Solar na bojler - pred zasobnikom TUV ohrievanym plynom

Ahojte, pohravam sa s myslienkou instalacie fotovoltickych panelov, cca 3kWp dokopy na strechu, iba na ohrev uzitkovej vody v dome. Kedze momentalne tam mam kondenzacny kotol Vaillant s externym zasobnikom TUV, ktory nema spiralu a teda moznost napojenia FVE, pohravam sa s nasledujucou myslienkou: Osadit el. bojler, ktory bude vyhrievany FVE pred zasobnik TUV, ktory je ohrievany plynom. Teda, ak pustim v dome teplu vodu, budem ju klasicky odoberat zo zasobnika ohrievaneho plynom. lenze pred tym zasobnikom bude osadeny bojler na FVE, teda do toho zasobnika bude pri odbere vody pritekat uz ohriata voda z bojlera na cca 70 stupnov ( ak bude ovsem dobre pocasie), teda docielim tym to, ze plyn. kotol ani nezacne ohrievat vodu, lebo stale bude v zasobniku tepla voda. V momente ked sa fve bojler vycerpa, tak bdue do zasobnika prudit uz studena voda, ktora v pripade potreby zopne plyn kotol na dohrev. Pre lepsiu predstavivost prikladam jednoduchy nakres, dakuje m za kazdu pripomienku / poznamku / radu.
Odpovedať
Zapojenie bojlerov do kaskady, tak ako si nakreslil, je celkom bezne a funkcne riesenie. Aka je otazka?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Zapojenie bojlerov do kaskady, tak ako si nakresl…
@kejsix zaujima ma len ci to tak vobec moze byt, ci do zasobnika moze pritekat uz ohriata voda na 70 stupnov, ci ten kotol nezblbne nejak, pripadne ci to niekto takto uz ma zapojene a ci je spokojny
Odpovedať
Profilova fotka
@mduro19 mam to tak zapojene od roku 2019, bojler mam nastaveny na 55C (netreba mi vriacu vodu a ani sa potom tak nezanasa), ale fungovalo to aj s 70C. Mam tam este automaticky by-pass s 3cestnym ventilom, ale posledne 2 roky co montujem robim len manualny Y-rozvod. Pre pripad ze cistis bojler/kotol, vies stale dodavat TUV. Expanzku treba zapojit medzi bojler a kotol.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mduro19:

@kejsix zaujima ma len ci to tak vobec moze byt, …
@mduro19 smelo do toho
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@mduro19 mam to tak zapojene od roku 2019, bojler…
@mgx neda sa dat expanska pred bojler, nech nie je zbytocne prehrievana tou vodou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@mduro19 mam to tak zapojene od roku 2019, bojler…
@mgx presnejsie povedane, medzi regulacny ventil ( udrziava tlak 3 BAR v celom dome) a bojlerom.
Odpovedať
Profilova fotka
@mduro19 Pred bojlerom na studenej strane je spatna klapka a poistny ventil. Mozes ju namontovat aj predto, ale potom nastavaju dalsie problemy s vypustanim/dofukovanim (riesitelne).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?