Tepelné čerpadlo a tarifa

Ahojte, viete mi poradiť ohľadom taríf pri TČ. V projekte mi TČ nefigurovalo, tak som dal tarifu D2, avšak počas stavby som sa rozhodol pre TČ. Mám tarifu meniť na D5 prípadne D6 ? Západné Slovensko, TČ Vaillant arotherm plus 3/5 kw. Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od boraa:

Ahojte, viete mi poradiť ohľadom taríf pri TČ. V …
@boraa pozor pri D5/6 je zákazník povinný vysoko odborové zariadenia cez HDO a to neviem či je dobré riešenie. Je nutné inštalovať príslušné stykače a realizovať úpravu domového rozvadzaca (resp. Inštaláciu Smart Home riesenia). Možno sa treba zamyslieť aj nad FVE a prebytky dávať do kúrenia... Osobne by som do D5 nešiel. Tiež TC odber cca 5MWe / rok
Odpovedať
Profilova fotka
@boraa nič nie je lepšie pre TČ, ako ked ti ho vo výkone HDO zhasne. Ušetrených pár eur za lacnejšiu elektrinu doženieš nákupom nového kompresora. Dá sa to okabátiť tak, že nastavíš časové bloky, ale je to taký energetický stredovek.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@boraa pozor pri D5/6 je zákazník povinný vysoko …
@neutrino ďakujem za radu a teraz ak môžem poprosiť to trošku preložiť, lebo toto čo píšeš je pre mňa španielska dedina
Odpovedať

@neutrino ďakujem za radu a teraz ak môžem popros…
@boraa Španielska dedina, zrovna tak ako si napísal tvoje tepelné čerpadlo. Nikto nevie akú skutočnú spotrebu budeš mať a teda aký taríf sa ti viac oplatí. A prvý rok býva aj tak hodne skreslený. Chceš vedieť presnejšie, tak si daj prepočítať projekt, potom aspoň sa priblížiš nejakej hodnote s ktorou môžeš kalkulovať a rátať...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@boraa Španielska dedina, zrovna tak ako si napí…
@frantisekca Pocuj František, požiadal som o radu. Ak nechceš poradiť, tak sa nezapájaj. Ak som nedal údaje ktoré je potrebné na poradenie, stačí sa spýtať. Netajím ich cielene, ale neviem čo všetko treba
Odpovedať
Tak ako ti radia vyššie. Prvý rok - dva si nechaj D2 a pravidelne odpisuj elektromer. Čím častejšie ho budeš odpisovať, tým lepší prehľad o spotrebe počas jednotlivých období budeš mať. Je na to aj dobrá appka Odpočty meračov. Po druhom roku vykurovacej sezóny budeš už celkom poznať svoju spotrebu a už ti postačí len kalkulačka alebo excel na to, aby si zistil, ktorá tarifa je pre teba najlepšia. @mgx moje TČ má asi 5 štartov za hodinu. Asi to nie je ideálne, ale ak by mal D6 a hodinu večer + hodinu ráno nebude kúriť, to by sa snáď dalo prežiť aj po technickej stránke či?
Odpovedať

@neutrino ďakujem za radu a teraz ak môžem popros…
@boraa no jednoducho. HDO je len signál pri zapnutom stave hovorí o nízkej tarife. Pri rozopnutom zasa o vysokej tarife. Pri D5/6 je prevádzkovateľ povinný zariadenia od nejakej spotreby prevádzkovať len na nízkej tarife (napr. D3 nemá tak výhodné ceny ale ešte nie si povinný zapínať definované zariadenia len v tomto čase, je to samozrejme výhodné). No a k technickej realizácii keďže HDO je len signál treba od neho niečo ovládať a teda bude vstupom do nejakého Smart Home systému a ten systém v danom čase pripojí cez výstupy konkrétne zariadenia, alebo potom cez stykače, ktoré sa montujú do rozvadzaca. Tie by si mal zrejme na tepelko, rekuperáciu, klimatizácie, dajme tomu závlahové čerpadlo atď. Ide o to či v rozvádzači je vôbec miesto na takúto úpravu a ďalší problém je že stykače dosť kúria a teda by mohol byť problém pri výpočte oteplenia. Prikláňam sa k ostatným že prerabkou na dvojtarif veľa nešetria a v závislosti od komplexnosti riešenia to môže byť dosť drahé. Osobne som šiel do FVE a smart systému, ktorý koordinuje zariadenia v závislosti od aktuálneho výkonu.
Odpovedať

@frantisekca Pocuj František, požiadal som o radu…
@boraa Keď nemáš nijaké hodnoty, tak sa nedá odhadnúť tvoja spotreba a teda ani vhodný tarif. Buď si dáš projekt prepočítať pre TČ a potom tu môžeš dať údaj o vypočítanej spotrebe, alebo všetka diskusia o vhodnosti je mlátenie slamy. A od toho výpočtu sa dá zhodnotiť vhodná tarifa.
Odpovedať
Profilova fotka
@boraa aj vypocet je tuto cista priestoro-sexualna metoda (kukam do povaly a jeb...em cislo, pretoze prvy rok ked je stavba mokra bude spotreba uplne ina ako dalsie roky, +- pocasie. Nechaj si pekne D2 a za 1-2 roky zistis priemernu spotrebu. Raz mesacne si rob odpocet elektromera a dobre si nastav zalohy. Usetris nie volbou sadzby (aj tak je to jedno), ale skor napr. instalaciou FVE a kurenim len pocas "dna" (noc prezijes akumulaciou) alebo dobrou virtualnou bateriou. Ak baterka, tak prepanelovat a optimalizovat FVE na jesenno-zimnu prevadzku (ak sa da). Velmi davno som mal len bojler a sadzbu D3 v ZSE. Prechodom na D2 som usetril. Odkedy mam FVE, tak som februar-november od distribucie odpojeny a platim viac-menej len fix za istice/elmer a par euro za zimnu spotrebu.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom. vypocet v xls je spravny, ale pokec nie. Je to 8 mesiacov nie rokov. Tak to uz moze stat za zvazenie
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?