Odpoveď na príspevok od wilson1281:
Ahojte. Chystam sa spraviť si rozvody plynu svojp… @wilson1281 samozrejme polozit plynovu ruru od plynomeru ku domu mozes. Sprav fotodokumentaciu, ruru uloz do pieskoveho lozka, nad to zltu foliu, vsetko pekne podla projektu. Samotne pripojenie ku plynomeru prevedie oficialne technik od plynarov, pripojenie ku spotrebicu plynar/kurenar s papierom. Potom revizny technik po zhliednuti dokumentacie z prevedenia a projektu a preskusani tesnosti moze dat aj kladnu reviznu spravu.Odpoveď na príspevok od epto:
@wilson1281 samozrejme polozit plynovu ruru od pl… @epto vďaka. Jasné technickej časti rozumiem. A ešte keď píšeš o spotrebiči. Ten musí byť zapojený? Čo viem, tak od plynomeru po spotrebič sa sústava nazýva odberné plynové zariadenie (OPZ) a na to sa dáva revízia. Revízia na kotol sa robí zvlášť, tú SPP nevyžaduje. To budem riešiť neskôr.Odpoveď na príspevok od wilson1281:
Ahojte. Chystam sa spraviť si rozvody plynu svojp… @wilson1281 Po správnosti by ti revíziu ani nemal dať, pretože montáž OPZ môže robiť len osoba / firma s oprávnením - do východzej revízie sa aj zaznačuje kto plynové potrubie montoval (zváral a podobne). Ale samozrejme, sme na Slovensku (a to na vysvetlenie asi stačí)... Pred vykonávaním revízie by spotrebiče nemali byť pripojené - ak sú tak sa odpoja, nakoľko sa bude robiť skúška pevnosti a tesnosti. Premeranie správneho pripojenia spotrebiča sa vykoná až po spustení plynu v danej OPZ.Odpoveď na príspevok od wilson1281:
@barbora220 ďakujem. O tom zváraní som počul, no … @wilson1281 Asi by si už mal začať čítať čierne kroniky... Snáď Ťa to odradí od toho, aby si za pár stovák eur navyše, riskoval zodpovednosť za všeobecné ohrozenie a spôsobenú milionovú škodu (aj) na majetku susedovcovOdpoveď na príspevok od wilson1281:
@petersd nie je to vôbec k mojej otázke,ale nevad… @wilson1281 Dobre, tak k veci. Už len ten názov témy "Rozvod plynu svojpomocne" zneje hrozivo. Vyvoláva to u mňa podobné zimomriavky ako pri témach typu "Rozvod elektroinštalácie v dome - svojpomocne". Plynový revizák musí byť s Tebou sakra dobrý kamarát, musí Ťa poznať a vedieť, že máš v tejto práci dobré skúsenosti, aby sa Ti podpísal na východziu revíziu. Ak si naozaj myslíš, že je to hlavne o dobrom ovládaní lisovacích klieští, nuž čo viac dodať? Smelo do toho!Odpoveď na príspevok od wilson1281:
Ahojte. Chystam sa spraviť si rozvody plynu svojp… @wilson1281 Najskor hladaj revizaka, ktory bude ochotny do toho ist. Potom ries svojpomoc. Co sa tu rozobera, tak podla mna je pravda niekde v strede. Samozrejme ma to svoje zasady a je to nebezpecna vec, ale zasa by som z toho nerobil jadrovu fyziku. Ja som cez kamarata zohnal typka, co robi plyn. Prisiel, za flasu domacej mi vysvetlil zakladne veci co kde ako. Natahal som potrubie, vyvaril, tlakovu skusku si spravis sam kompresorom, ved od regulatora je v tom potrubi pri prevadzke realne "hovno tlak". Pripadny unik dohladas stetcom s jarovou vodou tak, ako "profici". Nafotil som to cele, chlap na to kukol, vystavil papier za drobnu uplatu, ze to zhotovil on. A slo sa k RT, ten to ani fyzicky nevidel (a nebol to uz ziadny kamarat). Plyn funguje siedmy rok (to je ale prekvapenie).Odpoveď na príspevok od petersd:
@wilson1281 Dobre, tak k veci. Už len ten názov t… @petersd elektriku som si robil sám , akurát rozvádzač zapájal známy, ktorý je elektrikár. Ten mi aj vysvetlil, ako ťahať káble. Neviem, čo je ťažké na tom vysekať si drážky, vykrúžiť diery na krabice, uložiť káble, krabice uložiť do sádry... a ver, že čo trvale pripojený spotrebič, to samostatná vetva. A takto viem, čo v tej stene mám. Revíznu správu som dostal bez problémov bez žiadnej známosti. V minulosti robili elektriku miestni štamgasti a vydržala 60 rokov, čo sa aj čudujem. Vodu a podlahové kúrenie som si tiež robil sám a žiadne problémy s tým nemám. Ešte raz. Neuznávam tvoj názor, že čo svojpomocne, to zle, čo spraví majster, to je výborné.Odpoveď na príspevok od wilson1281:
