Odpoveď na príspevok od mikisk:
Dobrý deň, mám záujem o fotovoltiku, ani nie tak … @mikisk kasli na fve. Kvoli comu potrebujes zalozny zdroj? Zsdis má asi najlepšie lokality a pripojenia z celeho slovenska.Odpoveď na príspevok od tom329:
Existuju aj 3kw hybridne 3 fazove menice, ale vac… @tom329 takto sme to povodne chceli spravit s firmou, ktora mi robila ponuku, ale pri akceptacii znizenia na 3kW to v systeme ZSDIS dovoli vybrat maximalne 3kW menic. Neviem ako cely ten proces funguje administrativne a ci by to cele bolo koser.. skusim tam aj zavolat, ale chcel som sa poradit. Urcite nie som prvym clovekom, co nieco taketo riesi.Odpoveď na príspevok od mikisk:
Dobrý deň, mám záujem o fotovoltiku, ani nie tak … @mikisk tak to sprav jednoducho - akceptuj 3kW zdroj a daj si nainštalovať 5kW striedač ktorý obmedzíš na prietokoch do siete na 3kW. Vybavené. Toto ale musíš konzultovať so svojim dodávateľom fotovoltiky. Áno, nie je to kóšer, ale ak neprekročí MRK na výrobe, tak to je v podstate distribučke úplne jedno.Odpoveď na príspevok od mikisk:
@tom329 takto sme to povodne chceli spravit s fir… @mikisk Nikam nevolaj, vymene menica je na tvoje triko, ak hladas spravneho dodavatela napis mi spravu.Odpoveď na príspevok od mikisk:
@tom329 takto sme to povodne chceli spravit s fir… @mikisk mozes byt rad za 3kW, niekde povoluju uz len bez prietokov do siete. Na boom FVE bohuzial nasa historicka distribucna sustava nebola pripravena a ocakavat nejake masivne investicie do obnovy infrastruktury je utopia. Skusil by som oslovit ZSE ohladom instalacia FVE, vraj maju so ZSDIS "nadstandardne" vztahy a v niektorych lokalitach vedia zazraky. Ci po potvrdeni rezervovanej kapacity odstupis od zmluvy so ZSE ohladom instalacie FVE a zaplatis nejaku pokutu a nainstaluje ti to "tvoj" dodavatel, alebo to das spravit ZSE je uz na tebe. @tom329 asi by bolo fer narovinu napisat aj negativa tebou navrhovaneho riesenia a ci v pripade ze sa nieco poserie, tak ci tvoja firma prebera plnu zodpovednost. Ak na to niekto pride, tak mega pruser, distribucka ta odpoji od siete, poistovna odmietne plnenie, atd. Ci na to niekto pride alebo nie, je riziko, ktore si kazdy musi vyhodnotit sam.Odpoveď na príspevok od mikisk:
Dobrý deň, mám záujem o fotovoltiku, ani nie tak … @mikisk dosť drahý záložný zdroj na to, že elektrika vypadne tak raz za rok cez búrku a možno dvakrát za rok, keď ju kvôli údržbe vypnú.Odpoveď na príspevok od zacik:
@mikisk mozes byt rad za 3kW, niekde povoluju uz … @zacik čo také by sa malo "posrať"? Že miesto povolených 3 kW pošle výnimočne 3,2? Zaplatí smiešnu pokutu a poučí sa, obmedzí pretoky na 2800W a už sa to nestane. Na jeho mieste by som si postavil aspoň 8kWp na strechu a 10kW menič s povolenými pretokami podľa distribučky (3kW)Odpoveď na príspevok od zacik:
@mikisk mozes byt rad za 3kW, niekde povoluju uz … @zacik ved som napisal, ze to ide na jeho triko, firmu nemam.Odpoveď na príspevok od foox:
@zacik čo také by sa malo "posrať"? Že miesto pov… @foox pri dnesnych cenach by som dal tych panelov aj viac ako 10kWp, aspon bude v zime menej smutnyOdpoveď na príspevok od foox:
