Ahoj, vyzera to u nas na stavbu druheho domu a toto je aktualne nas favorit - Bungalov 1379 od Euroline v zrkadlovom prevedeni - http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro...
Co nam vyhovuje:
- Jednoduchy tvar
- 5 izieb, pricom rozumne rozmery
- Fajn prepojenie jedalne/obyvacky/kuchyne
- Technicka miestnost po spojeni so satnikom dostatocne velka aj na viac zariadenia (TC, rekuperacia, kotol, ...)
Je tu prosim niekto, kto ho staval, byva v nom? Skusenosti? Napady na zmenu?
Alebo aj ostatni, prosim, co by ste zmenili/upravili?
Dom budeme davat na pozemok 20x38 metrov, vychadza nam to na 400m plochy za domom, co sa nam zda prijemne vzdusne...
1. Malá vstupná chodba,
2. Veľmi hlúpo riešená kuchyňa - mať na chodbe barové stoličke - ee. Ten bar by som zrušil a spravil tam klasickú priečku - trochu kratšiu ako je teraz bar - vznikla by L-ková kuchyňa + ostrov.
3. Presklenie v obývačke je zakryté sedacou súpravou - hlúposť - treba zmeniť tak, aby ste sa mohli zo sedačky pozerať do záhrady - o to pri takom presklední ide nie?
4. Krb - ak nemáte vlastné drevo alebo drevo k dispozícii za bagatel - zrušiť - zbytočne vyhodené peniaze - kúriť v ňom budete tak 3x za rok - vlastná skúsenosť. Zbytočne drahý špás.
5. Tie dve kúpelne pri sebe - no neviem - radšej by som spravil jednu vačšiu aj so sprcháčom a samostatné WC. - Práčka môže byť aj v technickej - nakoľko sa spojí so šatníkom - tým pádom by som vchod spravil oproti kúpelni.
6. Spojením kúpelní vznikne priestor pre šatníky v spálni a tej hornej izbe - resp. výsek na vstavané skrine - nakoľko až takú veľkú kúpelňu potrebovať nebudete (ak by sa spájala)
Pri drobných úpravách má ten dom potenciál - páči sa mi - len ho treba obrúsiť :)
Dúfam že pomôže. Ale sú to iba moje nápady nemusíš ich brať doslovne - všetko je subjektívne a treba dať najmä na svoje pocity a preferencie.
@martint Na 80 % sa aj ja podpisujem pod pripomienky @xr22 . Tým nechcem povedať, že ide o zlý koncept.
Ale ono je to ako pri autách: urobíš väčšiu (komfortnejšiu) kasňu, zhoršíš jazdné vlastnosti, alebo zvýšiš spotrebu... Vždy je nejaký zásah na úkor čohosi. Čo by mne osobne nevyhovovalo na tomto koncepte je to, že "obývačko-kuchyňa" neprechádza naprieč celým domom. Ja preferujem (a tak som si aj nechal postaviť svoj terajší dom), ak z kuchyne vidím na predný dvor a prichádzajúcich a obývačková terasa je pichnutá do zadného dvora. Ak bývam v RD, nechcem byť odstrihnutý od pozemku (ako v činžiaku na 5. poschodí). To okno v kuchyni (kde Tvoja polovička bude tráviť niekoľko hodín denne), orientované do prístrešku s autom nie je celkom dobré riešenie.
Čo sa týka kozuba - taký kategorický ako @xr22 by som nebol. Ja mám napr. elektrické podlahové vykurovanie a krbovú piecku mám vyslovene ako záložný zdroj pri 1/ výpadku elektriny, 2/ náhlom prudkom ochladení, 3/ návrate z týždňovej zimnej dovolenky, keď som dom kúril len v útlmovom režime a potrebujem zdvihnúť teplotu v dome...
Síce je pravda že kúpelna o rozmere 4,4 m2 je v rodinnom dome dosť zvláštna, ale tu sa bavíme o dome, ktorý má 4 izby s potenciálom ubytovať nejaké osoby. A mať v dome, kde sa hoc aj nárazovo ocitne 6-7 ľudí, 1 kúpelnu so záchodom je už o hubu. Preto by som tam dve kúpelne ponechal. Čo sa týka kuchyne, tam plne súhlasím s xr22. Čo sa týka krbu resp. kachiel , ja by som si postavil aspoň komín. človek nikdy nevie čo sa môže stať a mať potenciálny záložný a ľahko dostupný zdroj kúrenia nie je na škodu. Okrem toho hlavne na jeseň a v zime kúrime v krbových kachliach často, je to proste iný typ tepla ;-) Ja by som však zvážil zrušenie terasy a vyrobenie luxusného priestoru v obývačko-kuchyni. Práve obývačka je priestor kde žije rodina a za najväčší benefit domu považujem to, že dcéra si môže v obývke urobiť piknik s bábikami a mať rozloženú železnicu a stále je tam priestor na pohodlné fungovanie.
