasich pribytkov.
ja mam 500m2, mam 130m2 zastavanu plochu...104 uzitkovu dnu... v predu mam 5.5m...na boku 5m..od severu 2 m... a vzadu mam 8m...v tych 8m. vzadu je aj terasa supnuta 3x5m...celkom postacujuce... vzadu mam koterec, domcek. velku 4hombykalku.sprchu.vyvsene zwhony a travnik. pieskovisko ajajaj
Do poschodoveho sa zmesti vela, ale kocka nie je jednoducha stavba, potrebujete komplet firmu alebo stavbyveduceho. Alebo iny typ domu (nizky murik, ustupene podlazie alebo zapustene podlazie).
Uz mate skusenost so staranim sa o zahradu? Mnohym ludom sa nechce ani o ten pasik travnika starat. Ovocny sad sa tam zrovna nezmesti, ale ak chcete pestovat plodiny, tak sa aj na malom narobite dost.
@rapidek
Neviem s čím máš ty problém, ale asi nevieš čo píšeš.
Máš potrebu urážať, choď do parlamentu...
Daj sem pôdorys bungalovu na menší pozemok s garážou ako súčasť domu.
Garáž sa totiž dá riešiť aj samostatne, dokonca aj na hranici pozemku atď...
Ale keď niekoho baví doma behať po schodoch aj na staré roky, len kôli tomu, že uprednostnil garáž v dome, tak z môjho pohľadu to je chyba.
Ja som nikde nepísal, že garáž nemá stavať, alebo že je pre niekoho zbytočná.
To je iba výplod tvojej chorej hlavy.
@matusakrobert
Nie.
Ale pokiaľ je možnosť voľby, tak prečo nesiahnut po tej ideálnejšie, menej náročnej a v konečnom dôsledku aj lacnejšej.
Nerozumiem tomu, čo vám vadí, na komfortnom bývaní bez schodov?
Aké výhody má schodisko?
Pretože podľa mňa to znižuje pohodlie bývania a tiež uberá obytné m2 z dvoch podlaží a ešte to schodisko je tiež nie zanedbateľná finančná položka.
Príspevok hodný profi profilu?
No, myslím, že ste zakopli...
Kolko bungalovov a viac podlažných domov ste realizovali a mali urobené po dokončení celkové reálne rozpočty ? Aj z hodnoty pozemku, ktorú pri rovnakej užitkovej ploche zaberie bungalov navyše ?
@matusakrobert
Dotazoval som sa na výhody schodiska, pretože tých nevýhod je dosť a zásadne.
Každý starne a schodisko je iba problém a aj možné miesto úrazu.
Ideálne, pre 70 ročného človeka, ktorý má problémy sa pohybovať na rovine s barličkou.
A áno, asi majú ten svoj postavený dom predať, veď možno len pred pár rokmi splatili hypotéku a kúpiť si niečo bez schodiska, keďže pri stavaní tomu neprikladali na dôležitosti.
Pekná predstava (realita?) budúcnosti.
Ak je možnosť voľby, jednoznačne uprednostniť dom prízemný.
Nie každý prízemný, jednopodlažný dom je bungalov. To by vám malo byť jasné, keďže bungalov má svoju definíciu.
Budeme si naťahovať pindikov, kto má väčší?
Ja nie som stavbár, stavebná spoločnosť.
Len potvrdzujete, že vaša spoločnosť zamestnáva aj ľudí, ktorí nezvládajú úroveň komunikácie, čo môže vrhať negatívny tieň na celú firmu.
@matusakrobert
vyjde to narovnako, bungalov či poschodový, pri jednoduchom pôdoryse...
mám odsledované na x rozpočtoch.
skúsenosť, poschodová hacienda, deti odišli a majitelia spia v hosťovskej izbe, hore dokupovali schodiskový výťah. takže majú bungalov s obytným poschodím.
za mna vyhoda poschodoveho je, ze ked pridu deti na navstevu maju pre seba cele poschodie a teda vacsie sukromie. Spalnu sme si dali hore, za 20 rokov (ak tam este budeme byvat) nebudem mat potrebu hore chodit a bude to naozaj pre navstevy. Tak to mali aj rodicia a vyuzivalo sa to dostatocne
@frantisekca pri 600m2 určite nieje lepšia možnosť bungalov. Ak teda clovek nechce žiť v králikarni, respektíve celý život hladieť do plotu z 2 metrov. Schodisko nieje absolutne žiadny diskomfort (samozrejme mam na mysli bežných ludí nie napr. s obezitou) pokial človel bol naň zvyknutý. Na staré kolená ked nebudete vediet po schodoch, Vam bude treba viacero veci riešiť. A schodisko bude predstavovať najmenší a možno aj žiadny problém, kedže mnoho poschodovych domov ma aj na prízemý wc a kúpelnu.