@zacik čo také by sa malo "posrať"? Že miesto pov… @foox slovensko je krajina ultra-zavistlivych ludi, staci jedno anonymne oznamenie, pridu z distribucky na "nahodnu" kontrolu a je pruser. @tom329 pride mi fer ak niekto kto naznaci ako "to odrbat" zaroven upozorni aj na mozne rizika. Nech moze osoba ktorej sa radi urobit spravne rozhodnutie. Ty o tych rizikach samozrejme vies, bohuzial z tvojho prispevku to vyznelo ze to je uplne bez rizika, co nie je pravda.Odpoveď na príspevok od zacik:
@foox slovensko je krajina ultra-zavistlivych lud… @zacik kam prídu? Skontrolovať elektromer? Nech sa páči. Do dvora? Nie!!Odpoveď na príspevok od zacik:
@foox slovensko je krajina ultra-zavistlivych lud… @zacik ja mozem mat striedac aky chcem z tych ktore su distribuckou povolene. Mozem si dat aj vykonnejsi avsak nesmiem davat do siete viac ako je povolene lebo sa plati pokuta a niekto tu pisal ze dostal 900€ za prekrocenie MRK. Skontrolovat do domu nemozu avsak ten elektromer monitoruje vsetko takze pri poruseni texhnickych podmieok vam naparia pokutu.Odpoveď na príspevok od neutrino:
@zacik ja mozem mat striedac aky chcem z tych kto… @neutrino nemas pravdu....ZSDIS interpretuje zakon inak ako SSD a VSD. SSD a VSD nepodmienuju MRK velkostou menica (cize menic si daj akykolvek do 10kW, nastav prietok aky mas MRK), ZSDIS ti zamietne ziadost, ak do nej uvedies vacsi menic ako mas schvalenu MRK. @foox okrem toho ze slovaci su narod zavistlivcov, su zaroven aj narod odrbavacov. Preto sme tam kde sme. Kazdy mame svoje svedomie a ked je raz nejake pravidlo/zakon tak ja sa nim riadim. Chapem ze kazdy to mame inak...Odpoveď na príspevok od zacik:
@neutrino nemas pravdu....ZSDIS interpretuje zako… @zacik už si sa do toho zamotal dosť, čo keby si to nechal tak?Odpoveď na príspevok od foox:
@zacik už si sa do toho zamotal dosť, čo keby si … @foox jednoducha otazka, prosim odpovedz ANO/NIE. Je mozne v sulade so vsetkymi zakonmi/vyhlaskami/pravidlami u ZSDIS dat 10kW menic ak mas schvalenu MRK 3kW?Odpoveď na príspevok od zacik:
@mikisk mozes byt rad za 3kW, niekde povoluju uz … @zacik ziadne nadstandardne vztahy ZSE vs ZSDIS nejestvuju, to mozem krasne potvrdit, tak ako vsetci dodavatelia fotovoltik - vyrobcovia / zakaznici, ak priee navrh ba 3kW tak je to konecna. Distribucku vobec nezaujima aky mas instalovany menic, nakolko vobec neskumaju revizne spravy, je pre nich dolezite len to aby vyrobca v zmysle technickych podmienok neprekracoval pridelenu MRK. Poustovna neriesi co schvalila distribucna spolocnost, riesi ci bolo vyhradene elektricke zariadenie instalovane v zmysle platnych noriem a ci je bezpecne na prevadzku. 99,9999% poziarov je zapricinenych inym ako fotovoltickym zariadenim.Odpoveď na príspevok od zacik:
@foox jednoducha otazka, prosim odpovedz ANO/NIE.… @zacik samozrejme, že áno, schválená MRK predsa hovorí, že z tvojho zariadenia nesmieš dodávať do siete viac. A to sa dá jednoducho obmedziť. Je podľa teba v poriadku, že ak má zadávateľ spotrebu 5 MWh a túto by rád čo najviac pokryl vlastnou výrobou, aby mu distribučka povolila zariadenie s výrobou iba 3MWh? Teda nie iba 3kW MRK, ale serú sa mu aj do jeho plánovaného zariadenia. Ale čestne.Odpoveď na príspevok od foox:
@zacik samozrejme, že áno, schválená MRK predsa h… @foox mam inu informaciu od ZSDIS ako ty a podla prispevkov aj @tom329 a autor tejto temy. Nezivim sa instalaciou FVE, nepracujem v ziadnej energo firme takze sa verejne ospravedlnujem autorovi temy a aj tebe za nepresne informacie z mojej strany.