Zdravím. Prosím Vás o radu. Mám kotol tretí rok. Vlani pri revízií vybral z neho kýbel vodného kameňa a musel meniť nejakú tyčku vo vnútri (40€) Ok. Doporučil mi nejaký zmäkčovač Kaly xx.cena cca 120€. Povedal som si super,bude pokoj. A ešte to vraj obsahuje striebro čo ničí baktérie.atď. Je to namontované od novembra 2020.Ale bohužiaľ,no nič moc,aj ked je to vyrobené vo švajci :-O Samozrejme hlavne to vidieť na sklenenom sprcháči a cítiť v sprche pri sprchovaní. Veď to asi niektorí poznáte. Tak sa pýtam. Čo ešte urobiť aby vodu naozaj zmäkčilo? Vraj aj magnety pomáhajú. Stoja od cca 60€. Alebo je aj niečo účinnejšie a nie moc nákladné?? Ďakujem 😉
Mal som tento istý problém.
Po piatich rokoch som musel úplne vymeniť bojler, lebo sa už od vodného kameňa bez poškodenia nedal vyčistiť.
Tvrdosť vody je u nás cca 23...... neviem v čom to je udávané. Bežne by malo byť tak 1-5 - potom to nezanáša.
Daj si do vyhľadávača zmäkčovač vody - automatický, ktorý sa plní špeciálnou soľou. Dá sa tam presne nastaviť tvrdosť vody.
Cena takýchto zmäkčovačov je podľa ich veľkosti. Bežne sa pohybuje od 400 - 1000€. Až potom budeš mať pokoj.
Tiež som začínal magnétmi a inými blbosťami - nenechaj sa na to nachytať. Aj tá tyčka čo sa do boilera montuje je iba malá nahrážka a pri vyšších tvrdostiach je k ničomu.
@kntsz pri takej tvrdosti vody 1-5 by si mal problém zmyť zo seba šampón a sprchový gél. Ideálna je stredne tvrdá voda 6°dH a viac. @registrovany daj si zmäkčovač na tablety . Ja si tiež dám namontovať .
Skusal som kadeco, vodu mame 18°dH. Skutocne spolahlivo funguje az katex, mam viessmann aquahome a je to bomba. Alebo potom este osmoticke zmakcovace. Vsetko ostatne su bud vyhodene peniaze, alebo ekonomicky nezmysel.
Ahojte, my sme sa prestahovali do domu, kde sme zial o tvrdej vode nevedeli, nezistovali sme si.
Uz po mesiaci byvania sme mali problem s bateriami, spotrebicami, my sme mali tvrdost totizto 29.
Rozhodli sme sa pre zmakcovac na baze soli, stal cca 500€+200€ Material+praca na prerobenie rurok.
Vodu nam to zmakcilo na 5. Mame ho zatial mesiac, zmena je riadne viditelna.
Ja mam cca 11°dH tak rozmyslam, ci ma zmysel katex, alebo kaslat na to.
IPS Kalyxx to urcite nezmakci, ale keby trochu zabranil usadzovaniu kamena, ako reklamuju... Len moc tomu neverim.
@zefe Ja katex odporu am kazdemu, co na to ma. Mame to v obci viaceri, tak kupujeme spolocne vzdy paletu soli a 25kg potom vyjde 5€ bez dane. Mame doma tri umyvacky, dve pracky plus dalsiu technologiu v mojej dielni, ktora si makku vodu vyzaduje. Je to mega rozdiel, ziadne soli do umyvaciek, najlacnejsi prasok umyva ako najdrahsie tablety. Spotreba gelu v prackach polovicna, o tom ze mi odpadla udrzba termostatickych hlav a od vodneho kamena pridretych kartusi ani nehovorim. Umyvanie kupelni hracka, ziadne mapy, ziadne pretekajuce hajzliky. Na vstupe mam este trio filter 50mcr mechanicky + 25 + tusim 1mcr vinute. Za tym este expanzku 40L a potom katex. Objednany z eshopu, zapojenie hracka, nastavis bypass podla testera a viac o tom nevies, ak zrovna nepyta dosypat.
@zefe Nuz, uhol pohladu. Na kavu/caj je podla mna lepsia ta makka. Ako cista vsak ma inu chut, niekomu to vadi. Neviem to popisat, ale taku nevyraznu, fadnu. Riesim to tak, ze v technickej mam vyvod spred katexu, kde sa da nabrat nezmakcena do dzbanu alebo hocicoho na priame pitie. To je naozaj jedina nevyhoda, ale s tym sa da naucit fungovat. Benefity ju zvalcovali.
@zefe Ono to zasa nieje nic strasne, treba skusit. Ja mam privody dva, aj som nad tym premyslal, pustit na drez surovu a do mycky makku. Ale to prides zasa o cistu kanvicu, cisty drez, nezaneseny perlator, bezudrzbovo fungujucu termobateriu atd. Ja radsej dvakrat za den prejdem s dzbankom nabrat do technickej...
@zefe Ano, to je mozne riesenie. Akurat tych trojcestnych neni bohvieaky vyber (dizajn) a solo naviac vyzera cudne... ale mozno sa k tomu raz dokopem 🙂
Mame doma tvrdu vodu (neviem kolko presne), a uprimne, nevedel som ze existuju nejake zmakcovace. Tak som to zacal vdaka tejto teme pozerat blizsie.
Mate niekto skusenost aj s kombom tvrda voda / dusicnany?
A co zmakcovace resp. ich znacky? Je ich zopar aj od Atlasu, alebo tu spominany Viessmann. Mate niekto skusenost aby ste to vedeli porovnat? Su niektore lepsie/horsie? Princip je predpokladam rovnaky u vsetkych.