@stevosk 1.000 ľudí - 1.000 chutí... :-) Ja by som práveže terasu určite nerušil, pretože ak staviam dom, tak asi preto, že sa chcem priblížiť prírode a takáto terasa akosi organicky prepája exteriér s interiérom, keď bohato presklená obývačka je akoby už v exteriéri a - naopak - terasa akoby sa stávala súčasťou interiéru. Toto je práveže 1 z pekných benefitov tohoto domu... ;-)
@leonardom :-) presne 1.000 ľudí - 1.000 chutí. Ale aby som to vysvetlil, skôr my išlo o koncept terasy zapustenej do telesa domu. Taká terasa vlastne uberá vnútorný priestor, ale cena domu je v podstate skoro rovnaká akoby súčasťou domu bola (strecha, obvodové múry, zateplenie - jedine sa trochu zdvihnú náklady na podlahu a strop, ale to sú v kontexte celkových nákladov drobnosti), druhou vecou je že za domom sa potom dá urobiť väčšia terasa, ktorá je investične podstatne lacnejšia a máš aj väčší vnútorný priestor aj prepojenie so záhradou.
PS: sám mám okrem velkej terasy aj malú terasu zapustenú do domu a zo spätného pohladu je viac menej zbytočná
@xr22 Ahoj, dakujem za nazor, skusim odpovedat:-)
1) Prvu chodbu vnimame ako "vyzuvaren", nasledne je tam dalsia, kde odlozis kabat,...toto nam vyhovuje
2) Je to katalog, - skutocne nebudeme mat stolicky v chodbe a rovnako aj ta kuchyna bude do L ako pises:-)
3) Ano, sedacka bude inde - opat to je len obrazok z katalogu
4) Krb mame aj dnes, ano je to sialene draha zbytocnost a ano rovnako tu zbytocnost chceme v dalsom dome:-)
5) 2 kupelne ostanu, miesto pre kotol a satnik vedla sa spoja a tam pojde vsetko od pracky po VZT. K teme kupelni - dnes mame v dome jednu co ma 10 metrov a je tam vela nevyuziteho priestoru, preto si myslim ze jedna kupelna s vanou a sprchacom, druha len so sprchacom a WC. A na to tie metraze stacia:-)
Nam sa na tom dome paci jedno jednoduchost a dobre clenenie na dve casti.
V kazdom pripade dakujem za podnety
@leonardom Dakujem za nazor:-) Dobra sprava je, ze pristresok na auto nebude a vyhlad z kuchyne sice nebude dopredu (kde prave budu stat dve auta:-) ale do bocnej zahrady, ktora bude dost siroka a patricne farebna. Kurenie bude teplovodne podlahove + rekuperacia, krb je mily, zbytocny ale obcas velmi dobre padnuci doplnok Ako hovorievam, uz aj za vacsie blbosti som v zivote utratil peniazky:-)
@leonardom Terasa ostane, pretoze ma rozumnu velkost. Dnes mame 27 metrovu pri dome smer juhozapad a uprimne, je to prilis vela. Nehovoriac o tom, ze za domom bude altan s domcekom a kozubom, takze tato terasa pri dome je skor na rannu kavicku a na to presne staci:-)
Az taky jednoduchy ten dom nieje.
By ma zaujimalo kam tie kabaty zavesis?
Ja by som si urobila spalnu z izby pri terase a kupelnu,satnik so vstupom zo spalne.
Velka terasa ako je naznacena na podoryse je fajn, da sa rozne vysadit, predist klasickej zahrade s vysadbou iba popri plote.
@atlaska Ahoj, ta prva chodba ma 180 cm, z toho ukusne 60 skrina. V tej druhej za dverami posunieme lavu stenu rovnako (zmensi sa izba napravo, ktora bude hostovska) a tym padom aj tam pekne vojde 60cm skrina a este ostane 120 cm pre chodbu:-) Dnes sme dvaja ale budeme 4 do buducna:-)
ahoj, nám sa tiež páči tento domček a buduci rok by sme chceli začať stavť. tiež mame par uprav. hlavne zrusenie jednej kupelne namiesto nej bude tech. miestnost s bočným vchodom, kedze planujeme kurenie na pevne palivo.
dalej by sme chceli urobit WC pri vchode do domu a ubrat s izby. a este chceme predlzit polovicu prednej strany aby sa bol vchod nadokryty a zvacsenna izba z kotrej sa bude robit wc. tak to su nase napady.
ahoj tak aj my sa pustame do stavby tohto bungalovu v zrkadlovom prevedeni no ideme stavat montovany.Mame uz projekt momentalne cakame na SP.Mame par zmien,napr. sme zrusili to sedenie v chodbe,spalnu budeme mat tu smerom na terasu a privlastnili sme si rodicovsku kupelku :-p .Zo satnika sme si urobili wc a v kuchyni mame velke okno.Uz nech sa to zacne moc sa tesime :-)