My ideme z poschodoveho do bungalovu...uz ani minutu v zivote nechcem stravit na schodoch. Stale cosi prenasat zhora dole, samozrejme ked trebalo odniest viac veci naraz tak na viac krat ist, kolko krat sa nieco zabudlo hore/dole takze znova smer schody...brrr..ale mali sme tych schodov dost a aj strme
@frantisekca nerob tu zo seba hlupaka, vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. nevidim ziadnu vyhodu roztahat stavby po takom malom pozemku. Schodisko nieje zadarmo, ale mozes mi prepocitat pri 160m2/2x80m2/ poschodak a 160m2 bungalov kolko ma vyjde schodisko aj so zastavanou plochou a kolko bungalov
Napis nam, ci ty uz teraz byvas v nejakom dome dochodcov, mas polohovatelnu postel, zachod na izbe a zacinas si prikladat 3x denne studenu hlinu na hrud, aby si si zvykol, ked ta ulozia do zeme. Alebo mas garantovane ze sa o svoju nehnutelnost postaras alebo bude o nu aj s tebou podla tvojich predstav aj postarane?
@ludka0309 ci poschodovy alebo prizemny je dane hlavne Vasimi preferenciami. Kazdy z nich ma svoje vyhody aj nevyhody. Ked vsak tuzite po prizemnom dome, tak do neho chodte aj na ukor plochy pozemku (pozor na zastavanost podla UPI). My mame sice pozemok 850 m2 a divneho tvaru, poschodak by sa tam zrejme lepsie napasoval, ale nechceli sme ho. Mame prizemny dom aj s garazou s uzitkovou plochou 153 m2. Zastavana plocha je kvoli 2 terasam cez 200 m2.
Nie som si isty, ci vies aky je rozdiel medzi obytnou, uzitkovou a zastavanou plochou. Ak nie, tak pogoogli. Ale v skratke. Dost zalezi od tvaru pozemku. Podla tvaru pozemku sa urcuje tvar domu. Ak to bude pekny stvorcovy/obdlznikovy pozemok, s najvacsou pravdepodonostou tam v pohode napchas bungalov 150m zastavnej plochy a k tomu garaz. A ostane aj travnik. Ak to bude pozemok atypickych alebo nevhodnych rozmerov, moze byt s bungalovom problem.
@rapidek
Za hlupáka asi iba ty o čom si už presvedčil.
Bungalov zastavaná plocha 125,5 m2 a obytná plocha 79,6 m2 stojí 119 000€.
Poschodový, zastavaná plocha 70,4 m2 a obytná plocha 79,5 m2 stojí 139 300€.
Obe stavby sú z katalógu jednej známej firmy
Ešte treba zmieniť, že v nadzemnom podlaží sú priestory limitované výškou obvodovej steny a tvarom strechy.
Do staroby ti prajem pevné invalidné barličky a baterkou vozik. S tým si v kuchyni s postelou vystačíš.
Len dúfam, že máš aj kúpeľňu na prízemnom podlaží, lebo v kuchynskom drese akurát zubnú protézu umyješ.
Keď chceš plnohodnotný bungalov musíš ho roztiahnuť urobiť veľkú platnú tým pádom veľkú drahu strechu ako na bytovke. Keď to urobíš menšie tak to bude všetko stiesnene mrnave izby 10m2 žiaden šatník,špajza atď. cele zle. Kto má peniaze si postaví riadnu chalupu s poschodim. Kto ich nemá a chce dom tak urobí prízemnu maštaľ hodí tam ackovu strechu a ako tak žije a raduje sa. Záleží všetko ci ti ide karta alebo nie...
@frantisekca keby tvoje ego nevybuchlo, mozno by si aj poriadne precital prispevok.
Kolko stoja tvoje drahe schody? 2000eur navyse? a ked porovnas zastavanu plochu 125,5-70,5 to mas rozdiel 55m? za cenu dojme tomu 130eur/meter 55x130 je 7150eur za pol ara pozemku, z ktoreho sa moze ""neinvalid schodovy" tesit vo forme bazena, alebo zahrady
ja mam v obidvoch podlaziach vysku stropu minimalne 2,65m, na prizemi mam kupelnu aj samostatnu izbu. zase si vsugerovavas to co sa ti hodi?
@matusakrobert ak to má byť niečo ako investícia, tak jednoznačne poschodový. ak to má byť trvalý domov, tak bungalov.
niekde ale môže byť problém, že v zastavanom území ani nedovolia stavať bungalov.
@standa1981 Ako investícia je bungalov ideál najmä pre developerov. Nakolko stačí naň aj 350m2 pozemok. Čiže trhová cena nehnutelnosti s pozemkom je viac dostupnejšia pre väčsie spektrum ludí.
@frantisekca Vy nemáte argument len obhajujete svoj záujem. Chudak tento pán, ktorému práve realizujeme. Ten sa ani do domu nedostane na staré kolená 🙂
@matusakrobert prečo nie? akože sa ho reálne ani nedočká? fakt to tak veľmi potrvá?🙂 tak to zamrzí, snáď sa to nejak bude dať "urýchliť", aj keď hneď ako som to napísala, mi napadlo, že asi je to nezmysel a pri stavbe sa veľa vecí urýchlovať proste nedá 😄
😆😆😆
Nuz, dom mu zostane snom.
K realite. Ten pan ma ine financne prostriedky ako mlada rodina, ktora ide stavat svoj dom na cely zivot, vo vacsine pripadov.
Ti co nechcu mat schody, vedia preco.