@petersd elektriku som si robil sám , akurát rozv… @wilson1281 S elektrinou to neporovnavaj. Distribucka neriesi nic, odistia Ta na stlpe, odistia ta v ER a hotovo. Ked tam niekoho zahlusi, je to len Tvoj problem. Zato ked drbne plyn a vznikne poziar, mozu sa z toho posrat aj susedia dookola, co nemozu za nic. Proste je to trosku iny sport.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@wilson1281 S elektrinou to neporovnavaj. Distrib… @kejsix mne to je jasné, že plyn ľúbi búchať.Odpoveď na príspevok od wilson1281:
@petersd elektriku som si robil sám , akurát rozv… @wilson1281 Poslednú vetu Tvojho príspevku som nikdy nevyslovil !!! Ale OK, gratulujem Ti, ak v profesiách napr. elektrikár, či kúrenár/plynár, vidíš zároveň ich jednoduchosť. To si napr. ja, ako vyúčený elektrikár, navyše aj so štátnymi skúškami zvárania s plameňom, po všetkých tých rokoch kadejakej praxe, nedovolím vôbec povedať. Tebe prajem, aby Ti Tvoj názor držal aj ďalej,... a nech Ti to všetko aj funguje pri všetkej bezpečnosti !!!Odpoveď na príspevok od wilson1281:
Oživujem tému, aby som to ukončil . Takže potrubi… @wilson1281 Ked sa ti pod to podpiše je to jeho vec,berie to na svoje ramená.Co sa týka opätovného pripojenia ,revizny technik má urobit tlakovú skúšku a vizuálne skontrolovať vedenie.na základe toho má vystavit revíznu správu. Náš revízny technik vždy uvádza v správe aj meno montážnika pri nových inštaláciach . Každý montážnik má mat opravnenie na montáž plynu.To že to on robí inak je na jeho pleciach a možno je jednou nohou v base.Zase nevravim že si to urobil zle.Odpoveď na príspevok od robo28w:
@wilson1281 Ked sa ti pod to podpiše je to jeho v… @robo28w hovoríš o novej prípojke. Ja som novú prípojku nerobil, iba rekonštruoval starú kompletnou výmenou. Znie to ako akrobacia slov, no tak to je, aj keď ide prakticky o novú... no stále to je rekonštrukcia. A skúšky robil. Pri nových domoch to je jasné, ale pri rekonštrukcii ti nikto nedokáže, ako staré sú rozvody. Elektrika detto ( či je na kabloch rok výroby netuším).Odpoveď na príspevok od wilson1281:
@robo28w hovoríš o novej prípojke. Ja som novú pr… @wilson1281 ano pri revizii na starych rozvodoch berie zodpovednost on.aj ked do správy by mal udat že sa jedná o rekonštrukciu a aj tak tým pádom by to mal robit človek s oprávnením,ale to je na nom.To je ako ked si vymenis sporak ved to je len dotiahnut hadicku ,ale ked sa niečo stane hladá sa vinnik.Neber to ako kritiku ,mne sa raz stalo ze som dopojil varnu dosku a pod detektorom stale ukazovala unik,nakoniec bola zla doska. bez detektora by sa to nezistilo, hadica bola ok len čim som šiel viac do dosky tym horsie.Co sa týka montáží ,ano máš pravdu je vela montáží že aj ja sa chytám za hlavu😀Odpoveď na príspevok od robo28w:
@wilson1281 ano pri revizii na starych rozvodoch … @robo28w ale pri starých rozvodoch ako zistíš, že kto robil montáž/ zváral? Nezistíš. A prejdi sa po dedine, koľko domov ( aj rekonštruovaných) má starú rúru popri fasáde, niekedy už aj hrdzavu.. doteraz to možno 30 rokov fungovalo, prečo by si to nezaslúžilo revíziu ? Len kvôli tomu, že ani čert už nevie, kto to kedy montoval? To mi príde ako blbosť.. a vždy sa revízny technik podpíše pod to, aj keby to robil živnostník s oprávnením. Jednoducho on je od toho, kto rozhoduje.. to máš ako STK. V čase kontroli môže byť všetko OK, no na druhý deň môže niečo zlyhať. A kto bude niesť zodpovednosť? Určite nie technik na STK..