Vykurovanie TČ alebo Elektrokotlom/na mieru

Profilova fotka
Zdravím vážení, už veľmi dlho riešim v hlave dilemu. TČ vs Elektrokotol. Viem viem, je tu toho milión, ale nikde som sa nedočítal to čo potrebujem. Rád by som počul Vaše návrhy, rady. Mám nacenené TČ ( aj s dotáciou a montážou vychádza na cca 6000 eur). Chcel som aj s chladením, do podlahy, ale predajca mi rovno povedal, že to neodporúča. Čiže rátam plus 1500 za klimatizáciu. Sme na 7500 vstupnej investícii. Chcel som regulovať samostatne izby, neodporúča škrtiť TČ. Chápem. Teraz druhá varianta, el. kotol, bojler, klimatizácia. Dokopy tak 4000 eur. Rozdiel 3500 eur, čo nie je veľa, návratnosť nerátam. Ale. Ak dám el. kotol, môžem si regulovať každú izbu samostatne. Čo mám v pláne, keďže nebudem využívať všetky izby vždy a naraz. Bude aj krb, preto som chcel TČ rozdeliť tak že bude dvojregulácia (denná časť s krbom vs nočná). Straty domu sú vyrátané na cca 8kw. TČ ak vyrobí z 1kw elektriny cca 2.5kw tepla, tak pri plnej "záťazi" spotrebujem cca 3kw el energie. Pri el kotli, samozrejme plná záťaž rátam 8kw, ale to nebude stále. Čiže rátam 5kw el energie v priemere. Rozdiel max 3kw. A tu sme pri jadre veci. Oplatí sa mi ísť do TČ, ak návratnosť rovná sa skoro nikdy? El energiu riešim len na kúrenie a ohrev TÚV. Ďakujem za postrehy.
Odpovedať
Ja odporucam cerpadlo, je tam vyssia pociatocna investicia, ale potom naklady budu nizsie. A ano mas tu milion tem napr. http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... a dalsich milion :)
Odpovedať
Profilova fotka
Kolko ratas ze bude rozdiel teplot v izbach kde neplanujes kurit? Ide o bungalov? Mam tc. Vsede plus minus ronaky velky okruh. Montaznici nastavili rozdelovac v novembti a odvtedy som sa toho nechitil. Rovnaka teplota v celom dome ale nie rovnaka teplota podlahy. Preco asi. Fyziku neoklames. V spalne sice moc nekurim ale teplo tam mam. Takze tvoja uvaha o rozdielnych teplotach v praxi moc nefunguje. Tiez treba zvazit kurenie a ohrev tuv. Nebol by som povedal ale ta tuv zozerie u mna vela ale ja mam vypoctovo mensie straty ako ty.
Odpovedať
Profilova fotka
@quintes uvažujem, aj TČ aj elkotol budú pracovať v rovnakých podmienkach, to znamená zjednodušene, že prevádzkovo bude TČ vždy 2x nižší náklad (1/3). rok má cca 2000 vykurovacích hodín a priemerná strata môže byť 3 kW takže 50 c rozdiel Pri 2000 h je návratnosť 6 rokov, zvyšok dobre popísal wyrky , nereguluje sa čerpadlom, ale AN, vtedy sa dá dosiahnuť optimálna prevádzka.
Odpovedať
@quintes neviem teda, aku haciendu ides stavat. Ale na bezny dom tepelne straty 8 kw je riadne vela. Ked chces kurit cistou elektrikou, daj si prerobit projekt, nech mas dom s tepelnymi stratami 2-3 kw. Pri 8kw by som urcite riesil tepelne cerpadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@wyrky rozdiel v teplote rátam pri zatvorených dverách tak 2 až 3 stupne, môj odhad. Izby ktoré nebudú využívané, nechám na 19 napr, zvyšok 22. Ale to je len hrubý odhad. Ak bude TČ, regulovať to nemienim (chcem eliminovať časté štart/stop). Ale možno sú moje poznatky zlé. Preto sa pýtam tu. Čítal som veľa tém, aj tu na MS, len to po pár radách sa zvrtlo do inej sféry.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss foto pôdorysu je v albume. Vykurovacia plocha vychádza na cca 155m2, podlaha 15cm, strop 40cm, fasáda 15cm. Riadim sa podľa energetického certifikátu. Nemám dôvod si vymýšľať :-)
Odpovedať
@quintes ja len toľko, že tých 4000 za EK, AC a Bojler si prestrelil. Napriek tomu hlasujem za TC :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@roboza tak el kotol rátam 1000, bojler 500, klíma a wifi min 1500, potrubia, zapojenie... Ale to strieľam od brucha, radšej vždy nacením pre seba viac a potom sa vytešujem ako lacno som zohnal :-D tiež som viac naklonený TČ, s chladením do fancoilu, len som chcel počuť rady, či náhodou niekto neuvažuje ako ja, že aký by bol rozdiel medzi topením s reguláciou a bez..
Odpovedať
@quintes nuž ja mám reguláciu len na rozdeľovači a to prietoky. Nastavil som si teda prietoky v priebehu prvého týždňa podľa pocitovej teploty a viac som sa toho nechytil. Toľko k regulácii :D Teplomer/termostat mám na chodbe a nepresúvam ho.
Odpovedať
@quintes ahoj pri 8kw ts bez uvazovania TC to nieje o com. Nieje problem s chladenim do podlahy sam ho vyuzivam a krasne schladi dom. Nevyhoda je potreba papuc v lete. Ja osobne som proti klacickej klime kvoly fukaniu studeneho vzduchu na hlavu. Som za stropne chladenie co je ozaj top bohuzial aj cenovo:)
Odpovedať
TČ + akumulačku a vsetci, ktorí tvrdíte že 200 lit stačí tak nie, nestačí. Moj kolega ju nemá a má bežne 450 štartov TČ denne, ja mám najmenej 1 najviac 4. No a tým pádom inverter stráca opodstatnenie. Navyše ak máte väčšiu AN môžte veselo riešiť aj ďalšie zdroje tepla.
Odpovedať
@luki211 praveze inverteru staci 200l nadrz.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Takže 200 je málo? Tie štarty budú aj tak viac, keďže v lete napríklad budem aj chladiť cez deň.
Odpovedať
@quintes ale prd je malo! Netreba si to mylit s akunadrzou na pevne palivo. Inverter dokaze modulovat vykon ale cim vyssi je maximalny vykon tym umerne stupa aj spodny vykon a prave preto je potrebna akumulacka ktora napriklad od 7Kw vyssie staci do 16 Kw 200l Od 4 do tych 6Kw staci navysit objem vykurovacej vody dajme o 50L. Dalej sluzi na odmrazovanie vyparnika. Toto je na dlhu odbornu debatu. Pri on off systemoch bolo vyhodne pouzit 1000 l akumulacku pretoze sa cez den ked je najteplejsie nahriala a kompresor vypinal a zapinal len pri odmrazovani co samozrejme nieje cyklovanie. Co ja riesim to su 200l akumulacky a tepelne cerpadla mi zapinaju do 10x denne spotreba je smiesna a kompresory netrpia. Bavime sa o vzduch voda.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?