50 cm porfix alebo ytong

Chcem sa opýtať má niekto postavený bungalov z porfixu alebo ytongu 50 cm ktorý nie je zatepleny? Nie je nutnosť zatepľovať? Nemáte studené steny? Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
@monulik007 Studené steny nie sú. Iba na miestach, kde je betón a je tam málo tepelnej izolácie. Stena ako taká je OK.
Odpovedať
@monulik007 ... ale musi sa kúriť, samozrejme 😄 otázkou potom je že koľko 💡
Odpovedať
@blacksr myslím oproti tensiemu ytongu so zateplenim .....ze ci nie je lepšie radšej tenší ytong a radšej zatepliť polystyrénom
Odpovedať
@monulik007 Ak nahradím z 50 cm hrúbky ytongu napr. 20 cm polystyrénom, ktorý izoluje lepšie asi 3x než ytong, tepelnoizolačné vlastnosti sa zlepšia. Zároveň je rovnaký objem muriva lacnejší než izolačný materiál. Bude však naviac práca, čo zrejme kombinovanú stenu zdraží. Ale ak dom izolujem excelentne, môžem potom výrazne menej peňazí vraziť do systému kúrenia. Čiže (od oka) : na izolačnej obálke domu zaplatím viac napr. o 5000 €, ale vykurovanie môžem o túto sumu urobiť lacnejšie, pretože nemusím kombinovať. Idete na to dobre!
Odpovedať
@blacksr čiže odporúčate radšej zatepliť polystyrénom že?
Odpovedať
Je ťažké si prepočítať m2 muriva ytongu a m2 ytongu s polystyrénom?
Odpovedať
@frantisekca ale ja sa nepýtam koľko to bude stáť
Odpovedať
Otázka obstarávacej ceny sem ale patrí. Ak nie, je to jedno, tak dajte skladbu napr. 30+20 alebo 25+25 cm. Treba ten dom však riešiť ako celok.
Odpovedať
@monulik007 Nuž, iný zámer ma nenapadá, než "šetrenie" na nesprávnom mieste.
Odpovedať
@blacksr @frantisekca áno samozrejme ze by sme si to prepočítali co vyjde výhodnejšie, len sme nechceli dávať polystyrén na dom. Tak som myslela ze ci 50 ytong ma rovnako izolačné vlastnosti oproti zatepleniu polystyrénom.
Odpovedať
@monulik007 a preco ste nechceli zateplovat?
Odpovedať
@palo18 nechceli sme zadusiť dom, chceli sme aby steny dychali
Odpovedať
Článok sa načítava...
@monulik007 Čo to znamená?
Odpovedať
@monulik007 prečo nechcete dávať polystyrén na dom? (pýtam sa preto, že často som sa stretol s argumentami a dôvodmi, ktoré neboli racionálne alebo ich bolo veľmi ľahké vyvrátiť)
Odpovedať
@blacksr To je tá fáma, čo stále koluje o dýchaní stavby, domu. Ak sa zatepli, tak sa obyvatelia domu udusila. Lebo mokrý Ytong má skvelé tepelnoizolačné vlastnosti.
Odpovedať
@monulik007 dakujem. Tento nazor mi staci. 🙂 Poukazuje na slabe vzdelavanie v tejto krajine uz na zakladnej skole. 😢
Odpovedať
@palo18 ale no, zase nepreháňaj. Nejaký pan majster jej asi povedal, že keď sa dá na stenu EPS, dom nebude dýchať a bude vlhnut a plesniet. Možno mala tendenciu mu veriť lebo má dobre referencie, rodina atď. Absencia kritického myslenia. OK stáva sa. @monulik007 vo všeobecnosti, kto hovorí o dýchaní domu, stien, radšej sa jeho radám vyhni. Nechce sa mi viac rozpisovať. Ak máš otázky spýtaj sa.
Odpovedať
@monulik007 ahoj,my sme chceli stavať z 50 ytongu bez zateplenia (moji rodičia tak majú poschodový malý dom).. projektant nám ukazoval porovnanie tepelných mostov, neodhovaral nás,nič také.. potom sme sa rozhodli aj so zateplením ale s vatou..
Odpovedať
@elizita a to je chyba, projektant by jednoznacne mal odhovarat investorov od zlych rozhodnuti
Odpovedať
@kejsix teda som to nedopisala, hlavne tie tepelné mosty medzi oknom a žalúziami a stenou,na to sme sa sustredili
Odpovedať
Profilova fotka
@monulik007 na novom dome to nema zmysel riesit, ci dom dycha alebo nie. Ked zateplis stary dom ktory je od zakladu az po veniec (ak ho ma), natiahnuty vlhkosťou ktora sa po zatepleni nema v podstate kam efektivne odvetrat bez toho aby vo vnútri vznikali mokre flaky, tak nemas co riesit. Ytong alebo porfix a na to tepelna izolacia. Na materiály neusetris, ale na kúrení ano. Teba nezaujíma teraz polozka 2-3 tisic za polystyren, teba zaujíma či budeš v tom baraku rocne platit za kurenie 250€ alebo 500€. PREHANAM - ale ako priklad staci. D.
Odpovedať
Profilova fotka
@monulik007 k tomu dychaniu…. Aj ty dychas cez obal tela? Cez kozu a svaly? Alebo cez pluce ktore dodaju kyslik do celeho tela? V modernych domoch je rekuperacia “plucami” domu.
Odpovedať
@monulik007 ako napisali ini, dom nema dychat, to co sa ludovo povazuje za dychanie domu spocivalo v tepelnych unikoch starych domov. Pri fungovani v dome je bezne produkovana vodna para, od obycajneho dychania cloveka cez vsetky mozne cinnosti a ak sa nou vzduch presyti a je stav dlhodoby, okrem mokrych flakov sa zacnu tvorit plesne. Preto mali ludia pocit ze dom prestal dychat. Navyse sa historicky neriesili take veci ako tepelne mosty, zvlast pri domackom zateplovani, a tam to potom vlhlo a plesnelo najradsej (chladny vzduch pojme do seba menej vlhkosti). No dom dychat neprestal ale cim lepsie zaizolovany dom, tym ma mensie uniky tepla a s nimi aj vodnej pary a tym ma vyssie naroky na vetranie. A to mozes vyriesit 2 sposobmi. Pravidelne vetrat alebo nainstalovat rekuperaciu (pohodlnejsie riesenie ktore zaroven setri teplo).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?